LIVERPOOL 2023

Kje bo Evrovizija 2023?

Veliko vprašanj, malo odgovorov

Če v Ukrajini ne bi divjala vihra vojna, bi bil odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje skoraj da na dlani – v Kijevu, kjer je že dvakrat potekala Pesem Evrovizije, in sicer leta 2005 in 2017. Kot veleva tradicija, novo evrovizijsko tekmovanje gosti država, ki je slavila na aktualnem izboru. V italijanskem Torinu je na Pesmi Evrovizije 2022 s pesmijo Stefania prepričala zasedba Kalush Orchestra … toda zaradi aktualnih političnih razmer (ruske invazije na Ukrajino) se je vse skupaj močno zakompliciralo.

Nenapisano pravilo velja, da je naslednja v vrsti za organizacijo nove Evrovizije tista država, ki je bila druga, potem tretja … Letos sta bili to Velika Britanija in Španija, ki sta članici velikih pet.

Glede na trenutne vojne razmere Ukrajina po vseh pravilih ne more gostiti Pesmi Evrovizije 2023. Tudi če bi sedaj nastopil mir, mora država gostiteljica v času glasbenega tekmovanja zagotoviti varnost za vse, torej za več kot 40 delegacij, kar je/bo na aktualno stanje zajeten zalogaj. Ravno zaradi te negotovosti se špekulira, da naj bi Evrovizijo 2023 gostila ena izmed držav iz družine velikih pet. Govori pa se tudi o Švici, kjer se je leta 1956 začela evrovizijska zgodba.

Palace of Sports Kijev
Prvič je v Kijevu potekala Evrovizija v Palači športa. Foto: Alesh Maatko

Če se bo Evrovizija 2023 odvila zunaj Ukrajine, bi bilo to po letu 1980 prvič, da tekmovanja ne bi gostili v državi, ki je slavila.

Evrovizija bo v Ukrajini

Le nekaj minut po ukrajinski evrovizijski zmagi 2022 je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na instagramu zapisal, da bo Ukrajina naslednje leto gostila Evrovizijo. “Že tretjič v svoji zgodovini. In verjamem, da ne zadnjič. Potrudili se bomo, da bomo nekega dne udeležence tekmovanja in vse goste povabili v Mariupol. Enako je prepričan tudi pevec Oleg Psjuk, ki je na zaključni novinarski konferenci dejal, da je prepričan, da bo Ukrajina prihodnje leto gostila evrovizijsko tekmovanje v mirni in znova srečni državi.

Kijev
Kijev je drugič gostil Evrovizijo v kongresnem centru. Foto: NTU

Bo Kijev znova gostitelj?

Po zadnjih informacijah, ki so zaokrožile na tujih spletnih oziroma evrovizijskih straneh, bi lahko Evrovizijo 2023 gostil Kijev. Mykola Chernotytskyi, iz ukrajinske nacionalne televizije je dejal, da želijo gostiti tekmovanje v mirni Ukrajini. Chernotytskyi hkrati upa, da bo država lahko zagotovila varnost vseh udeležencev in njihovih delegacij med samim dogodkom. Mykola Povoroznyk, prvi namestnik vodje Kijevske mestne uprave pa naj bi izjavil, da je Kijev znova pripravljen gostiti tekmovanje. Dogovori glede gostovanja tega največjega glasbenega tekmovanja naj bi se z zvezo EBU že začela. Podrobnosti glede srečanja vsaj zaenkrat javnosti niso znane. Je pa že znano, da se novo evrovizijsko obdobje začne 1. septembra 2022.

Ukrajina je na Pesmi Evrovizije prvič nastopila leta 2003.

Kje sploh leži Ukrajina? Ukrajina je država v Vzhodni Evropi. Je druga največja država v Evropi za Rusijo, s katero meji na vzhodu in severovzhodu. Na severu meji na Belorusijo, na zahodu na Poljsko, Slovaško in Madžarsko, na jugu na Romunijo in Moldavijo, poleg tega pa ima obalo vzdolž Azovskega in Črnega morja.

Ukrajina
Kje bo Evrovizija 2023 je veliko vprašanje? Foto: Pixabay
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
0
+1
1
+1
6
+1
1
+1
1
+1
3
Twitter
Back to top button