ZABAVNO & DRUŽABNO

Boštjan Pertinač želel v ljubljansko kotlino pripeljati kraški duh

Drugi studijski album Kraške štorje

Sežančan Boštjan Pertinač, ki nas je v preteklosti že osvojil s skladbami, kot so Daj povej mi, Piha burja in Suhi zid, je kantavtor, pevec, kitarist, producent in multiinštrumentalist. Pri založbi Dallas records je pred kratkim idal drugi studijski album Kraške štorje. Album vsebuje 11 pesmi, 11 zgodb, ki jih je Boštjan slišal po kraških kantinah, nekaj teh zgodb pa je tudi avtobiografskih. “Pa naj poslušalci to skozi poslušanje sami ugotovijo,” je hudomošen kraški trubadur.

Boštjan Pertinač
Boštjan Pertinač Foto: Dallas Records

Boštjan Pertinač je vsekakor en izmed najbolj perspektivnih mladih kantavtorjev, ki trenutno osvajajo slovensko glasbeno sceno.

Pred kratkim je v ljubljanskem klubu Daktari odvilo druženje ob izidu albuma Kraške štorje, dogodek je povezoval Boštjanov rojak, še en Sežančan, priljubljeni komik in voditelj podkasta Fejmiči, Žan Papič. Boštjan Pertinač pa je skupaj z glasbeniki tudi zaigral tri skladbe z aktualnega albuma Kraške Štorje.

“Želeli smo pripeljati ta kraški duh, to kraško govorico in humor v ljubljansko kotlino, in mislim, da nam je uspelo, je kot v kakšni kraški osmici, le da na mizah manjka teran pa kakšen pršut,” se je pošalil simpatični Boštjan Pertinač, ki je na sami predstavitvi albuma tudi najavil izid videospota, ki se imenuje Sms in je izšel istočasno kot album Kraške štorje.

Boštjan Pertinač
Boštjan Pertinač in Žan Papič ob predstavitvi albuma. Foto: Dallas Records

Lanskega avgusta je prejel tudi bronasto odličje na 21. Kantfestu, tekmovanju slovenskih kantavtorjev. Je eden izmed najobetavnejših mladih kantavtorjev, ki z značilnim glasbenim slogom in tipičnim kraškim dialektom vztrajno osvaja radijske postaje in slovenska srca.

Ena skladba še posebej izstopa

Skladba Sms pa izmed vseh skladb najbolj izstopa. Zakaj? Poglejmo, kaj je ob tem razložil Boštjan?! “Najprej sem imel z njo težave, potem pa sem jo tako zelo vzljubil, da je trenutno moja najljubša z albuma. Zakaj težave? Zato, ker je edina z albuma, za katero nisem sam napisal besedila. Kar nekaj časa sem moral snemat in pilit vokal, da mi je postala lastna. Sem pa res zelo vesel, da se mi je kot solist pridružil moj stari znanec, vrhunski Jani Šepetavec na sopran saksofonu. Tudi ostali člani zasedbe niso od muh, na basovski kitari Giovanni Toffoloni, na flavti Tinkara Kovač, na bobnih Jure Doles in na klaviaturah Lorenzo Visintin. Hvaležen sem vsakemu posebej, da so z mano združili moči v tej lepi pesmi. Upam, da se bo tudi poslušalcev dotaknila.”

Boštjan Pertinač
Boštjan Pertinač Foto: Dallas Records

Avtorja besedila in glasbe

Kaj pa opisuje besedilo? “Besedilo opisuje (skoraj brez najmanjšega dvoma) resnično zgodbo Primorca, natančneje Kraševca, ki se je po sedmih dneh odločil, da bo v pričakovanju njenega SMS-a slane kaplje, t.i. solze zamenjal z bolj sladkimi, t.i. kapljami terana. Po nekaj kratkih pogovorih z izvajalcem skladbe sem spoznal njegov hudomušen karakter in predvideval sem, da mu bo všeč rahlo tragikomična vsebina zapisana z liričnim poudarkom,” je pojasnil avtor besedila Leon Oblak.

Lorenzo Visintin, avtor glasbe in priredbe, pa je za konec opisal še nastajanje pesmi. “Pri pisanju glasbe za skladbo SMS sem bil navdahnjen od Dave Matthews Banda, predvsem, ko sem se igral s sinkopiranim ritmom, vendar sem obenem želel ohraniti duh folk glasbe, ključen element, ki je nekakšna rdeča nit za celoten album. Najprej sem si za solističen instrument predstavljal violino, vendar smo se glede na Boštjanovo željo odločili za sopran saks, ki je bistveno spremenil zvok in smer, kam smo potem zapeljali pesem.”

Boštjan Pertinač
Boštjan Pertinač je nastopil tudi na MMS. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button