FESTIVALI

Boštjan Pertinač na 21. KantFestu prejel bronasto odličje

Festival kantavtorjev

V Rušah se je pred kratkim odvil festival kantavtorjev. Na 21. KantFestu je nastopil tudi glasbenik Boštjan Pertinač, ki smo ga spoznali na Melodijah morja in sonca 2021 in ki je tokrat prejel bronasto odličje. Srebrnega letos zaradi večjega števila tujejezičnih pesmi niso podelili.

Vzpodbudna popotnica

V argumentaciji za nagrado na 21. KantFestu so zapisali: »Nagrado prejme Boštjan Pertinač, spreten in duhovit pripovedovalec z narečjem zabeljenih človeških zgodb v duhu italijanskih tradicij.« Nagrada, ki jo je Pertinač prejel iz rok Adija Smolarja je več kot vzpodbudna popotnica ob izidu njegovega drugega kantavtorskega albuma.

Glasbenik je na festivalu predstavil dve čisto novi in še neslišani pesmi s prihajajočega albuma Kraške Štorje. Pesmi Tarzan in Silvo opisujeta dve zgodbi, navdahnjeni po resničnih dogodkih, ki so se v prejšnjem stoletju dogajali v okolici Sežane. Pesmi sta nastali v sodelovanju z mladim tržaškim aranžerjem Lorenzom Visintinom. V skladbi Silvo Štrlobov v vlogi Silvota sodeluje Boštjanov posebni gost, en in edini Gojmir Lešnjak – Gojc.

Boštjan Pertinač
Boštjan Pertinač na odru v Rušah. Foto: Osebni album

Tarzan in Silvo

Tarzan je bil kontrabandist, to pomeni da se je preživljal s tihotapljanjem dobrin čez mejo. Carinik ga je zalotil s preveliko količino mesa, ki ga je hotel pretihotapiti čez mejo. Kot pravi zgodba, naj bi ga zato začel jesti surovega. Ob gnusu na ta prizor, ga je carinik spustil naprej brez davka.

Silvo Štrlonov je zgodba malega človeka s Krasa, ki s prodajo parcel za gradnjo sežanske industrijske cone ‘Terminal’ prejme bajno bogastvo, katerega s pohlepom po še več zapravi v lipiškem Casinoju.

Kdo je Boštjan Pertinač?

Boštjan Pertinač je kantavtor, pevec, kitarist, producent in multiinštrumentalist. V svoji glasbeni karieri si je nabral veliko odrskih in studijskih izkušenj, ki jih rad deli tudi z drugimi glasbeniki. Boštjan vodi tudi svojo glasbeno šolo Pertinach, kjer poučuje različne vrste kitar, petje in glasbeno teorijo. Kar dela Boštjana tako posebnega je ravno sam zvok njegove glasbe in kraški dialekt, ki ga ohranja tekom svoje glasbene poti. Njegova preprostost in občutna navezava na Kras dajeta skladbam poseben duh, ki prepriča.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button