INTERVJUJI

Damjana Golavšek iskreno o glasbi, festivalih, razočaranju in življenju

Damjana Golavšek je oseba, ki je dejavna na več področjih. Na začetku kariere je predvsem nastopala na glasbenih festivalih, kjer je prejemala predvsem strokovne nagrade. Nato je izdala nekaj albumov in posnela nekaj videospotov, čez čas je začela ustvarjati projekte za najmlajšo publiko. Trenutno pa sodeluje v odmevnih in uspešnih muzikalih.

Prijazno pozdravljeni! Vse se je začelo z nastopom na poletnem festivalu MMS 1989 … Kako se spominjate teh časov?
Tudi Vi prijazno pozdravljeni! Čeprav so ti časi precej oddaljeni, seveda prvega ne pozabiš nikoli. To velja tudi za moj prvi nastop na festivalu, ki je bil MMS 1989. Bila sem povabljena s strani avtorjev Matjaža Murka, Miše Čermak in Tomaža Kozlevčarja. Komad Rojstvo mi je bil takoj všeč in z veseljem sem sprejela izziv. Naslov se mi je zdel simboličen, predstavljal je neko novo rojstvo. Izkušnja je bila zanimiva, obleko sem si celo sešila sama. Edino mi ni bilo všeč to, da so se organizatorji odločili za plejbek. Spomnim pa se, da ko sem prejela nagrado in sem morala komad še enkrat odpeti, se je nekje na sredini komada posnetek začel vrteti z dvojno hitrostjo (smeh). Nekdo se je najbrž naslonil na gumb za hitrost, na magnetofon, trak pa je podivjal. Bila je zelo nerodna situacija, a panika me ni pregnala, pomahala sem in se priklonila ter odšla z odra. Ravno zaradi tega nastopa in moje domnevne hladnokrvnosti na odru pa so me fantje iz banda Hot Hot Hot povabili k sodelovanju. Našli pa so me s pomočjo moje profesorice Nade Žgur. No, potem je zgodba stekla dalje.

Damjana Golavšek je leta 2007 slavila na Slovenski popevki Foto: Alesh Maatko

Na nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije ste nastopili štirikrat, zadnjič leta 2002. Imate lepe spomine na ta festival?

Tako je, prvič pa leta 1998 s komadom Ljubim, ljubiš. Nato spet leto kasneje skupaj s Sanjo in z Ireno, potem pa še dvakrat. Ko pogledam na te čase, se mi v misli prikradejo lepi spomini. Besede, ki jih vedno nosim v glavi, so: »Najmanj, kar lahko naredim, je to, da naredim največ.« Če se tega držiš, potem je občutek običajno dober.

Dve leti po tem ste spet prejeli nagrado strokovne komisije, soavtor pesmi je bil Karel Novak. Ste že takrat vedeli, da bo nekega dne prav on postal Vaš soprog?
Verjetno mislite Pop delavnico 1991. Res je, prejela sem tretjo nagrado strokovne komisije, in sicer za komad Če mi bi srce dal. Nastopila sem z bandom Hot Hot Hot. V tem bandu je igral tudi Čarli, tj. Karel Novak, ki je bil basist. Vprašanje je, če bi se midva sploh srečala, če se mi ne bi zgodila tista neprijetnost na MMS-u. S Čarlijem sva par od leta 1990, zasnubil pa me je šest let kasneje. Skupaj sva ustvarila precej zelo lepih komadov, med katere spadajo Daj mi ljubezen nazaj, Krog in Ljubimec. Žal jih nekaj od njih ni doseglo ušes poslušalčev. Komadi niso bili napisani na prvo žogo, z namenom ugajati, temveč po navdihu.

Na glasbenih festivalih ste bili najuspešnejši v letih 1992, 1998 in 2007, ko ste zmagali po mnenju stroke. Vam le-ti uspehi pomenijo več kot pa visoka uvrstitev po mnenju občinstva?
Najprej sem prejela prvo nagrado strokovne žirije na Pop delavnici 1992, nato z Ireno Vrčkovnik zlati klopotec za najboljšo popevko v knjižnem jeziku na Festivalu narečnih popevk 1998, leta 2007 pa nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti na Slovenski popevki. Glasbeni festivali so predstavljali možnost, da se predstaviš širšemu občinstvu. Obenem upaš, da bodo glasbeni uredniki komade, ki so uvrščeni na festival, kasneje vrteli na radijskih postajah. To bi bila logična posledica, to pričakuješ vsaj od matične hiše, v mojem primeru pa ni bilo tako. Zato sem leta 2000 prenehala ustvarjati za odraslo publiko. Bila sem malo razočarana, ker moje ustvarjanje ni bilo slišano v tej meri, da bi lahko kot glasbenica lahko preživela. Zato sem za novo leto 2000 imela zadnji koncert. Težko bi rekla, da mi nagrada občinstva pomeni več kot nagrada stroke ali obratno. Pomembno je, da si sam sebi zvest. Če kdorkoli o začuti, potem je glasbenik vesel. Čarli je komad Naravne sile brez moje vednosti prijavil na Slovensko popevko, nato je bil le-ta sprejet. Komisija je najprej slednjega izločila, nato pa je zaradi Elze Budau ponovno prisluhnila Naravnim silam. In prišla je med izbrane. Janez Gregorc je celo prejel nagrado strokovne žirije za najboljši aranžma. Čez čas je Darinka Orel prevedla Naravne sile v angleščino, in sicer za organizacijo ENO, ki po svetu sadi drevesa. Natural Forces je bila kar nekaj časa njena himna, pri nas pa na žalost nihče ni črhnil niti besedice glede tega.

Zmaga na Slovenski popevki 2007 je bilo veliko presenečenje Foto: Alesh Maatko

Sodelovali ste že z Adijem Smolarjem, Damjano Kendo Hussu in Rokom Golobom. Kaj Vam je najpomembnejše pri avtorjih glasbe in besedil?
Seveda mi ni vseeno, kaj ljudem sporočam skozi besedilo, ki ga prepevam. Zelo dobro se zavedam, kako močno sporočilno sredstvo je glasba, besede pa so vibracije. Poleg Adija in Damjane so tukaj še Janez Zmazek, Katarina Habe, Silva Bajc in Zvezdana Majhen. Vsi našteti odlično izražajo svoje misli v verzih. Sodelovala pa sem tudi z Blažem Jurjevčičem, Gregorjem Forjaničem in s Primožem Grašičem. Moj poklon in spoštovanje vsem!

Kdo je Damjana Golavšek?

Damjana Golavšek je slovenska pevka zabavne glasbe, ki se je rodila v Celju. V Mariboru je študirala razredni pouk. Poročena je s Karlom Novakom, s katerim živi v vasi Gaberje. Skupaj imata tri hčere.

Veljate za miroljubno osebo, ki prepeva prav tako prijetne skladbe, med katere spadajo Stoletje sanj in miru, Naj vsem ljudem se dogodi in Vsako življenje gre svojo pot. Je res, da imate zelo radi življenje?
Življenje imam zelo rada. Vsak dan znova se mu čudim in sem hvaležna zanj. Življenje je moja inspiracija in motivacija – ljubim življenje. Obenem verjamem tudi v povezanost z vsemi živimi bitji na Zemlji.

Leta 2012 je nastopila na prireditvi 50 let Slovenske popevke. Foto: Stane Sršen / RTV Slovenija

Pravite, da ste zelo dejavni na Vašem vrtu. Si kdaj med vrtnarjenjem zapojete npr. Sonce, moj prijatelj ali pa Naravne sile?
Imam zares velik vrt. Na vrtu je toliko petja in zvokov bitij, ki me obkrožajo. Včasih zapojem tudi z njimi (smeh). Velikokrat slišim znane melodije in vem, da so skladatelji velikokrat dobili navdih pri pticah. Ko sem se pripravljala na interpretacijo Naravnih sil, sem vsak dan pela na vrtu ta komad. Tudi zdaj ga zapojem, če se želim še posebej povezati. Najraje pa imam tisto umirjenost, ko se vse pretaka po nekem določenem, a nenapisanem sosledju, ki me ujame v trenutek. Vsaka misel na preteklost in prihodnost izgine.

Otroci so Vaše najpogostejše občinstvo na koncertih. So otroci tudi kritiki?
Po nasvetu kolegice, ki me je nekoč videla delati z otroki, sem začela nastopati pred otroško publiko. In to me je potegnilo tako močno, da že devetnajsto leto ustvarjam glasbene predstave za otroke. Trenutno imam pet živih otroških predstav. Ugotovila pa sem, da otroci niso kritiki, na stvari ne gledajo tako. Mi to tako vidimo. Oni samo sprejmejo ali pa ne. Pretvarjanje ni možno. Če sam ne zmoreš pred njih stopiti odprtega srca, potem verjetno ne bo uspelo, da bi te otroci sprejeli. Je pa nekaj najlepšega, ko se ta vzajemna povezanost zgodi. Pa saj tudi pri odrasli publiki ni nič drugače. A do njihovega srca vodi več vrat, ki jih je potrebno odpreti. Izkušnje življenja naredijo svoje, otroci pa imajo pot do srca še odprto. Prav je, da to spoštujemo in pristopamo do njih odgovorno in rahločutno. Otroci gledajo v oči in vidijo, odrasli pa smo velikokrat slepi.

Dinamitke: Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko in Alenka Godec Foto: Alesh Maatko

Trenutno nastopate v muzikalih Mamma Mia! in Menopavza, kmalu Vas bomo gledali tudi na gledališkem koncertu Hello, Dolly! …

Z muzikalom Mamma Mia! smo v štirih letih prečesali celo Slovenijo, gostovali pa smo tudi v Italiji. Ponosna in vesela sem, da sem del te neponovljive zgodbe. To je resnično uspešen muzikal brez primere. Obenem je iz Mamme Mie! izšel vokalni trio Dinamitke, ki ga sestavljamo Alenka Godec, jaz in Simona Vodopivec Franko. Imamo krasen šov program s čudovitim večglasnim petjem. V Menopavzo sem vskočila povsem nepričakovano, saj je Zvezdana zaradi prezasedenosti potrebovala zamenjavo. Gledališki koncerti Hello, Dolly! pa so nastali v Radomljah, gre za čudovito srčno zgodbo. Upam, da se nam vsi načrti glede teh koncertov uresničijo. Vse to pa počnem, ker ljubim igro in petje. Pevci namreč moramo biti tudi neke vrste igralci.

Ustanovili ste društvo Muzikalček, ki Vas spremlja že mnogo let. S čim vse se pravzaprav ukvarjate v društvu?
Društvo Muzikalček je bilo ustanovljeno leta 2004. Tedaj smo v koprodukciji s Cankarjevim domom v Ljubljani pripravljali otroški muzikal Muzikalčkov zaklad, ki smo ga uspešno igrali kar nekaj let. Ustanovili pa smo ga zato, da smo lahko urejali formalnosti med izvajalci in Cankarjevim domom. Sicer pa od leta 1985 izvajam glasbene delavnice, kjer Muzikalček pomaga vzpodbujati veselje do glasbe in odkrivati talente, ki se skrivajo pri otrocih. Trenutno poučujem v italijanski Gorici, kjer s pomočjo glasbe in petja želimo ohraniti slovenski jezik v zamejstvu ter spodbujati njegovo rabo. Namreč slovenščina je že precej osiromašena pri današnjih generacijah.

Videli smo Vas že v vlogi voditeljice glasbenega festivala FeNS. Ali tovrstni festivali predstavljajo odskočno desko za mlade, ki se želijo predstaviti širšemu občinstvu?
Zagotovo že več kot petnajst let vodim glasbeni festival FeNS. Tak festival je več kot dobrodošel, saj se nadarjeni otroci radi predstavijo na odru pred publiko. Festival poteka tri dni in je za otroke posebno doživetje. Zadnjih nekaj let je FeNS tudi mednarodni festival, in sicer v družbi festivalskega združenja WAF. Na FeNS-u sodelujejo otroci s celega sveta.

Najlepše se Vam zahvaljujem za sodelovanje in želim Vam, da Vam vedno v življenju stojijo ob strani naravne sile.
Najlepše se Vam zahvaljujem za povabilo. Srečno!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button