EMA

Deset skrivnosti EME, ki jih morda niste nikoli vedeli

Slovenski izbor EMA ima za seboj bogato zgodovino. Evrovizijska melodija je takorekoč preživela prav vse – grde besede, pretepe, zlomljene noge, bolezni, strgane obleke, madeže od vina in še bi lahko naštevali. A tokrat smo izbrali deset tistih skrivnosti, ki so manj znane.

Robert Dragar je še prepeval na generalki …Foto: Alesh Maatko

EMA 2005: Zaradi bolezni manjka pevec, pozabi se besedilo
Leta 2005 je bila med 14 pesmi izbrana tudi skladba Daleč od oči, s katero se je predstavila skupina Victory. Le nekaj dni pred finalnim večerom pa je zbolel glavni pevec Robert Dragar. Nepričakovan preobrat ‘čez noč’ je presenetil tudi preostale člane, zato je moral pevski mikrofon prevzeti Miki Vlahovič, ki pa se besedila pesmi do izbora ni utegnil naučiti, zato je imel pred seboj kar stojalo z napisanim tekstom.

… na izboru Ema 2005 ga je zaradi bolezni zamenjal Miki.Foto: Alesh Maatko
Anika Horvat na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko

EMA 2005: Žalosten večer za Aniko Horvat
Prav tako leta 2005
je bila ena od finalistk tudi Anika Horvat. Ob predstavitvi vseh 14
izvajalcev je nismo opazili v zaodrju, prišla je le odpet svojo skladbo,
nato pa odšla s prireditve. Pevki je namreč umrl oče, znan glasbenik
Ferry Horvat. Zdelo se je, kot bi čustveno balado s pomenljivim naslovom
Kje si posvetila prav njemu.

EMA 2004: Omar kot spremljevalni vokalist? Bilo je res!
Eden od treh spremljevalnih vokalistov Monike Pučelj, verjeli ali ne, je bil pevec Omar Naber, ki je na Emi do sedaj nastopil že štirikrat. Omarju takrat nihče ni posvečal prevelike pozornosti, a že jeseni je navdušil v Bitki talentov v oddaji Spet doma in leta 2005 na Emi tudi zmagal. 

EMA 2011: Če vetra ni nikjer, se zavrti
Nina Pušlar, ki se je na Emi 2011 predstavila s pesmijo Bilo lepo bi, je na oder stopila v kreaciji Nine Šušnjara, s katero pevka tudi sicer uspešno sodeluje in na svojih nastopih vedno navduši tudi modne kritike. Takrat je nosila kreacijo v peščeno-bakrenih barvah, ki bi morala med nastopom najbrž plapolati v vetru, pa ji je blago malce ponagajalo. Čeprav ga je dvakrat poskusila popraviti, ji to ni uspelo, zato se je dobro znašla in za nekaj vihranja poskrbela kar z obratom okoli svoje osi.

Brigita Šuler na Emi 2008.Foto: Alesh Maatko

EMA 1997: Zlomljena noga
Da nesreča nikoli ne
počiva, smo se lahko prepričali pred daljnimi 18 leti, ko je z
zlomljeno nogo nastopila Natalija Verboten. Ker pa je pevka nosila dolgo
rožnato obleko, mavca nismo opazili. Še več, kljub nezgodi, ki bi ji lahko preprečila nastop, je odpela
izvrstno.

EMA 2008: Kako malo časa!
Leta 2008 je vrstni red odločil, da se bosta v 2. predizboru ena za drugo predstavili Iris in Brigita Šuler. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi za obema njunima pesmima stala podobna avtorska ekipa in tudi iste spremljevalne vokalistke. Zato sta morala voditelja izbora Jure Sešek in Tjaša Hrobat s pevko Iris pokramljati dlje kot z ostalimi nastopajočimi, s tem pa sta dekletom omogočila, da so se lahko pripravila za naslednjo glasbeno točko.

Ko fantom postane bodoči mož …Foto: Alesh Maatko
Žana na odru Eme 2007.Foto: Alesh Maatko

EMA 2007: Ko fantom postane bodoči mož
Žani, ki je na Emi 2007 nastopila s pesmijo Druga violina, se je med nastopom pridružil skrivnosti lik, ki je spominjal na fantoma iz istoimenske opere. Prinesel ji je violino in z njo nato zapustil oder. Mladenič je bil Žanin fant, danes pa njen soprog Dani, s katerim imata prisrčno hčerko Kiaro. In še ena zanimivost, čeprav se je zdelo, da na obrazu nosi masko, je bila ta zgolj naslikana z belo. Domiselno, kajne? 

EMA 2008: Plesni debi Anžeta Škrubeta
Preden je Anže Škrube postal širše prepoznaven plesalec, tudi s svojo skupino Maestro, se je predstavil na Evrovizijski mleodiji oziroma Emi. Leta 2008 je popestril nastop Mance Špik – na oder je celotni Mančini ekipi prinesel bele gerbere, predstavil nekaj plesnih korakov, nato pa odšel z odra. Kasneje se je na Emi še večkrat pojavljal, denimo z Nino Pušlar na Emi 2010 in 2011 in z Maestrom v spremljevalnem delu Eme 2010 in 2011 in Misije Ema 2012. Je morda prav Ema izstrelila Anžeta med zvezde?

Plesni debi Anžeta Škrubeta (levo) na Emi 2008. Foto: Alesh Maatko
Lea se je v finalu Eme 2009 predstavila v novi, tokrat beli obleki z zlatimi detajli.Foto: Alesh Maatko

EMA 2009: Izogibajte se rdečega vina
Tega leta je na Emi debitirala Lea Sirk, ki jo danes srečujemo na mnogih glasbenih odrih. Skladbo Znamenje iz sanj je prvič predstavila v predizboru in uspelo se ji je uvrstiti v finale. Uspeh je proslavila z ekipo in kozarčkom rujnega, ki pa je bil “usoden” za njeno zlato in rumeno kreacijo (izdelala jo je Simona Lampe). Madeža se seveda do prihodnjega večera ni dalo odstraniti …

EMA 2004: Divi je všeč Rebekina obleka
Potekali so kar štirje predizbori, v petem tednu pa je sledil veliki finale na Gospodarskem razstavišču. V četrtem, zadnjem predizboru, se je prvič na Emi predstavila Rebeka Dremelj s skladbo Ne boš se igral. Ta je s svojim nastopom navdušila tako gledalce, ki so ji namenili največ glasov, kot tudi našo največjo glasbeno divo. Helena Blagne je po prireditvi rjavolaso pevko namreč poklicala po telefonu, saj jo je zanimalo, kje je našla oziroma kdo ji je naredil zlato kreacijo v španskem slogu. Seveda ji je Rebeka povedala, da je kreacijo sešila njena šivilja, Helena pa je bila predvsem presenečena nad njeno ceno, ki ni bila visoka.

Nina Pušlar na Emi 2011.Foto: Alesh Maatko
Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka ne
predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X