EMA

Najbolj nenavadne, odpiljene in ekscentrične pričeske na EMI

Kako pomemben je videz na odru, že vemo, da prinaša dobre rezultate, pa smo videli že v prvem od člankov, ki jih naslavljamo z Naj deset. K celostni podobi pa spada tudi izbrana pričeska. V arhivu smo našli deset najbolj nenavadnih, odpiljenih in ekscentričnih pričesk.

Bosonoga Jadranka Juras na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko

Skozi kratek pregled poglejmo, kdo vse je nosil najbolj odštekane pričeske. Gremo po vrsti …

10. mesto: JADRANKA JURAS (EMA 2003)
Na Emi je nastopila dvakrat in obakrat pritegnila pozornost z neobičajno podobo. Najbolj nam je padla v oči njena pričeska pred dvanajstimi leti, ko si je med svoje naravne lase vstavila dva podaljška, ki sta bila povsem izven konteksta. Je bil to futurističen slog, morda japonska kultura ali pa kaj tretjega … Ni pa bila edina s tako idejo, že tri leta kasneje so ji sledile spremljevalne vokalistke Anžeja Dežana, ki so na isti način uporabile lasne podaljške. 

9. mesto: TINKARA KOVAČ (EMA 1999)
Tudi Tinkara Kovač ljubi vse, kar je unikatno. Daljnega leta 1999 si je za nastop na Emi izbrala pričesko, ki bi jo lahko poimenovali vse barve vesolja. Prameni v različnih barvnih odtenkih, stopničasto striženje in povoskani lasje – nenavadni elementi za tisti čas, ko so kraljevali speti lasje z bleščicami in kodri.

Billy’s Private Parking na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko

8. mesto: BOBNAR SKUPINE BILLY’S PRIVATE PARKING JURE ROZMAN (EMA 2005)
Kako pomembna je Ema, je dokazal bobnar Billysov pred desetimi leti, ki si je prav za to priložnost lase pobarval modro. To pa še ni bilo vse – na sredino glave si je dal z belo barvo napisati veliko črko »P«. S tem je najverjetneje želel upodobiti prometni znak, ki obvešča o parkirnem mestu. Pogumna odločitev!

Evini spremljevalni vokalistki.Foto: Alesh Maatko

7. mesto: SPREMLJEVALNE VOKALISTKE EVE BOTO (MISIJA EVROVIZIJA 2012)
Toliko kritik, kot so jih za svoje naglavno okrasje leta 2012 prejele spremljevalne vokalistke Eve Boto, ki so bile z njo na odru pri zmagovalni pesmi Verjamem, ni bilo že dolgo. Ana, Katja, Martina in Sandra so nosile velikanske kose zmečkanega tila, za katere so se mnogi spraševali, kaj neki pa imajo te na glavi. Nekateri so jim, tudi zaradi oblek in jopic z gumbki, očitali, da so videti kot stare mame.

A ne smemo biti tako kritični – vokalistke so se ujemale z Evino opravo in najbrž predstavljale nekakšne gozdne vile. Če se je zdelo, da je bilo na Emi vsega preveč, pa je bilo na Pesmi Evrovizije ravno nasprotno – prav tam bi morala biti dekleta opazna, a se je zgodilo ravno nasprotno.

Eva Boto je slavila na Emi 2012.Foto: Alesh Maatko
Teja Haver na Emi 2007Foto: Alesh Maatko

6. mesto: TEJA HAVER (EMA 2007)
Blondinka s kito in temnimi prameni ter irokezo – to je bila frizura, kot si jo je za svoj debitantski nastop izbrala mlada Štajerka Teja Haver. Poleg tega pa še vpadljiv make-up, drzna oprava z visokimi škornji in mrežastimi rokavičkami. Tako nenavadno, da je bila že skorajda prava virtual girl, kakršen je bil tudi naslov njene pesmi.

5. mesto: MOJCA MAVEC (EMA 1999)
Simpatična voditeljica je Emo vodila velikokrat, bila pa je tudi njena urednica. Pred 16 leti se je za finalni večer odločila nositi pletenine. Pletena pa ni bila samo njena obleka, spletli so ji celo uhane in kronico, ki jo je nosila na glavi. Tega pa zgodovina Eme ni pomnila. In do danes ostaja edina. 

4. mesto: NEŽA TROBEC (EMA 2008)
Bila je precej nepoznan obraz, v roki je imela medvedka iz črne svile, največ zanimanja pa je bila deležna njena pričeska. Likovna pedagoginja in pevka Neža Trobec, ki se je predstavila s pesmijo Prav ti, se je odločila svoje oranžne lase splesti v doooooolgo kito. Ta sicer ni segala do tal, a z gotovostjo lahko potrdimo, da je bila to najdaljša kita v zgodovini Eme! 

Dvojčici Prusnik sta poskrbeli za edinstven šov.Foto: Alesh Maatko
Nika in Eva PrusnikFoto: Alesh Maatko

3. mesto: NIKA IN EVA PRUSNIK (MISIJA EVROVIZIJA OZIROMA EMA 2012)
Še eno šokantno pokrivalo tistega leta, ko smo izbirali preko resničnostnega šova Misija Evrovizija. Dvojčici Nika in Eva sta se za pesem Konichiwa odeli v pisane kostume – velikanski metuljčki, raznobarvne nogavice, rožnati in rumeni bulerji, špičasta ramena, čipka, vzorci … Ampak ni še konec – najbolj vpadljiva je bila njuna pričeska. Na glavi sta nosili lasuljo iz rdečih koščkov blaga. Verjetno to ni bil namen, a njuni pokrivali sta, po mnenju mnogih, bolj kot na gejše spominjali na klovne.

2. mesto: KITARIST PUNK SKUPINE ZABLUJENA GENERACIJA (EMA 2007)
Tale frizura pa si zasluži naziv najvišje irokeze na izboru Ema! Tako visoke in nore pričeske pa še ni bilo. Pa ne samo zaradi višine in oblike, ampak tudi zato, ker je bil preostali del glave popolnoma pobrit, na sredini pa se je dvigala štiriroga skulptura. Kitarist je v zaodrju Petru Polesu povedal, da gre zasluga zanjo njegovi frizerki. Verjetno lahko samo ugibamo, koliko laka in gela za lase je porabila.

Zablujena generacija na Emi 2007.Foto: Alesh Maatko

1. mesto: ALYA (EMA 2004)
Naredili bi krivico, če je ne bi razglasili za zmagovalko med Eminimi pričeskami. Če jih kdo obvlada, potem je to Alya. Pevka je tudi frizerka in vedno nas je presenetila z najbolj divjimi in zabavnimi stili. Njena najbolj znana pričeska je tista z napol blond in napol rožnatimi lasmi, ki jih je imela leta 2003 in 2004 ravne, leta 2005 pa skodrane. Rožnate ‘ombre’, kot se temu tipu pričeske pravi danes v frizerskem žargonu, so bile njen zaščitni znak vse do leta 2007, ko je na sceno stopila s skladbo A veš in se podala v nove glasbene vode.

Alya je bila odbita tudi na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko
Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka ne
predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button