EMA

Kdo so avtorji, ki so ustvarili letošnje skladbe?

Pod letošnje skladbe za šov Misija Ema se podpisuje 11 avtorjev, 10 besedilopiscev in šest 6 avtorjev aranžmaja. Eva Boto bo predstavila skladbe Run, Verjamem in A si sanjal me. Eva in Nika Prusnik pa Konichiwa, Love hurts in Malo sreče.

Na javno vabilo za sodelovanje na Evrosongu je prispelo 52 prijav, televizija pa je k sodelovanju in tudi na željo kandidatk k sodelovanju povabila še uveljavljene avtorje.

Pod letošnje skladbe za šov Misija Ema se podpisuje 11 avtorjev, 10 besedilopiscev in šest 6 avtorjev aranžmaja. Eva Boto bo predstavila skladbe Run, Verjamem in A si sanjal me. Eva in Nika Prusnik pa Konichiwa, Love hurts in Malo sreče. Na javno vabilo za sodelovanje na Evrosongu je prispelo 52 prijav, televizija pa je k sodelovanju in tudi na željo kandidatk k sodelovanju povabila še uveljavljene avtorje.

Eva Boto bo predstavila skladbe Run, Verjamem, A si sanjal me

Run je skladba, ki so jo napisali Christina Schilling, Camilla Gottschalck, Henrik Szabo, Daniel Nilsson in Søren Bundgaard. Petorica tvori ustvarjalno skupino, ki je posamezno že večkrat sodelovala na različnih nacionalnih izborih za Pesem Evrovizije. Søren Bundgaard je Dansko na Pesmi Evrovizije zastopal štirikrat – kot pevec in avtor, dvakrat celo na tretjem mestu. Cristina Schilling je bila del ekipe, ki je irski predstavnici leta 2009 prinesla zmago na domačem izboru. Skupaj z Henrikom Szabom in Danielom Nilssonom pa je napisala drugo uvrščeno skladbo na danskem. Leta 2011 pa sta Camilla Gottschalk in Camilla Schilling napisali drugo uvrščeni skladbi na domačih izborih, tako za Irsko, kot za Španijo. Skupina avtorjev je pričela sodelovanje leta 2001, ko so sodelovali na danskem izboru za Pesem Evrovizije. Združila jih je njihova ljubezen do glasbe in tekmovanja za Pesem Evrovizije. Pravijo, da se počutijo počaščene, da bodo lahko sodelovali na Misiji Ema 2012.

Gaber Radojevič se je rodil leta 1979 v Kopru, leta 2005 je uspešno opravil diplomo na inštitutu SAE INSTUTE kot avdio inženir. Dosedanje izkušnje v vlogi avtorja in aranžerja: avtor zmagovalne skladbe Delam, kar se ne sme festivala Melodije morja in sonca 2009, nagrada za najobetavnejšega mladega avtorja na festivalu Slovenke popevke 2010, aranžer skladbe Blond Power (Bjonde) in Kaj me briga (Slavko Ivančič in Ne me jugat) na Emi 2009 ter Vampir je moj poet (Lea Sirk) na Emi 2010. Je pa Gaber tudi producent in tehnik pri snemanju albumov in singlov za številne slovenske izvajalce.

Vladimir Graić se je leta 1968 rodil v Beogradu. Poleg splošne osnovne in srednje izobrazbe je obiskoval glasbeno šolo, klavirski oddelek. Diplomiral je na Elektrotehnični fakulteti, oddelek za elektro energetske sisteme. Od leta 1996 je bil zaposlen na Radioteleviziji Srbija, najprej v Razvedrilnem programu kot glasbeni urednik, od 2000 do 2008 pa kot glavni in odgovorni urednik v glasbeni založbi PGP RTS. Danes je svobodni umetnik. Njegove skladbe so osvojile veliko število glasbenih nagrad v Srbiji in Evropi. Ima 16 festivalskih zmag. Petkrat so bile njegove skladbe uspešnica leta v Jugoslaviji in Srbiji, Vladimir pa je bil prav tolikokrat izbran za skladatelja leta. Sodeloval je z največjimi pevskimi zvezdami s področja nekdanje Jugoslavije. Je avtor glasbe številnih igranih in TV filmov, glasbenih predstav, televizijskih oddaj, reklamnih akcij, televizijskih in radijskih reklam in avizov. Največji uspeh je zmaga na Pesmi Evrovizije 2007 v Helsinkih. Njegovo skladbo Molitva je pela Marija Šerifović.

Igor Pirkovič skoraj ves prosti čas posveča ustvarjanju. Besedila, ki nastajajo mnogokrat tudi na zalogo, so odraz najrazličnejših življenjskih izkušenj. Od hrepenenja, življenjske vsakdanjosti , odnosov med ljudmi, zadnje čase pa se veliko posveča otroški in mladinski motiviki. Rad prehaja med glasbenimi žanri, saj se po njegovem mnenju lahko enako izpoveš v etnu, rock’n’rollu ali narodnozabavni glasbi. Igor pravi, da je dobra glasba, skupaj z besedilom, posrečeno zmešana kemija ‘potrebnih elementov’, pri čemer je pomembno, da se avtorji in izvajalec med seboj ‘začutijo’ oziroma ‘ujamejo’. Največja nagrada pa seveda pride, kadar njegovo delo naleti na odprta ušesa najširšega kroga poslušalcev, posebej, če jo sprejme tudi strokovna kritika. Sicer pa mu je bilo v posebno veselje sodelovati s priznanimi avtorji glasbe kot so Marino Legovič, Matjaž Vlašič, Raay in nenazadnje legenda Lojze Slak.

Matjaž Vlašič se je rodil v glasbeni družini v Kranju. Prvi instrument, ki ga je začel igrati pri petih letih, je bila violina. Matjaž je igral pri raznih skupinah že v osnovni šoli, večkrat je sodeloval tudi na slovenskih tekmovanjih mladih violinistov. Šolanje je nadaljeval na glasbeni akademiji. Med študijem se je pridružil eni izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin tistega časa Pop Design. Za skupino je napisal številne uspešnice. Le težko bi našteli vse nagrade na festivalih, nagrade priljubljenosti, srebrne in zlate naklade plošč. Pozneje se je bolj posvetil skladanju glasbe in ustvarjanju priredb ter velja za enega najboljših in najbolj uspešnih avtorjev v Sloveniji. Tudi Pesem Evrovizije zanj ni neznanka. Njegove skladbe so že štirikrat zastopale Slovenijo. Leta 1998 je njegova skladba Naj bogovi slišijo zastopala Slovenijo na Pesmi Evrovizije v Birminghamu, leta 2001 je Nuša Derenda na Danskem pela njegovo Energy, pred šestimi leti pa je Anžej Dežan v Atenah Mr Nobody in lani je Maja Keuc s skladbo No one v Nemčiji dosegla trinajsto mesto.

Urša Vlašič je prve ure učenja klavirja imela že pri šestih letih. Na Srednji glasbeni šoli je na tekmovanjih pianistov dosegla drugo in tretje mesto. V teh letih je že pela spremljevalne vokale mnogim glasbenikom in pozneje tudi sama posnela nekaj pesmi. In prav Pesem Evrovizije je zelo označila njeno glasbeno ustvarjanje. Na jugoslovanskem izboru za pesem Evrovizije 1988 je doživela svojo prvo evrovizijsko pevsko izkušnjo. Medtem je uspešno končala študij na ljubljanski glasbeni akademiji. Njen drugi nastop na izboru za Evrovizijo je bil v Zadru 1990 in ta je bil usoden tudi za zasebno življenje. Z zdajšnjim možem Matjažem Vlašičem sta se tam spoznala in zaljubila. Pet let pozneje sta se poročila in danes imata že dva sinova. Urša poučuje igranje klavirja in je zelo uspešna avtorica besedil za številne slovenske izvajalce. Pesem Evrovizije pa ji je očitno še vedno velik izziv, saj je bila – po besedilih za pesmi Naj bogovi slišijo iz leta 1998, Ne, ni res iz leta 2001, Stop iz 2005, Mr Nobody iz leta 2006 – lanska pesem No one že njeno peto evrovizijsko besedilo.

Boštjan Grabnar je eden najbolj uveljavljenih avtorjev v Sloveniji in aranžer štirih zmagovalnih skladb Eme: Naj bogovi slišijo, Energy, Plan B in No one. Poleg pop glasbe se je uveljavil tudi v filmski produkciji kot avtor glasbe, saj njegov opus zajema kar nekaj dokumentarnih filmov, oddaj in nanizank. Kot producent in avtor pa sodeluje z večino močnih imen slovenske scene, zadnja leta pa se kot avtor pojavlja tudi izven meja.

Skladbe dvojčic Prusnik: Konichiwa, Love hurts in Malo sreče

Gregor Stermecki je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo (2005), na oddelku za kompozicijo in glasbeno teorijo. V njegovem opusu izstopajo: Glasba za sedem instrumentov (nagrada – Glasbeni julij na Obali), Koncert za violino in orkester (študentska Prešernova nagrada), Odrska glasba za Molièrov Amfitrion (Zlatolaska, nagrada AGRFT). Doslej se je kot avtor resne glasbe podpisal pod enajst odrskih del in sedem filmov. Kot avtor in aranžer trenutno veliko sodeluje tudi na področju popularne glasbe z raznimi slovenskimi ustvarjalci (Bilbi, Papir, …) ter na gledališkem področju (Andrej Jus, Matjaž Latin, Rok Vilčnik – Rokgre). Na Slovenski popevki (2011) je za skladbo Drobne slike prejel nagrado strokovne žirije za besedilo. Kot avtor glasbe se je podpisal tudi pod otvoritveni glasbeni spektakel Evropske prestolnice Kulture partnerskega mesta Ptuj, Kurentova Svadba.

Po devet letnem urjenju in nabiranju izkušenj v tujini se je Maja Pihler Stermecki prvič predstavila slovenski javnosti s svojim avtorskim projektom Bilbi in nalezljivo himno ljubicam Hvala za vijolice. Štipendistka ministrstva za kulturo in diplomantka dunajskega konservatorija za muzikale, je vse do konca leta 2009 živela in ustvarjala v Berlinu kot igralka in pevka v raznih gledaliških predstavah in muzikalih (Evita, Anne Frank, Hair, Cabaret, West Side Story, Blaubaer, American Dreams, Pika Nogavička, Reigen,..), kot studijska pevka (Wortfront Berlin, Thilo Rex, Die Geschwister Pfister), govornica za slovenski jezik (Darbo, H&M, Humanic, Sava, Evropski palament … ) ter pisateljica in skladateljica avtorske in gledališke glasbe (Der Löwe der nicht schreiben koennte, Žaba Greta). V Letu 2010 je bila članica igralskega ansambla prestižnega državnega dunajskega gledališča Theater an der Josefstadt, v preteklem letu pa je bila članica igralskega ansambla v lutkovnem gledališču Maribor. V preteklem letu je v sodelovanju s komponistom Gregorjem Stermeckim izdala svojo prvo avtorsko zgoščenko “Drobne slike”, isti tandem pa je na slovenski popevki (2011) za skladbo “Drobne slike” prejel nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo. Podpisala se je tudi pod tri scenarije Bilbi videospotov (Hvala za vijolice, Kaj pa ti, Iskrice). Trenutno pripravlja scenarij za naslednji Bilbi singel “Če srce se vname.”

Teodor Amanović – Toš je izjemno aktiven producent, skladatelj in aranžer ter kitarist priljubljene skupine Nude. Ustvarjal je že s številnimi priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Je lastnik produkcijske hiše Toš produkcija. Svojo glasbeno pot je pričel v Glasbeni šoli Celje, kjer se je učil igranja na kitaro. Že v srednji šoli se je pridružil skupini Nude, s katero so prejeli prestižno nagrado Viktor in Bronasti grb Mestne občine Celje. Svoj edinstven zvok je pustil na glasbenih izdelkih prodanih v več kot 300.000 izvodih.

Bojan Morfej Ažman – Neuropolitan Chiron Morpheus je imagenetik, medijski ekolog in interaktivist. V osemdesetih frontman dark rock skupine Komakino, s katero začne dolgoletno sodelovanje s producentom Iztokom Turkom. V teh letih napolni svoje glasbene predale z bogatim repertoarjem nikoli izdanega materiala. V devetdesetih je bas in mikrofon zamenjal za monitor in miško in iskal srce rokenrola v internetu, poezijo v grafičnemu oblikovanju in politiko v dvosmernih medijih. Iniciator in interaktivist interaktivnih radijskih projektov na Radiu Študent – Neuropa netcasting, Radioaktia Ohm Central in Ministrstvo za Experiment. Ideolog slovenske ravelucije in imagenetik plesne tovarne Idejni vodja aerobične organizacije Explicit Musick in festivalov v njenem okviru kot so: Eurora, Astrodisco, As Hard as it Gets, Sindustry, Disconautica, Meet Me, The rhythm of times, Rumours,… ter umetniški vodja založb Recyled loops, Consumer recreation, Hearafter, Codex, Jesus Loved You, etc. Leta 2006 zapusti glasbeni lunapark Umekovega klana in se posveti z okoljskemu futurizmu, permakulturi in družabnemu inženiringu s projekti odprtokodnega denarja in plačilnega sistema Klikomat, zeleno borzo pravičnih nakupov Fair Trade Center, partnersko ekonomijo in Semensko knjižnico Seed2Seed. Njegov duhovni mir je letos zmotil klic producenta Iztoka Turka za evrovizijsko sodelovanje z glasbenim spominkom Love Hurts za odbiti screenagerki Niko in Evo.

Iztok Turk je svojo glasbeno pot začel v poznih sedemdesetih kot bobnar, kitarist in vokalist v slovenskih punk skupinah, je ustanovitelj izjemno popularnega in priznanega tehno – pop kvarteta Videosex, za katerega je prispeval tudi večino glasbe. Danes je bolj znan kot programer in producent. Kot producent je sodeloval s skupino Laibach, s katero je še danes tesno povezan. Sodeloval je tudi z Otroci Socializma, skupino Kuzle, Rotor, Germanija in drugimi.

Magnifico je Sloveniji in zadnje čase tudi Evropi poznan kot priznan avtor in izvajalec. Barbara Pešut pa kot izjemna tekstopiska in pesnica. Slovenska javnost ju je vzljubila že v skupini U’redu, ona je nastopala kot pevka in klaviaturistka. Magnificov mlajši brat Shatzi, dopolnjuje fantastični trio, sam je multi instrumentalist, ki najraje sede za bobne, odličen producent, aranžer in tudi avtor.Ne glede, da ustvarjata glasbo, ki je precej drugačna od običajnih evrovizijskih melodij, sta dobra znanca Evrovizije. Leta 1998 je Magnifico nastopil na EMI in s svojo skladbo Silvija, ki je še danes verjetno največja uspešnica slovenskih evrovizijskih izborov. Leta 2002 pa sta kot avtorja zmagala na EMi s skladbo Samo ljubezen, ki so jo izvajale Sestre. Na Pesmi Evrovizije v Talinu je skladba dosegla trinajsto mesto. Ko je Magnifico spoznal Evo in Niko Prusnik, je v njima videl potencial, s katerim je želel sodelovati. Tako je nastala skladba, s katero se bosta dekleti predstavili na Misiji EMA 2012.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button