ZABAVNO & DRUŽABNO

Naša July Jones dobitnica priznanja Music Moves Europe 2023

Glasbenico smo spoznali na EMI 2022

Na festivalu Eurosonic Noorderslag v nizozemskem Groeningenu so razglasili letošnje dobitnike priznanj Music Moves Europe Awards, ki prejmejo denarne nagrade in podporo pri prodoru na evropske odre.

Letna nagrada EU za popularno in sodobno glasbo (ki jo sofinancira program Creative Europe) izpostavlja prihajajoče sveže ustvarjalce, ki predstavljajo aktualne in bodoče trende v evropski glasbi, in je namenjena pospeševanju njihovih mednarodnih karier.

Podelitev nagrad Music Moves Europe Awards (MME) je 19. januarja potekala v sklopu festivala in konference Eurosonic Noorderslag (ESNS) v nizozemskem Groeningenu. Pretekli dobitniki teh nagrad so tudi Rosalía, Dua Lipa, Stromae, Hozier, Mezerg ter Christine and the Queens.

Za nagrade Music Moves Europe Awards 2023 je bilo nominiranih 15 izstopajočih evropskih glasbenih ustvarjalcev, strokovno žirijo in javnost pa so najbolj prepričali July Jones (Slovenija), Schmyt (Nemčija), Oska (Avstrija), Kids Return (Francija) in Queralt Lahoz (Španija). Prestižno veliko priznanje žirije (grand jury prize) je prejel Sans Soucis (Italija), nagrado po izboru občinstva pa Jerry Heil (Ukrajina).

July Jones
Vsekakor gre za veliko priznanje naši glasbenici. Foto: Ben Houdijk

Žirija o July Jones: “July Jones je sveža in aktualna, da bolj ne bi mogla biti, svoj glasbeni izraz pa gradi na spajanju popa in hip-hop ritmom z dovršeno produkcijo in besedili, ki izražajo osebno identiteto.”

MME 2023
Kakopak brez skupne fotografije tudi tokrat ni šlo. Foto: Ben Houdijk

Navdušenje in veselje

Pet zmagovalcev prejme denarne nagrade v vrednosti 10.000 evrov, dobitnik velikega priznanja žirije 10.000 evrov in vavčer za zeleno turnejo v vrednosti 5.000 evrov, izbranec občinstva pa 5.000 evrov in obisk Deezerja. Vseh 15 nominirancev pa je bilo že pred tem povabljenih na seminar o dobrih praksah v glasbeni industriji.

Po podelitvi nagrad je vseh 15 letošnih nominirancev nastopilo na največjem evropskem predstavitvenem (showcase) festivalu ESNS. Ob njih pa še lanski nagrajenci Blanks (Nizozemska), Francis of Delirium (Luksemburg) in Alina Pash (Ukrajina). Za nagrajence in njihove predstavnike bodo organizirali še usposabljanje za izboljšanje poslovanja, teme pa vključujejo tudi trajnost (npr. kako organizirati CO2 prijazen koncet ali turnejo).

Žirijo sestavlja pet priznanih članov glasbene industrije, vključno z nagrajencem po izboru občinstva prejšnjega leta. Letos je bila to Jacqueline Baghdasaryan, pevka armenske skupine Ladaniva. Ostali člani žirije so Cindy Castillo (festival MadCool), Gemma Bradley (BBC radio), Bryan Johnson (Spotify) in Kevin Cole (KEXP).

MME 2023
Vsi skupaj so uživali kot že dolgo ne. Foto: Bart Heemskerk

Dogodek organizira ESNS, Reeperbahn Festival in partnerji Liveurope, Yourope, Live DMA, IMPALA, Digital Music Europe, ICMP-CIEM, International Music Manager Forum (IMMF) ter European Music Exporters Exchange (EMEE).

Kdo je July Jones?

»July Jones je bodoča superzvezdnica s prepoznavnim videzom in pogledom na svet. Njene provokativne elektro pop skladbe odlikujejo kot britev ostre melodije, sodobna produkcija in nepoštirkana besedili o odnosih, queerizmu in duševnem zdravju. Nadarjena slovenska ustvarjalka, je potem, ko se je že uveljavila kot avtorica besedil za druge izvajalce (tudi ‘We Are Bulletproof’ za korejske zvezdnike BTS), zagnala svoj glasbeni projekt. Pred kratkim je izdala svoj prvi mikstejp ‘Silly Little Dream Pt. 1’. Prvi del konceptualne trilogije obdeluje rojstvo July Jones in je odličen uvod v spoznavanje njenega zvoka,« so zapisali v nominaciji za MME Award 2023.

Mi pa dodajmo, da je July ena najbolj poslušanih slovenskih glasbenic na Spotifyju, na TikToku, kjer ima skoraj 100.000 sledilcev pa so njeno pesem z lanske Eme ‘Girls Can Do Anything’ izpostavili kot himno mednarodnega dneva žensk. Študirala je jazz na Berkeleyu, živi v Londonu, ob številnih tujih glasbenikih pa je sodelovala tudi z Raiven in Majo Keuc – Amayo. 23-letnica sama o sebi pravi, da je panseksualna oseba.

July Jones
Slovenko, ki je napisala hit mega uspešnih BTS, ste spoznali na Emi 2022. Foto: Adrian Pregelj

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button