EVROVIZIJA

ESC 2012: Slovenija ostala brez finala; stavnice za Evo niso zgrešile

Litva, Bosna in Hercegovina, Srbija, Ukrajina, Švedska, Makedonija, Norveška, Estonija, Malta in Turčija so tiste države, ki so dobile vstopnico za letošnji evrovizijski finale. Sloveniji z Evo Boto tokrat ni uspelo, čeprav je naša 16-letna predstavnica verjela do konca!

Eva BotoFoto: Alesh Maatko

Na velikem odru bakujske Kristalne dvorane se je na drugem predizboru za
Pesem Evrovizije predstavila tudi naša predstavnica, Eva Boto, s
spremljavalnimi vokalistkami Sandro Feketija, Katjo Koren, Ano Bezjak,
Martino in Matejo Majerle. Kljub odlični predstavitvi slovenske
evrovizijske skladbe Verjamem, so evrovizijski gledalci in glasovi
žirije, žal, odločili, da se dekleta ne uvrstijo v veliki finale.

Najprej se je na odru več kot uspešno predstavil Željko Joksimovič, ki se je na evrovizijskem odru predstavil že drugič. Makedonka Kaliopi je tako v dvorani kot tudi pred tv ekrani predstavila izjemno skladbo Crno i belo, ki se stopnjuje v rock ritme. Pevka nastopi z veliko mero profesionalnosti in umetniškim pristopom. Tudi Kaliopi ni izjema in se je kot ostali predstavniki odela v črno. Predstavnica Nizozemske Joan Franka se drži svoje perjanice kot pijan’c plota. Pevka je predstavila pesem You and Me. Čeprav perjanica predstavlja njene spomine na otroštvo, kot kaže, ni dovolj za uvrstitev dalje. Na Malti je bilo znova veselo, saj je Kurt Calleja, ki zna ‘koketirati’ s kamero, tej mali državi s poplesavanjem in pravo energijo priboril finale.

Kurt Calleja na novinarski konferenci po predizboru.Foto: Alesh Maatko
Eva BotoFoto: Alesh Maatko

Beloruska skupina Litesound je na odru uporabila skoraj vse – pirotehnične efekte, posebna stojala za mikrofone, temne barve za ozadje, ki se perfektno skladaj z njihovo pesmijo We are the winners. Predizbor se je za njih končal precej nezmagovalno. Filipa Sousa, predstavnica Portugalske se je predstavila s skladvo Vida Manha. Kljub temu, da so se v ozadju na zaslonu zvrstile bogate razglednice Lizbone, to ni bilo dovolj.

Ukrajinska pevka Gaitana je na odru poskrbela za pravi šov s štirimi dodatnimi LED ekrani, ki prikazujejo plesalce, ki izvajajo podobne gibe kot njeni spremljevalni vokali. Pevka je s svojo energijo očarala prav vse. Energična je bila tudi Sofi Marinonva iz Bolgarije, ki je na odru zavladala sama. Čeprav je pesem popolnoma korektna, finala ne bo videla.

Slovenija se je predstavila z najmlajšo udeleženko letošnjega tekmovanja. Naša Eva Boto, stara komaj 16 let, se je predstavila s pesmijo Verjamem. Eva je pokazala dobro sodelovanje s kamero, kljub svojim letom pa je bil njen glas izjemen. Vsi spremljevalni vokali so oblečeni v bele obleke, Evina pa je bila okrašena še s cvetjem. Kljub veliki želji, finala tokrat za Slovenijo ne bo.

Nini Badrić ni uspelo.Foto: Alesh Maatko

Enako velja tudi za našo sosedo Hrvaško. Kljub temu, da je imela Nina Badrič, ki je sama napisala skladbo, dober scenski nastop, to ni bilo dovolj. Se ji je pa uresničila želja, in sicer da nastopi na velikem odru pred 40. rojstnim dnevom. Evforija se pojavi ob prihodu švedske predstavnice Loreen, ki se je pri svojem nastopu poslužila umetnega vetra, in sicer za občutek lebdenja in energije, ki jo nosi pesem v sebi. Snežni efekti in primerna osvetlitev so pesmi dodali posebni efekt, občinstvo pa je Loreen nagradilo z bučnim aplavzom. Definitivno ena od možnih kandidatk za zmago v Bakuju.

Gruzija se v letošnjem letu definitivno predstavlja z enim izmed najboljših nastopov. Pevec Anri nam predstavlja pesem I’m a joker, vmes pa se preobleče, igra bobne, klavir, poje in pleše. Žal premalo ali preveč vsega za vstop v finale. Turčija pod številko 13. – s pesmijo Love me back – stavi na zasedbo Bonomo.Valovi, mornarski kostumi in še več nas popeljejo z mislim na morje. Pevci s svojim oblekami ob koncu pesmi ustvarijo pravo barko živo barko, ki plove. Brez težav v finalu!

Tudi Turčija je pripravila pravi šov na odru.Foto: Alesh Maatko

Povezovalna točka drugega polfinala je t.i. ‘All star band’. Ob
spremljavi posebnih tradicionalnih azerbajdžanskih instrumentov so skupaj
prepevali Dima Bilan, Marija Šerifović, Alexander Rybak, Lena ter El
& Nikki.

Vseh zadnjih pet zmagovalcev preteklih evrovizijskih
nastopov pa je skupaj predstavilo tudi pesem Waterloo skupine ABBA, ki
je osvojila naša srca leta 1974.

Ott Lepland – predstavnik Estonije je vse skupaj očaral z balado Kuula. Dober nastop in vokal je bil več nagrajen z vstopnico v finale. Nekoliko manj pa je v rock izvedbi prepričal slovaški predstavnik Max Jason Mai. Kristalno palačo je dodobra ogrel Norvežan Tooji. Tople barve, rdeča in rumena, ki sta prevladovale njegovi scenski osvetlitvi. Simpatičen izvajalec ne skriva iranskih korenin. Čudovita balada, ki jo zapoje Maya Sar je priepričala tudi vse tiste, ki so glasovali za njo. Kot zadnji je na oder stopil predstavnik Litve, Donny Montell. Donnyjeva balada se razvije od mirne do zelo energične pop pesmi. Donny pa ne pokaže samo svojega močnega glasu, ampak tudi svoje plesne sposobnosti.

Novinarska konferenca po II. predizboruFoto: Alesh Maatko

Slovenija se na evrovizijskem predizboru z Evo Boto in skladbo Verjamem ni uvrstila v finale!

Eva Boto se v Slovenijo z ekipo vrne v ponedeljek.

Če se je zadnje dni vse skupaj vrtelo okrog elektronskega glasovanja v novinarskem središču oziroma okrog stavnic, si ob zaključku poglejmo kje so stavnice zgrešile.

Brez finala je ostala Gruzija, Slovaška in Nizozemska. Namesto njih so se naprej uvrstile: Estonija, Makedonija in Bosna in Hercegovina.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X