EMA

Tinkara Kovač pred Emo 2020: Moj največji adut je moja izjemna ekipa

Na Emi 2020 se bo 22. februarja za novo evrovizijsko vstopnico borilo ducat tekmovalcev, ki jih tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Kot prvo predstavljamo Tinkaro Kovač. Njena Emina in evrovizijska zgodba se je začela leta 1997, ko je s pesmijo Veter z juga (ki se jo še danes kdaj pa kdaj sliši na radijskih valovih) zasedla šele 10. mesto.

Je bila pa Tinkara Kovač s skladbo Zakaj že čez dve leti
druga – takrat se začenja tudi večna slovenska zgodba o razkoraku med
telefonskim glasovanjem občinstva in glasovanjem žirij …

Aleš Klinar in Tinkara KovačFoto: Alesh Maatko

… Tinkara Kovač je
zmagala na televotingu, končna zmaga pa je šla zmagovalki strokovnih
žirij. Še dve leti kasneje (2001) je bila z lastno skladbo Sonce v očeh
na Emi peta. Sledil je dolg premor do leta 2014, a vrnitev je bila
zmagoslavna: s skladbo Spet/Round and round je zmagala, na evrosongu v
Kobenhavnu pa ji je uspelo priti tudi v finale. Letos stavi na izkušeni
avtorski tandem Aleš Klinar – Anja Rupel. Za Klinarja bo to že 14.
skladba na Emi, vendar se mu še ni posrečilo zmagati.

Na MMS 2019 je slavila Tinkara Kovač.Foto: Alesh Maatko

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2020?
V življenju ni nobena stvar samoumevna, tudi dejstvo, da so me sprejeli na letošnji predizbor za Eurosong, ne. Vendar lahko rečem, da imam s festivali dobre izkušnje. Doslej sem se na svoji glasbeni poti, od otroštva naprej, prijavila že enajstkrat na festival, in se mi še ni zgodilo, da me ne bi sprejeli, šestkrat sem zmagala. S festivali sem čisto pomirjena in se nanje vedno rada vračam.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas morda še ne poznajo (predvsem mlajša publika) ali pa morda celo dvomijo o vas?
Ne gre za dvom, ne gre za poznavanje moje pretekle poti. Gre preprosto za pristen in celosten nastop in skladbo tisti večer. Gre za to, da si publika dovoli, da se jo glasba in odrski nastop dotakneta. Tudi nerada nikogar prepričujem z besedami, opisi sebe in podobnimi odvečnimi informacijami. Pomembna je skladba, koliko vanjo verjamem in do koliko src ljudi pride. Tukaj in zdaj. V tem je čar in univerzalost glasbe. Ema pa je tako zelo posebna, ker je tehnološko televizijsko dovršena ter zato, ker ji tekmovalni element doda ravno toliko adrenalina, da jo gledalci množično in čustveno spremljajo.

Tinkara Kovač kot zmagovalka MMS leta 2013.Foto: Alesh Maatko
Tinkara KovačFoto: Alesh Maatko

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na ESC?
Ne znam odgovoriti na to vprašanje, nimam se za boljšo ali slabšo od drugih. Svoje glasbene kolege in njihov izraz spoštujem in verjamem, da vsak od nas s svojimi posebnostmi in svojo ustvarjalno glasbeno dušo ter temperamentom lahko prinese kaj dobrega na Evrovizijo.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Moj adut je moja izjemna ekipa! Avtor glasbe je Aleš Klinar, s katerim sem v lanskem letu nastopila na Melodijah morja in sonca. Po uspešni skupni trojni zmagi me je ponovno povabil k sodelovanju. Avtorica besedila je Anja Rupel. Violinske parte je posnel Matija Krečič, violončelo pa Jera Krečič. Klavir je odigral Mitja Gorše, ki je obenem tudi avtor aranžmaja. Kitare je posnel Tadej Košir. Za miks pa je poskrbel Fabrizio Simoncioni v svojem studiu D:Pot v Toskani. Z mano na nastopu bodo spremne vokalistke Julija Fajhtinger, Tajana Novak in Sara Lamprečnik. Ponavljam, moj največji adut je moja fantastična ekipa!

Raay in Tinkara Kovač na ESC na Danskem leta 2014.Foto: Alesh Maatko

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Skladba je posneta, kostum zašit, sledi brušenje glasilk. Edina obljuba, ki jo lahko dam publiki je, da bom skladbo zapela iz srca.

O čem govori vaša skladba za Emo, Forever?
O ljubezni, ki je neskončna in univerzalna.

Tinkara Kovač o načrtih za prihodnost

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letošnjem letu?

3. aprila imam veliki koncert v Kinu Šiška ob izidu mojega
novega albuma, sledi bogato koncertno leto. Obenem bom letos začela
snemati že svoj naslednji nov album. Letošnje leto pa bodo zaznamovala
tudi moja mednarodna glasbena sodelovanja. Eno lahko razkrijem, z
drugimi bom še skrivnostna. Sem posebna gostja z rock flavto na
prihajajočem albumu Ghiga Renzullija, kitarista najuspešnejše
italijanske rock skupine zadnjih nekaj desetletij, Litfibe.

Če bi slučajno spet zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v Rotterdamu ter kaj bi za vas pomenila še ena Evrovizija?
Kot rečeno, ne maram napovedovat in ustvarjat pričakovanja. Veliko raje od pričakovanj imam presenečenja. In tudi tokrat ne bi naredila izjeme. Z veseljem bi se vrnila na evrovizijski oder, ki pa ga sama ne bi poimenovala kot največji glasbeni oder, ampak največji televizijski oder. Glasbeni oder bi bil prej kak koncert na San Siro stadionu, v Royal Albert Hall ali pa kot predskupina Rogerju Watersu v Berlinu.

Koliko časa sicer že spremljate Evrovizijo?
Vsi spremljamo Evrovizijo, od nekdaj. Evrovizija vedno najde način, da pride do nas in skladbe zapiše v naš pop-kulturni DNK.

In še za konec, katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil, če se ozreva nazaj?
Non ho l’eta, Gigliola Cinquetti. Tih deževen dan, En X Bend & Privšek.

Zmagovalni trenutek Tinkare Kovač na Emi 2014.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button