EMA

FOTO: Zmaga za 16-letno Evo Boto

Slovenijo bo na evrovizijskem izboru v Bakuju zastopala Eva Boto. Vsaj tako je v t.i. superfinalu odločilo ljudstvo, ki se je odločilo za skladbo Verjamem. Za zmago sta se v šovu Misija Ema 2012 potegovali le Eva Boto ter dvojčici Prusnik (Eva in Nika Prusnik).

Vsaka izmed kandidatk je v t.i. prvem krogu zapela po tri skladbe, nato je sledilo glasovanje sodnikov in ljudstva. Skupni seštevek je prinesel dve najboljši skladbi, o katerih je v t.i. drugem krogu odločalo le ljudstvo … In na koncu odločilo, da Slovenija v Baku pošilja Evo Boto, ki se bo predstavila s skladbo Verjamem. Zmagovalna skladba Verjamem je prejela 28.385 glasov od skupaj 41.269 prejetih glasov.

Eva Boto je zmagovalka Eme 2012Foto: Alesh Maatko

Večer je bil prepleten z mnogimi glasbenimi točkami. Finalisti oddaje Misija Evrovizija – Gašper Rifelj, Nadja Irgolič, Brina Vidic, Flora Ema Lotrič, Manuela Brečko in Nika Zorjan – so med glasovanjem odpeli 10-minutni venček skladb, ki so jih prepevali v oddaji. Posebni gostji večera sta bili letošnja zmagovalka francoskega izbora za Pesem Evrovizije Anggun in nekdanja evrovizijska zmagovalka Emilija Kokić iz skupine Riva, ki je zapela zmagovalno evrovizijsko skladbo iz leta 1989, Rock me. Nekdanje slovenske predstavnice na Pesmi Evrovizije – Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc, so sestrsko zapele zmagovalno skladbo izbora EMA iz leta 2002, Samo Ljubezen. Gostitelj večera je tudi tokrat bil nepogrešljivi Klemen Slakonja, ki je poskrbel za sproščen in zabaven nedeljski večer.

Klemen Slakonja se je znova izkazal.Foto: Alesh Maatko

Letošnja Ema je bila v primerjavi s preteklimi izboru precej drugačna, saj je vse skupaj potekalo v okviru šova Misija Evrovizija, kjer so se večinoma predstavljali neznani in še neuveljavljeni kandidati, ki so s svojimi vokalnimi sposobnostmi poskušali prepričati štiričlansko sodniško ekipo ter ljudstvo. V 12 oddajah, kjer so se kandidati predstavljali v različnih glasbenih zvrsteh, se je skupaj predstavilo 32 kandidatov. Najslabši so se iz oddaje v oddajo poslovili od svoje misije, najboljši pa so s trudom in z različnimi idejami vztrajali vse do konca, do zadnje misije. Vmes so se – predvsem na družbenih omrežjih – kresala različna mnenja, ustvarjali so se različni tabori – tako za kot tudi proti, kar nekaj slabe volje pa je bilo zaradi sistema izpadanja in napredovanja kandidatov.

Kakor koli že, letošnje ‘misijonarsko’ popotovanje se je s šovom Misija Ema končalo. Za zmagovalca Eme 2012 oziroma za slovenskega predstavnika na Evrosongu v Bakuju, pa se je nova življenjska zgodba komaj začela. Evo Boto namreč čaka veliko dela, priprav ter nešteto ur vaj in usklajevanj, v začetku maja pa polet v Azerbajdžan. Slovenija letos nastopa v drugem predizboru, 24. maja 2012. Če se bomo s skladbo Verjamem uvrstili med prvih deset, bomo Evo Boto videli tudi v velikem finalu, 26. maja 2012.

Eva Boto ter Nika in Eva Prusnik ob razglasitvi rezultatov.Foto: Alesh Maatko

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X