LJUBLJANA FESTIVAL

Brazilski ritmi v ambientu Križank

Bossa de Novo, 24. avgusta

Na odru Poletnega gledališča Križank bodo v četrtek, 24. avgusta, ob 20.30 zazveneli ritmi brazilske popularne glasbe. Zasedba Bossa de Novo, ki jo sestavljajo Primož Vitez (glas, tolkala), Aljoša Kosor (klasična kitara), Marko Gregorič (kontrabas, akustična baskitara, glas), Mitja Vrhovnik Smrekar (tolkala, glas) in Sergej Randelovič – RunJoe (tolkala, glas), je za nastop na 71. Ljubljana Festivalu v goste je povabila izjemnega pianista Césarja Camarga Mariana.

Bossa de Novo

Bossa nova je slog brazilske popularne glasbe, ki je nastal v Riu de Janeiru med letoma 1958 in 1959, ko sta se skladatelj Antônio Carlos Jobim in pesnik Vinícius de Moraes seznanila s pevcem in kitaristom Joãom Gilbertom. Izraz »bossa nova« se v angleščini prevede kot »nov trend« ali »novi val«, kar povzema inovativen in sodoben pristop žanra k ustvarjanju glasbe. Ena od značilnosti novega sloga, ki je vplivala na popularno glasbo na splošno in še posebej na sambo, je bilo namerno izogibanje prevladi kateregakoli posameznega glasbenega parametra.

Slovenska zasedba

Bossa de Novo je komorna jazzovska skupina in edina slovenska zasedba, ki se ukvarja z brazilskimi glasbenimi izrazi in jih meša s sodobnimi glasbenimi impulzi. V njihovem repertoarju najdemo tako tuje kot domače pesmi, v paleti raznovrstnih jezikov, med drugim v portugalščini, slovenščini, srbohrvaščini in francoščini. Od ustanovitve leta 2003 je skupina posnela kar nekaj studijskih albumov. Svojo prvo ploščo z naslovom Vivo! pa so izdali leta 2006. Na njej najdemo skladbo Selma, ki je med njihovimi predelavami dočakala največji odmev. V njej se izvrstno ujemata glasbena invencija in preprosto, dih jemajoče besedilo, kar predstavlja uspešen recept za bossa novo. Tej plošči so sledile Nova (2009), Quinta Essência (2013), Andante (2014) in Twist (2021).

César Camargo Mariano

Zasedbi se bo pridružil brazilski pianist, aranžer, skladatelj in glasbeni producent César Camargo Mariano, ki se je rodil leta 1943 v mestu São Paulo. Klavir je začel igrati po posluhu pri trinajstih letih, devet mesecev kasneje pa je že igral z ameriško pozavnistko Melbo Liston na njenem koncertu v jazz klubu v Riu de Janeiru. Na legendarni plošči Regine in Jobima z naslovom Elis & Tom se je vpisal kot producent, pianist in aranžer. Od takrat je Mariano sodeloval s celo vrsto mednarodnih glasbenih velikanov, od Yo-Yo Maja do Blossom Dearie.

Za svojo slavno mednarodno kariero in ustvarjalni prispevek je prejel več priznanj, vključno z dvema prestižnima nagradama latin grammy leta 2006 in 2007.

Primož Vitez je za Delo spregovoril o četrtkovem koncertu v Križankah: »César izjemno dobro pozna zgodovino brazilske popularne glasbe in budno spremlja vse, kar se v njej dogaja danes. Iz našega repertoarja je izbral nekaj biserov, temu pa dodal par skladb, ki jih doslej tudi mi še nismo igrali. Poslal nam je deset novih aranžmajev, ki jih je naredil prav za to priložnost, za ta koncert 24. avgusta v Križankah. Počaščeni smo, da je za nas naredil tisto, v čemer je eden najboljših na svetu. Poleg tega bo z nami igral nekaj slovenskih skladb: tudi te je predelal po svoje in lahko vam zagotovim, da jih je odprl v neke nove glasbene razsežnosti. César Camargo Mariano v Sloveniji še ni igral. Ni na turneji, v Evropo bo pripotoval samo za ta koncert. Igranje z njim bo za nas brez dvoma najpomembnejši nastop doslej.«

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button