EMA 2022

EMA 2022 – 1. predizbor: Jonatan Haller: Pričakujete lahko le najboljše od mene

Jonatan Haller - Obzorje

Na EMI 2022, ki jo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, se bo za evrovizijsko vstopnico skupaj borilo dvajset tekmovalcev, in sicer v vsakem predizboru po deset. Vse glasbenike tradicionalno predstavljamo tudi na Evrovizija.com.

V prvem predizboru bo kot sedmi po vrsti zapel Jonatan Haller, in sicer pesem Obzorje. Jonatan Haller je umetnik, pevec, glasbenik, producent in izvajalec, rojen na Portugalskem. Ko je bil star pet let se je preselil v Brazilijo in tam živel skoraj deset let. Od takrat pa je ohranil duh nomada in že štirikrat zamenjal svoje življenjsko, s čimer je razvil sposobnost sprejemanja novih kultur, njihovih ritmov ter melodij, pa tudi samega jezika. Pesmi piše v portugalščini (tako portugalskem kot brazilskem narečju), angleščini, španščini in slovenščini. Njegova glasbena pot se je začela v Braziliji. Ker pa je živel v majhnem mestu, sta ga volja in želja po uspehu napotili v Slovenijo, kjer je spoznal ljudi z enakim ciljem. Kmalu zatem je zmagal na natečaju Orbit Slovenije »Čas, da zablestiš« in izdal singel Luna s slovensko pevko Niko Zorjan, ki se je uvrstil na slovenske lestvice in se celo poletje obdržal med deseterico najbolj predvajanih pesmi. Bil je tudi del šova Slovenija ima talent, kjer se je uvrstil v polfinale. V tem času je izdal tudi dva singla Burek in River ter sodeloval v kratkem albumu Jebesh. Po pozitivni izkušnji v Sloveniji se je odločil, da se vrne h portugalskim koreninam in sodeluje v televizijskem programu La Banda. Kot eden od zmagovalcev šova je postal član skupine BMRNG in podpisal pogodbo s Sony Music Portugal. Na žalost pa se je pandemija izkazala za velik izziv za skupino, ki je posledično razpadla dve leti kasneje.

Jonatan Haller
Njegova glasbena pot se je začela v Braziliji Foto: Al Nini Čeak

Bil je tudi del šova Slovenija ima talent, kjer se je uvrstil v polfinale.

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za EMO 2022?
Odločitev strokovne komisije me ni presenetila, a na tem svetu, še posebej v šov biznisu ne moremo nič vzeti za samoumevno. Bil sem zelo vesel, da so prepoznali unikatnost in kakovost pesmi Obzorje.

Kako bi se predstavili publiki?
Sem umetnik, ki povsem živi to, o čemer pojem in pišem. Videl sem kar nekaj sveta in tako s seboj tudi nosim raznolikost kultur, jezikov in glasbenih zvrsti. Rad naredim hudo zabavo obenem pa tudi rad prelijem čustva v balado. Če imate radi glasbo z nekim pomenom, iskrenostjo in globino, sem za to pravi naslov. (smeh)

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2022 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2022?
Zmeraj sem si želel na mednarodni trg. Močno verjamem, da sem lahko uspešen tudi izven Slovenije. To mi je tudi že uspelo na Portugalskem s skupino BMRNG, kjer smo tudi podpisali pogodbo s Sony Portugal. Se mi zdi, da bi Sloveniji bil zelo koristen nekdo, ki poleg angleščine poje še v slovenskem jeziku in s tem privabil zanimanje tujcev. Rad bi nas predstavil v najboljši luči, istočasno pa sem že od malega razdvojen med vsemi kraji, kjer sem živel. Taka priložnost mi lahko spremeni življenje. Rad bi našel svoj kotiček na tem svetu, tako v Sloveniji – ki je zame moja prava domovina – kot tudi širše.

Kakšen nastop obljubljate, kako se pripravljate?
Treningi so dnevni, plesne in pevske vaje so nujne za nastop. Poglabljamo se v vsak detajl, mu dajemo pomen, da se ujema z drugimi elementi, kot so koreografija, kostumografija, scenografija, itd … Pri vsaki stvari sem prisoten in dodajam svoje ideje, kjer je le mogoče. O adutih pa raje ne bi zdaj govoril, jih boste videli to soboto v prenosu. (smeh)

O čem govori vaša skladba?
Obzorje govori o vidikih dveh oseb na svoj čustveni odnos. Kako je lahko težko prepustiti se, da življenje pokaže pot in kako se lahko hitro nekdo ujame v negotovosti, ko se skuša ozreti v prihodnost. Obzorje predstavlja ta ultimat, kjer spoznamo, da je to odvečno negativno razmišljanje le ovira, svoje obzorje si lahko sami ustvarjamo, dokler imamo konček upanja in svojo voljo.

Jonatan Haller
Jonatan in Miha sta se že lani na morju odločala o nastopu na EMI 2022 s pesmijo Obzorje. Foto: Osebni album

Jonatan in Miha, soavtorja pesmi Obzorje, s katero bo Jonatan v imenu obeh to soboto stopil na oder izbora za EMO 2022, sta se spoznala na prav poseben način. Ko se je Jonatan spet vrnil v Slovenijo leta 2021, se je zaposlil kot pomočnik gibalno oviranim osebam. V življenju sta se našla ravno zaradi tega, saj ima Miha diagnozo in usoda je hotela, da je nekega dne na njegova vrata potrkal Jonatan. Tako sta postala velika prijatelja in tudi soavtorja pesmi Obzorja, saj ju druži tudi velika ljubezen do glasbe.

Če bi slučajno zmagali na EMI 2022, kaj lahko pričakujemo od vas v Torinu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem glasbenem odru?
Pričakujete lahko le najboljše od mene, ekipe in produkcije. Udarni nepozabni nastop, ki preseže vsa obzorja. Imam odlične mednarodne izkušnje, kot recimo tisto na Portugalskem s skupino BMRNG, tako da sem vajen širše, tuje javnosti.

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Že od malih nog občudujem nastope na Evroviziji, vedno sem si želel nastopiti na njej. Zdaj sem prvič na stopnici, ki lahko vodi do nastopa na tem velikem televizijskem evropskem odru.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil?
Najljubša evrovizijska pesem je bila Soldi od Mahmooda ter Amar Pelos Dois od Salvadorja Sobrala. Od naših predstavnikov pa Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi.

Če damo EMO in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
Veliko avtorskih pesmi (v slovenščini, angleščini in še v portugalščini), veliko nastopov, videospotov in vse v skladu z absolutno predanostjo do umetnosti, tako od mene kot tudi od moje ekipe.

https://www.facebook.com/watch/?v=725196718470796&ref=sharing

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button