EVROVIZIJA

Kdo bo novi evrovizijski nadzornik? Björkman, Sietse ali celo Miša Molk?

Po srečanju referenčne skupine, ki se je zgodilo pred dnevi v Rimu, je kot strela z jasnega udarila novica, da položaj izvršnega nadzornika Evrovizije zapušča (po Rotterdamu 2020) Jon Ola Sand, ki je bil znan predvsem po tem, da je nadzoroval prenose v živo, hkrati pa je bil odgovoren tudi za nadzor glasovanja, kar smo videli v prenosih ESC.

Jon Ola SandFoto: Alesh Maatko

Pesem Evrovizije je imela v svoji bogati zgodovini kar nekaj evrovizijskih nadzornikov, med njimi je najbolj znan Frank Naef, ki je bil izvršni nadzornik med leti 1978 in 1992. Nato so ga nasledili Christian Clausen (1993-1995), Christine Marchal-Ortiz (1996 ter 1998-2002), Marie-Claire Vionnet (1997) ter Sarah Yuen (2003). Nato je prišel Svante Stockselius, pod katerim se je zvrstilo vrsto pomembnih sprememb, med drugim tudi uvedba polfinalnih večerov (prvič leta 2004 v Istanbulu). Na tej poziciji je bil šest let, od 2004 do 2010, nasledil pa ga je aktualni Jon Ola Sand, ki bo to funkcijo zapustil po ESC leta 2020.

Roko na srce, Miša Molk je izjemna poznavalka evrovizijske popevke.Foto: Alesh Maatko
Svante Stockselius, na ESC 2005.Foto: Alesh Maatko

Zadnje desetletje pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) je bilo fantastično in vznemirljivo, ampak vseeno bo lepo spet iti domov,” je ob tem na twitterju zapisal izvršni nadzornik Evrovizije Jon Ola Sand, ki je bil s Pesmijo Evrovizije povezan več kot 20 let, saj je bil pred tem vodja norveške delegacije ter še izvršni producent. Svoj položaj bo zapustil po Rotterdamu in se nato vrnil nazaj na norveško nacionalno televizijo, kjer ga čakajo novi izzivi. Še večji izzivi pa zagotovo čakajo novega izvršnega nadzornika Evrovizije, saj se zadnja leta kakšnih bistvenih sprememb pri tem glasbenem tekmovanju, razen v glasovanju, ni zgodilo, čeprav bi se lahko!

In kdo bi lahko nasledil Jona? V javnosti je zaokrožilo kar nekaj imen, med katerimi izstopata producent in nekdanji švedski ESC predstavnik Christer Björkman, ki je vsako leto še kako vpet v evrovizijsko dogajanje ter ambiciozni Sietse Bakker, ki bi prihodnje leto izvršni producent Evrovizije 2020. Morda bi se lahko na to mesto povzpela tudi velika poznavalka Evrovizije, naša Miša Molk, ki je že bila članica referenčne skupine, in sicer takrat, ko so vpeljali največje spremembe …

Miša Molk je bila članica Referenčne skupine pri ESC med leti 2001 in 2009.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button