LJUBLJANA FESTIVAL

Skozi veličastno Poletno noč 2022 bosta krmarila Bernarda in Mario

Poletna noč - Besedam moč

Pred vrati je tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki bo letos posvečen slovenskim pesnicam in pesnikom ob 60-letnici festivala Slovenska popevka. Dogodek hkrati predstavlja tudi otvoritev že 70. Ljubljana Festivala.

Na odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo v torek, 21. junija 2022, ob 20.45 znova zazvenele zimzelene uspešnice pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in priznanih slovenskih izvajalcev. Nastopili bodo: Lado Leskovar, Darja Švajger, Alenka Godec, Nina Strnad, Eva Boto, Andraž Hribar, Anžej Dežan, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, Zala Smolnikar, Alex Volasko, Gregor Ravnik in Anže Šuštar. Vstopnice lahko kupite tukaj.

Poletna noč – Besedam moč

Ob letošnjem jubileju najstarejšega slovenskega festivala zabavne glasbe, ki se je začel maja 1962 na Bledu, bodo ustvarjalci tradicionalne prireditve v ospredje prvič postavili velik avtorski prispevek mojstric in mojstrov besede, priznanih slovenskih pesnic in pesnikov, ki so s svojimi verzi obogatili in neizbrisno zaznamovali zgodovino slovenske popularne glasbe.

Knjiga o festivalu Slovenska popevka
Knjiga o Slovenski popevki. Foto: Alesh Maatko

23 nepozabnih melodij

V vrhunski glasbeni izvedbi velikega orkestra z glasbeniki Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija in ob glasbenem vodstvu dirigenta Patrika Grebla bodo ob 60-letnici Slovenske popevke in ob 70. obletnici Ljubljana Festivala v izvedbi štirinajstih slovenskih pevskih izvajalk in izvajalcev slišali več kot 23 nepozabnih skladb, kot so Orion, Malokdaj se srečava, V Ljubljano, Cifra mož, Moje orglice, Leti leti lastovka, Zato sem noro te ljubila, Zvezde padajo v noč, Dan neskončnih sanj, Šopek maka, Breskvice, Lastovka. Skozi večer pa nas bosta pospremila mojstrica in mojster govorjene besede Bernarda Žarn in Mario Galunič.

Bernarda Žarn
Bernarda Žarn je že vodila Poletno noč. Foto: Andraž Kobe

Preplet besed in glasbe

Kako bi v nekaj besedah strnila misli ob letošnji Poletni noči?
Bernarda: Poletna noč je zame ena najžlahtnejših prireditev, k njej vedno pristopim z veseljem in posebnim spoštovanjem. Ko na odru zazveni veliki orkester RTV in odlični slovenski pevci in pevke, se od lepega ježi koža. Letos pa imam še dodaten razlog za veselje, saj jo bova povezovala skupaj z Mariem Galuničem. V bistvu imam dva dodatna razloga za veselje: drugi je ta, da bo Poletna noč letos posvečena besedam. Pri popevkah sem vselej zelo pozorna na besedila in ker sem ravno zdaj ponovno brala Cankarjeve Podobe iz sanj, si za parafrazo pesmi Poletne noči sposodim njegove besede iz črtice Veselejša pesem: Vsaka odpre vrata na stežaj mislim in spominom brez števila; in vsaka pesem je doživljaj, ki ostane v duši neizbrisljiv.
Mario: To bo moje prvo vodenje Poletne noči in ne bi si mogel zamisliti boljše priložnosti, kot je letošnja prireditev. Posvečena bo namreč pesnikom in izjemnim besedilom, ki so se združila z glasbo Slovenske popevke. Sam sem pri poslušanju glasbe zelo pozoren na besede in v zgodovini popevke smo imeli neznansko srečo, da so zanjo pisali besedila veliki poeti. In na to bi se radi spomnili na prvo poletno noč. Verjamem, da bodo ljudje prav zaradi letošnje rdeče niti, še bolj natanko prisluhnili, o čem pojejo večne melodije. Včasih je potrebnih malo besed, da se nas dotaknejo, a morajo biti prave. Izbrali smo več kot dvajset popevk, ki bodo dokazale svojo neusahljivo moč prav zaradi vrhunskih tekstopiscev. Med njimi bodo take, ki so stare več desetletij in tudi bolj mlade. Verjetno je najmlajša in meni najljubša Šopek maka, napisal jo je Milan Dekleva. Kakšna vrhunska poezija, ne morem pričakati, da jo znova slišim.

Če damo popevke za hip ob stran, kaj sicer najraje poslušata od slovenskih ustvarjalcev?
Mario: Jaz sem, odkar ne delam oddaj z glasbo, kar slab pri poslušanju glasbe nasploh. Nekako sem na tekočem, vsake toliko me kaj pritegne, a večinoma se prepuščam glasbenemu okusu radijskih urednikov. Ves čas imam prižgan Val 202 in tam ujamem veliko dobre nove slovenske glasbe.
Bernarda: Zelo rada imam slovensko glasbo, gotovo tudi zato, ker najbolj čutim slovenske besede. Rada imam popevke, mnoga besedila znam na pamet, iz študentskih let sem oboževalka Mi2, z njimi se staram oz modrim. Vseh, ki jih občudujem in obožujem, ne bom naštevala, preveč jih je. Samo še so-Posavca, Brežičana, kantavtorja Roberta Petana bi izpostavila. Zame je odkritje leta.

V prepletu uspešnic ali za besedilo nagrajenih popevk se bodo na Poletni noči 2022 med drugimi poklonili Gregorju Strniši, Miroslavu Košuti, Svetlani Makarovič, Cirilu Zlobcu, Branku Šömnu, Franetu Milčinskemu Ježku, Elzi Budau, Dušanu Velkaverhu, Milanu Deklevi, Ervinu Fritzu in Milanu Jesihu.

Kaj pa recimo tuje skladbe, ki jih je vse več na radijskih postajah? Kdo ne sme manjkati bodisi med vožnjo ali pa drugače?
Mario: Med vožnjo poslušam podcaste in pa glasbo z radia. Imam pa obdobja, ko sem recimo nor na italijansko glasbo, običajno med festivalom Sanremo. Ali pa nad latino hiti, če potujem po Južni Ameriki. Skratka, pogosto tavam.
Bernarda: Uf, tudi teh je seveda preveč za naštevanje. Med vožnjo pa glasbeno izbiro najraje prepustim Valu 202 ali pa radiu SI. Tudi po njihovi zaslugi se širijo in aktualizirajo moja glasbena obzorja; in ne samo glasbena. V tujini pa rada prisluhnem tamkajšnjim lokalnim radijskim postajam. Ja, podobno kot Mario, že spet. Zveniva tako, kot bi se pripravljala ne samo na vodenje Poletne noči, pač pa npr. tudi Sanjske poroke.

Že nekaj časa se besede, včasih kar kratice, sploh med mladimi, še kako prepletajo z angleščino. Kako gledata na ta pojav, na katerega je sploh še kako občutljiva starejša populacija?
Mario: Mladi so zmeraj imeli svoj jezik, meni se to ne zdi tako pomembno, saj je to minljiva stvar. Dokler mladi govorijo slovensko, je še vse v redu.
Bernarda: Jezik je živ in se seveda spreminja. Nedavno tega sem gledala imenitno predstavo Nika Škrleca in Boštjana Gorenca Pižame Reformatorji in se še bolj ovedla, kako spreminjajoč je jezik. Mladi ga sooblikujejo, seveda. Je pa vsekakor prav, da obvladamo pravila knjižnega jezika in ločimo jezikovne ravni in okolja.

Mario, za konec ne moremo mimo 41. festivala Melodije morja in sonca, ki ga letos po dolgih letih ne boste vodili. Kakšen poseben razlog, da ne boste več del poletnih melodij?
Mario: Taka je bila na koncu moja odločitev, pot do nje pa je bila precej zoprna in o njej raje ne bi govoril na tem mestu, ker bom postal slabe volje. Kdaj drugič. Pred mano je Poletna noč, to je edino pomembno. In posvetil ji bom vso svojo najboljšo energijo. Nikoli še nisem vodil te prireditve in zato sem se toliko bolj vznemirjen.

Mario Galunič
Mario Galunič bo prvič vodil Poletno noč. Foto: Žiga Culiberg
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button