EVROVIZIJA

Jon Ola Sand: Letošnja Evrovizija prinaša korenite inovacije

Jon Ola Sand, ki je izvršni nadzornik evrovizijskega izbora od leta 2011, je le nekaj dni pred izborom zagotovo pravi naslov za razgovor, saj vse ljubitelje kot tekmovalce zanima, kako so gostitelji pripravljeni na največji glasbeni dogodek?!

Kako bi opisali zadnje priprave na tekmovanje, ki se bo z vajami začelo že konec tega tedna?
Nahajamo se v kritični fazi priprav na ESC 2012. Ostalo nam je še zelo malo časa in ne moremo si privoščiti, da bi šlo kar koli narobe. V tem trenutku moramo misliti na številne, vsi sodelujoči morajo biti 100 % ne samo na odru, pač pa tudi v zakulisju. Trenutno vlada izjemno navdušenje, toda naj omenim, da je vse skupaj tudi zelo profesionalno, pa čeprav je zadnji teden eden izmed najbolj organiziranih kaosov, ki jih lahko najdemo v televizijski indrustriji. Nikoli še nisem videl toliko televizijskih strokovnjakov na enem mestu, kot jih vidim sedaj v Bakuju.

Bo letošnje leto na ESC kakšna novost?
Evrovizijsko tekmovanje je bilo vedno v ospredju dogajanja. V tem letu gremo še stopničko višje. Trenutno še ne bom razkril podrobnosti, vendar tisti, ki spremljajo evrovizijo že dlje časa, bodo občutili korenite inovacije. Trenutno tesno sodelujemo z gostitelji – nacionalno televizijo, predvsem na finalizaciji celotnega scenarija, tako da bomo poskrbeli, da produkcija ne bo samo vseevropska, pač pa bo predstavljala tudi kulturo Azerbajdžana.

V Kristalni palači je zadnje dni pravo mravljišče. Foto: Vugar Ibadov / Eurovision.az

S katerimi izzivi ste se sočili pred samim izborom?
Velik problem je bil, da so mediji politično situacijo povezovali s tekmovanjem ESC, nekateri celo na nepravih in nepreverjenih informacijah. Verjamem in vem, da bi morali politiko ločiti od tekmovanja, tako kot to delamo in smo delali zadnjih 56 let. ESC je priložnost, da Evropa spozna Azerbajdžan, za medije pa priložnost, da obiščejo državo, spoznajo njeno kulturo in ljudi. Seveda delo v Azerbajdžanu poteka drugače kot pa npr. delo na Norveškem ali v Nemčji. Zame je zelo pomembno, da poznamo njihov način dela, tako da ga lahko EBU ekipa tudi posvoji in osvoji. Konec koncev smo mi gosti v njihovi državi in moramo spoštovati njihov način dela.

Ko ste slišali vseh 42 pesmi, kakšne so bile vaše prve misli?
Letošnji izbor predstavlja zelo veliko različnih stilov. Zelo mi je všeč, da so si ustavarjalci vzeli t.i. ‘ustavarjalno svobodo’ in pripravili pesmi v njihovem domačem jeziku. Seveda pa so hkrati vključili tudi kulturne elemente in instrumente, ki so značilni za državo iz katere prihaja predstavnik. Kvaliteta je vsekakor visoka!

Kristalna palača Baku bo prizorišče izbora ESC 2012. Foto: GMP

ESC tekmovanje je skozi leta postalo več kot televizijski šov. Kaj lahko pričakujemo od Bakuja izven Kristalne palače?
Baku je zelo prijazno mesto z dobrim mestnim utripom, še posebej z nočnim dogajanjem. Ljudje ‘krožijo’ in se družijo od hotelov do taksistov, od letališča do znamenitega ‘bulevarda’. Nacionalna televizija dela z nami z roko v roki in seveda tudi s sponzorji, kulturnimi organizacijami in oblastmi, ki bodo poskrbele, da bo varnost in logistika ESC tekmovanja na zelo visoki profesionalni ravni.

Na internetu je zelo veliko špekulacij, kdo bo zmagal …
Vsako leto je ogromno pričakovanj in ugibanj. Ko se pričnejo prve vaje, se ponavadi spremeni celotna lista in je popolnoma drugačna od pričakovanih začetnih stavnic. Na koncu se vedno zgodi, kar se vedno znova in znova prepričamo, da se vse stavnice, vsa pričakovanja oboževalcev pred pričetkom napačna. Moralo bi biti zares veliko presenečenje, da bi se vse obrnilo na glavo. Vse se lahko zgodi, to smo že videl prej in leto 2012 ne bo nobena izjema.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button