ZANIMIVOSTI

So to najslabše odpete pesmi na Evroviziji?

Ko se zatrese vokal ...

Vokalna izvedba je na izboru za Pesem Evrovizije izrednega pomena, a zaradi mnogih dejavnikov se lahko še najboljšim vokalistom zatrese glas in kakšen ton odpojejo slabše, kot bi ga sicer. Pri drugih pa se lahko samo vprašamo, kdo jih je postavil na evrovizijski oder?

Tokrat smo se ozrli v zgodovino nekaterih evrovizijskih skladb, za katere menimo, da bi lahko bile odpete bolje. Smo izbrali pravilne? So morda katere na našem seznamu pristale neupravičeno in ali pa smo na kakšen nastop pozabili? Kljub vsemu je treba vsem, ki so se znašli na našem seznamu, vseeno čestitati, tudi za pogum, ki so ga zbrali, da so zastopali svojo državo.

10. mesto: ITALIJA (1985) – Al Bano & Romina Power

Začenjamo z desetim mestom, ki nas bo vrnilo v 20. stoletje Leta 1985 sta Italijo zastopala Al Bano in Romina Power. Al Bano je sicer svoj nastop opravil korektno, za njegovo soprogo pa tega ne bi mogli reči, saj je že na začetku povsem zgrešila tonaliteto. Vendar sta z združenimi močmi uspela prepričati poslušalstvo, saj sta se s pesmijo Magic, oh magic zavihtela na ‘magično’ 7. mesto.

9. mesto: LATVIJA (2008) – Pirates of the Sea

Na deveto mesto smo postavili predstavnike Latvije na izboru v Beogradu leta 2008. Šesterica piratov v zasedbi Pirates of the Sea je skušala v skladbi Wolves of the Sea združiti petje, ples in igro, a vse skupaj je bilo preveč zanje. Izgubili so vokalno harmonijo, vsak je začel peti svojo melodijo, višek neubranosti pa so dosegli ob zadnji ponovitvi refrena (če boste priloženi posnetek zavrteli od 2 minut in 28 sekund naprej). Kljub šibki vokalni izvedbi pa so se Latvijci veselili uvrstitve v finale, kjer so zasedli 12. mesto.

8. mesto: MONAKO (2006) – Séverine Ferrer

Včasih skušajo izvajalci s kostumi, scenskimi pripomočki in veliko plesa navdušiti, velikokrat pa tudi prikriti svoje slabe vokalne sposobnosti. Nekaj podobnega je bilo opaziti pri monaškem nastopu v Atenah. Simpatična Severine Ferrer se ni in ni mogla ujeti s svojimi spremljevalnimi vokali. Nastop je bil sicer prijeten za oči, manj pa za ušesa. Monaku se uvrstitev v finale ni posrečila, osvojili so 21. mesto.

7. mesto: RUSIJA (2003) – t.A.T.u.

Kaj bi porekli na izvedbo ruskih izvajalk iz dueta t.A.T.u., ki sta v Rigi leta 2003 dvigovali prah? Po vajah sodeč smo si obetali kontroverzen nastop, malodane škandal, a se je v finalu vse končalo v mejah spodobnosti. Vokali pa so šli povsem v drugo smer, zdelo se je, kot da dekleti še nikdar nista stali na odru in peli v živo. Presenetljivo pa sta se uvrstili na visoko 3. mesto, še več, 12 točk sta Rusinji dobili tudi iz Slovenije. Morda pa so gledalci nastop gledali z zatisnjenimi ušesi…

6. mesto: IZRAEL (2000) – PingPong

Pri najslabših pevskih nastopih gotovo ne moremo mimo PingPong, ki je pred 14 leti na Švedskem zastopala Izrael. Radoživi izvajalci so stavili na pesem Sa’me akh in gledalce pozivali, naj bodo veseli (be happy, op.p.), toda bolj kot veselje so mednje zasejali dvome – ali je šlo zgolj za norčevanje obupnih vokalov ali pa dekleta in fantje res ne znajo peti.

5. mesto: MAKEDONIJA (2000) – XXL

V Stockholmu smo leta 2000 slišali še en vokalno šibek nastop, ki ga postavljamo na 5. mesto našega seznama. Kvartet mladenk iz Makedonije, zbranih pod imenom XXL, je popolnoma razočaral. Njihova vokalna izvedba skladbe 100 % te ljubam je bila stoodstotno brca v temo. Rosna leta in pomanjkanje izkušenj žal ne morejo biti izgovor za vokalno katastrofo, ki pa gledalcev ni pretirano šokirala, saj so Makedonke končale na solidnem 15. mestu.

4. mesto: LUKSEMBURG (1984) – Sophie Carle

Četrto mesto na našem seznamu je zasedla vokalna izvedba pevke Sophie Carle, ki je leta 1984 zastopala Luksemburg. Njena vokalna izvedba skladbe 100 % d’amour je bila porazna, a s svojo prikupnostjo je osvojila gledalce in se s pomočjo njihov glasov uvrstila med najboljših deset.

3. mesto: PORTUGALSKA (2005) – 2B

Kaj se je zgodilo leta 2005 v Kijevu s portugalskima izvajalcema, ki sta moči združila v duetu 2B, še vedno ni jasno. Mogoče so bile težave z ozvočenjem, a tako slabe vokalne izvedbe na Evrosongu že dolgo ni bilo. Pevca sta bila (tudi zaradi plesnih gibov) zadihana in popolnoma nezbrana. Žal so to opazili tudi glasovalci, saj nista zbrala dovolj glasov, da bi se uvrstila v finale. V predizboru sta dosegla 17. mesto.

2. mesto: VELIKA BRITANIJA (2003) – Jemini

Nad svojima predstavnikoma se je leta 2003 zgražala celotna Velika Britanija. Gledalci in poslušalci so se po izjemno slabem vokalnem nastopu Chrisa in Gemme iz dueta Jemini strinjali, da si ne zaslužita nobene točke. To je bil za petkratno zmagovalko Pesmi Evrovizije velik udarec, dežela je prvič v zgodovini izbora pristala na zadnjem mestu brez ene same točke.

1. mesto: BOLGARIJA (2009) – Krassimir Avramov

Sam je soustvaril tako melodijo kot besedilo svoje skladbe in se predstavil kot solo izvajalec. Toda okrog sebe je zbral ekipo spremljevalnih vokalistk, ki so na vsak način želele pokazati svoj glasbeni talent. Krassimir Avramov, predstavnik Bolgarije leta 2009 v Moskvi, je tako ostal v senci gospa v pisanih kostumih. Sicer se tudi sam vokalno ni najbolj izkazal, a kričanju podobni vokali so proti koncu skladbe vse skupaj le še poslabšali in Bolgariji se ni uspelo uvrstiti v finale, v predizboru je zasedla 16. mesto.

Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja članka ne predstavlja mnenja  uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav lahko le to z njim soglaša.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
3
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button