EMA

Nika Zorjan: Z največjim ponosom bi zastopala Slovenijo na Evroviziji

Nika Zorjan je tisto ime na slovenski sceni, katero je nekaterim poznano, nekaterim pa še vedno uganka. To je zagotovo velik plus, saj to pomeni, da je to ime, ki se v slovenskem glasbenem prostoru uveljavlja in pridobiva na prepoznavnosti …

Sleherni oboževalec evrovizijskega spektakla ve, da je njeno ime dobro povezano z Emo in Evrovizijo. Je torej Nika nov evrovizijski up?

Nika Zorjan je pevka, ki utira pot tistemu pravemu, sodobnemu popu. Njene skladbe so mladostne, nabite z energijo, ne glede na to, katere težave besedila njenih pesmi opevajo, ima skladba konec koncev le eno sporočilo: življenje je lepo, dajmo ga uživati. Mlada in talentirana Nika je svojo pot začela pred, reci piši, šestimi leti …

… prijavila se je na prvo sezono Slovenija ima talent in inovativno predstavila verzijo takratnega hita Lady Gaga, Poker face, in sicer ob lastni klavirski spremljavi. Kljub pohvalam žirije, bučnem aplavzu publike in trikrat izrečenemu »da«, se Niki v »žive« oddaje ni uspelo uvrstiti. A kot sama pravi, se vse zgodi z razlogom, v njenem primeru pa to še kako drži.

Nika Zorjan na Pesmi Evrovizije na Dunaju.Foto: Osebni album

Nika je v oddaji Misija Evrovizija vedno znova dokazala, da je kos vsaki, še tako zahtevni interpretaciji svetovnih hitov. Navduševala nas je iz oddaje v oddajo, eden pomenljivih trenutkov kolekcije njenih nastopov pa je interpretacija skladbe Listen.

S sodelovanjem v šovu je tako dokazala in širni slovenski javnosti pokazala, da ima vse glavne atribute za pravo evrovizijsko predstavnico.

Naslednje leto jeseni se je namreč prijavila na enega izmed večjih evrovizijskih projektov pri nas, na šov Misija Evrovizija. Če danes pogledamo nazaj, bi lahko rekli, še vsa sreča, da ji v Slovenija ima talent »ni uspelo, kot bi ji moralo«, saj je v oddajah Misija Evrovizija naravnost blestela in si tako zares utrla začetno pot svoje kariere. Navduševala je s svojimi interpretacijami mnogih hitov, z vsakim izzivom je pokazala, iz kakšnega testa je – dobra interpretinja, z dobro prezenco, koketnostjo, potrebno za »komuniciranje« s kamero. Že takrat pa Nika ni skrivala svoje velike želje, da bi Slovenijo zastopala na Evroviziji. Logično, to je bil tudi razlog, zakaj se je prijavila v sam šov.

Nika Zorjan v šovu Misija Evrovizija …Foto: Žiga Culiberg

Nikin največji žurerski hit je skladba Čas za nas. Pesem, ki jo je dobila »v dar« s strani žiranta šova Misija Evrovizija, Raaya, ki je z Niko sodeloval tudi v nadaljnje in skupaj z njo spisal uspešno zgodbo nove slovenske debitantske pevke.

Pa vendarle je kljub dosežkom, pohvalam s strani žirantov in dobri telefonski podpori na Misiji Evroviziji dosegla »le« tretje mesto – za las ji je namreč ušla uvrstitev na Emo 2012. A na ne bo pomote, sodelovanje v šovu ji je več dalo kot pa vzelo. Dobila je skladbo Čas za nas, katero so morali tik pred koncem oddaje vse, torej tudi dvojčici Prusnik in Eva Boto, vključno z Niko, »odpeti« na play back. Avtor skladbe, Raay, sicer tudi žirant v oddaji, je v Niki odkril največji potencial in ji komad po koncu šova tudi ponudil.

Nika ZorjanFoto: Izsek iz spota Čas za nas

Nika nas z verzom »/ … / ker življenje gre mimo, prepusti se toku, pozabi na sanje, uživaj vsak dan, vse štiri od sebe, možgane na pašo, s prijatelji brez vseh skrbi …« nagovarja k pogumnemu spoprijemanju s problemi. Videospot je bil barvit, drzen, opremljen z mini ognjemetom in tako se je rodil Nikin stil – mladosten, svež, barvit, energičen in poln zdrave mere samozavesti.

Nikina pot se je po Misiji Evroviziji samo nadaljevala. Mlada dama ni obupala in iz medijske prepoznavnosti je poskušala narediti čim več, kar se je narediti dalo. Avgusta 2012 je izdala skladbo Problemom sredinc’ – skladba, ki govori, da se moramo problemom v našem življenju tudi kdaj nasmejati in se nanje požvižgati. Zanj je posnela prekrasen videospot z novodobnim uspešnim režiserjem, Nikom Karom, s katerim sta posnela praktično vse Nikine videospote do sedaj. V videospotu smo lahko dodobra spoznali Nikin nov barvit slog oblačenje, odbite obleke, mladostno energijo – kar se je vse skupaj združilo v Nikin prepoznavni slog.

Mlada pevka v zgodbi Problemom sredinc’ …Foto: Tanja Zrinski

Leta 2013 se je predstavila na Melodijah morja in sonca in predstavila svojo prekrasno skladbo, Nasmeh življenja. V njej nas spet prebudi iz vsakodnevnega hitenja in dokaže, kako je življenje lepo, kar ji vedno znova uspe z njenimi teksti. Za skladbo je posnela videospot sredi prekmurskih polj in pesem še dodatno ovenčala. S tem je Nikina kariera samo še rastla in rastla …

Leta 2014 se je pridružila evrovizijski ekipi Tinkare Kovač kot njena spremljevalna vokalistka in prvič izkusila veš evrovizijski blišč. Zanimivo, da jo je na slovenski medijski konferenci eden izmed tujih novinarjev vprašal, če misli kdaj Slovenijo predstavljati na Evroviziji. Sramežljivo je odgovorila, da bi ji to bilo v veliko čast, novinar pa je še nato dejal, da bi ji moral Raay napisati pesem. Ekipa se je takrat le nasmehnila, a jasno je bilo – medijska privlačnost Nike za nastop na Evroviziji je bil razkrit. Celo tujina jo je opazila in tako čedalje več evrovizijskih slovenskih kot tujih oboževalcev in oboževalk meni, da bi Nika resnično morala odpotovati na Evrovizijo.

Nika Zorjan je bila spremljevalna vokalistka pri Tinkari Kovač.Foto: Alesh Maatko

Odkar je na slovenskih televizijah čedalje manj možnosti za predstaviti nove pesmi v živo – Nika je v tem času izdala dve novi, in sicer Po dežju in Lajf je moj – se je Nika odločila snemati priredbe svetovno znanih hitov. Zgradila si je svoj lasten studio, v katerem posname priredbo, videospot pa ji nato režira eden in edini Niko Karo. V tem času je posnela kar nekaj znanih priredb, na primer njeno, kot je sama dejala, najljubšo skladbo v zadnjem času – Faded, te dni pa je izdala novo priredbo uspešnice Cheap Thrills, originalno v izvedbi Sie. V videospotu se rola s prekrasnimi roza rolerji in prepeva, kakopak, himno ljubezni življenju.

Nika Zorjan v zadnjem času snema priredbe svetovni znanih hitov, eden izmed zadnjih priredb je Faded, s tem pa upa na preboj na svetovno sceno. Ji bo to glede na vso voljo in pogum uspelo?

Človek bi se po toliko uspešnih zgodb mlade, nadobudne pevke vprašal, zakaj se tako obetavna pevka, polna karizme, ležernosti, originalnosti, ne prijavi končno na Emo in zmaga. V slovenski evrovizijski javnosti namreč že dlje časa krožijo govorice, da je ena izmed vročih favoritk za naslednjo evrovizijsko predstavnico. Niko smo povprašali, kaj na te govorice popravi sama …

Veselje po uvrstitvi v finale je bilo nepopisno.Foto: Sander Hesterman (EBU)

Na vprašanje, ali bi zastopala Slovenijo na Evroviziji v prihodnjem, pa odgovori neposredno: »Definitivno bi sodelovala na Emi, in če mi uspe, bi z največjim ponosom zastopala našo državo

»Glede Eme in predvsem glede Evrovizije imam le dobro mnenje. Še posebej zato, ker sem bila dvakrat spremljevalna vokalistka – najprej pri Tinkari Kovač in nato pri Maraayi. Vem, kako tam stvari potekajo,« pravi Nika in se tako spomni dveh potovanj v evrovizijsko meko kot spremljevalna vokalistka. »Všeč mi je predvsem to, da se tam svet ustavi. Vse se vrti okoli glasbe in super energija je tam.«

Nika Zorjan tako postaja eno izmed imen, ki bi dejansko lahko bila del Eme 2017. Tako bi jo končno mnogi oboževalci videli na velikem odru Eme. Na njem bi se zagotovo izjemno izkazala, kar je dokazala z mnogimi nastopi do sedaj. Nika ima glas, ima vokalne sposobnosti, ki pričarajo občutke veselje, na odru izžareva energijo, njen nasmeh pa je dobesedno poosebitev njene pesmi, kjer prav o njem prepeva. Nika bi z dobro skladbo, ki bi bila v njenem slogu, tj. sodobna skladba z modernimi ritmi, žurersko melodijo in svobodnim besedilom, na Evroviziji zagotovo blestela. Če se k nastopu prištejemo njen unikaten videz, barvit, mavričen nastop z dobro koreografijo, dobro pobarvanim LCD televizorjem, si pravzaprav ne želimo nič več. To bi bil paket številka ena, ki bi zagotovo deloval. Je čas, da nas na Evroviziji zastopa skladba, ki bo Evropo dodobra pregrela s svojo energijo? Je čas za pevko, ki bo s svojim glasom razdivjala evrovizijsko dvorano? Je čas, da na Evrovizijo končno pošljemo žurersko pesem, nabito s čustvi, pompoznostjo in energijo? Je čas za Niko Zorjan? Nika pravi »da«, torej zakaj »ne«?

Nika se je že sprehodila po znameniti rdeči evrovizijski preprogi.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button