MISIJA MALMÖ 2024

Raiven za Slovenijo

Evrovizijska predstavnica 2024

Odločitev je padla. Na Pesem Evrovizije 2024 v švedski Malmö potuje Sara Briški Cirman, ki ustvarja pod umetniškim imenom Raiven. Njeno skladbo Veronika je med prijavljenimi na razpis izbrala mednarodna strokovna komisija.

»Želim, da je nastop na Evroviziji odskočna deska za mojo nadaljnjo kariero. Ko sem novico delila s svojo mamo, mi je rekla, da je vedela, od kar sem bila stara pet let in sva skupaj gledali Evrovizijo, da bom enkrat stala na tem največjem glasbenem odru,« je na kratko strnila Raiven.

Raiven
Raiven je nova evrovizijska predstavnica. Foto: Tjaša Barbo

Skladba Veronika

In kdo je Veronika? »Veronika sem jaz, Veronika si ti … Veronika je bila ena izmed prvih treh skladb, ki sem jih ustvarila za prihajajoči kratkometražni album, in na njih od začetka sodelovala v vlogi producentke,« je povedala Raiven, ki se pod skladbo, tako kot na svojih dozdajšnjih stvaritvah vse od prvenca Magenta, podpisuje kot avtorica glasbe in besedil.

ANKETA

Ali ste zadovoljni, da nas na Evroviziji 2024 zastopa Raiven?

Že oddanih glasov: 237

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...

Skladbo Veronika, ki bo pristala na njenem prihajajočem kratkometražnem albumu Sirene, bo Raiven premierno predstavila v posebni oddaji na Televiziji Slovenija 20. januarja 2024.

Iskali so kakvost

»Trdno verjamem, da bo Raiven s skladbo Veronika, ki bo zapeta v slovenščini, Slovenijo suvereno predstavila Evropi in svetu. Je izjemna glasbenica, s številnimi glasbenimi uspešnicami in vsestransko nadarjenostjo. Iskali smo kakovost, uspešnost in priljubljenost, in jo tudi našli. Menim, da je mednarodna strokovna komisija dobro opravila svoje delo in da se v Malmö odpravljamo z močnim izvajalcem in odlično skladbo,« je povedal odgovorni urednik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan.

Vanja Vardjan
Vanja Vardjan, odgovorni urednik Foto: Alesh Maatko

Odločitev o izboru je RTV Slovenija predstavila na medijskem druženju v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer se bo Raiven februarja 2024 predstavila v naslovni vlogi opere Maria de Buenos Aires. Štafetno palico je Raiven predal frontman skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, ki je lani Slovenijo znova popeljal v veliki evrovizijski finale.

Kdo je Raiven?

Mezzosopranistka, avtorica glasbe in besedil ter harfistka se je z glasbo začela ukvarjati že pri štirih letih. Svojo pot je začela na Glasbeni matici, kjer je kasneje obiskovala pouk harfe na Glasbeni šoli v Ljubljani in izobraževanje nadaljevala na programu umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Tam se je osredotočila na harfo pod mentorstvom profesorja Daliborja Bernatoviča, džezovsko petje pri Ani Bezjak in solopetje pri profesoricah Leoni Bašovič in Tini Bohak.

Raiven
Raiven na odru Eme 2016. Foto: Alesh Maatko

Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena. Med njenimi najbolj prestižnimi nagradami sta prvo mesto na mednarodnem harfističnem tekmovanju Antonio Salieri v Italiji in zlata plaketa na državnem tekmovanju Temsig v solopetju.

Prešernova nagrada

Leta 2015 je maturirala iz solopetja in svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo smer solopetje – opera. Leta 2018 je diplomirala v razredu profesorice Alenke Dernač Bunta in se nato vpisala na magistrski študij smer solopetje pri profesorici Piji Brodnik, ki ga je zaključila leta 2021.

Za svoje dosežke v študijskem letu 2021/22 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Njeno magistrsko delo je vključevalo pevski recital in esej z naslovom Vloga Agrippine v istoimenski operi G. F. Haendla. Redno se izobražuje na pevskih seminarjih mednarodno priznanih opernih pevcev, kot so José Cura, Bernarda Fink, Janez Lotrič in Vladka Oršanić.

V svoji karieri je delovala na številnih področjih. Leta 2018 je kot solo alt z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo izvedla Mozartovo Spatzenmesse in Vivaldijevo Glorijo v D-duru v Slovenski filharmoniji. V letu 2018 se je predstavila tudi na gledaliških deskah v predstavi SNG Nova Gorica Trojanke, kjer je upodobila lik Kasandre. Predstava je premiero doživela aprila. Delo v novem prevodu Jere Ivanc je režiral Jaša Koceli. S predstavo je gostovala med drugim tudi na Cipru, v Italiji, na Poljskem in v Osijeku.

Raiven
Raiven na Emi 2017. Foto: Alesh Maatko

Sara Briški Cirman je svojo operno pot začela tlakovati leta 2019, ko je odpela vlogo Zdravnice v mini operi Iztoka Kocena z naslovom Nepotrebna. Leto kasneje je nastopila v prvi tamburaški operi na svetu, Ambrož in Katarina, in v juniju 2021 je odpela vlogo Old lady v L. Bernsteinovi operi Kandid.

Odmevne predstave

Aprila 2021 je na mednarodnem pevskem tekmovanju IMMCC 2020 prejela prvo nagrado in tretje mesto. Poleti 2021 je nastopila v sklopu koncertov baročne glasbe s Slovenskim baročnim orkestrom pod taktirko Egona Mihajlovića in koncertne mojstrice Monike Toth. Avgusta 2021 je v vlogi Rosine nastopila na koncertnih izvajanjih Rossinijevega Seviljskega brivca pod vodstvom maestra Georga Pehlivaniana. Konec oktobra 2021 je ob spremljavi Malteških filharmonikov zapela na koncertu opernih arij v Teatru Astra na Malti pod vodstvom Joséja Cure.

Aprila 2022 je odpela naslovno vlogo v Haendlovi operi Agrippina v Cankarjevem domu pod umetniškim vodstvom Egona Mihajlovića in v režiji Rocca Rappla. V istem mesecu je prav tako pela na zaključnem koncertu Prague Opernfesta v Vinohrady teatru v Pragi, pod vodstvom umetniškega direktorja praške opere, maestra Jaroslava Kyzlinka. Teden za tem je z orkestrom albanske opere v Tirani zapela na opernem festivalu Marie Kraja, pod taktirko maestra Martina Andrea.

Junija 2022 je na Kongresnem trgu v Ljubljani in v gledališču Koper nastopila kot solistka s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v okviru festivala Imago. V avgustu je v vlogi Urške nastopila v izvirnem muzikalu Povodni mož, ki je premiero doživel v dvakrat razprodanih križankah na Festivalu Ljubljana. Mesec kasneje je kot solistka nastopila na koncertu Slovenskega baročnega orkestra v Gornjem gradu in dan za tem na koncertu slovenskih samospevov v okviru Konference Glasbene matice.

Novembra 2022 je z vlogo Javnega mnenja v Offenbachovem Orfeju v peklu debitirala v SNG Opera in balet Ljubljana. Decembra 2022 je v vlogi Angela miru pela v živi uprizoritvi Jaslic v Postojnski jami. Maja 2023 se je vrnila na oder ljubljanske Opere v vlogi Larine v operi Evgenij Onjegin.

Raiven
Raiven na odru Eme 2019. Foto: Alesh Maatko

Dejavna je tudi v popularni glasbi, kjer se podpisuje kot avtorica besedil in glasbe večine svojih skladb pod umetniškim imenom Raiven.

Glasbeni prvenec

Njen prvenec, album Magenta, je izdan leta 2017, sledil mu je EP REM leta 2019. Za album je prejela zlato piščal, slovensko strokovno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe.

Leta 2021 je zmagala na festivalu Popevka s skladbo Volkovi, nato pa se je posvetila ustvarjanju elektro-opernega projekta, katerega je napovedala s singlom Habanera. Združevanje sfer popa in opera je nadaljevala leta 2023 z izdajo singla Ikona, s katerim je napovedala EP-album Sirene.

Helena Blagne in Raiven
Helena Blagne in Raiven v skladbi Ikona. Foto: Anže Furlan

Od oktobra 2020 študira psihoanalizo na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani, kar potrjuje njeno stalno strast do učenja in osebnega razvoja.

Na Emi dvakrat druga

Spomnimo. Raiven je na nacionalnem evrovizijskem izboru EMA nastopila trikrat, in sicer leta 2016 s skladbo Črno bel (2. mesto), nato leta 2017 s skladbo Zažarim (3. mesto), nazadnje še leta 2019 s skladbo Kaos (2. mesto). Poleg tega je leta 2021 nastopila še na festivalu Popevka, kjer je s skladbo Volkovi osvojila 1. mesto.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
15
+1
5
+1
2
+1
3
+1
1
+1
1
+1
5
Twitter
Back to top button