MMS

Boštjan Pertinač: Zgodba nastanka Plime je precej smešna

S Trsta gor me dvigne plima, na Kras, kjer bo trta ljubezen rodila. Plima je Boštjanova najnovejša pesem, s katero se je predstavil na letošnjem jubilejnem 40. festivalu Melodije morja in sonca ter navdušil ne le gledalcev, ampak tudi strokovno žirijo.

Multiinštrumentalist Boštjan Pertinač Foto: Alesh Maatko

Glasbeni umetnik Boštjan Pertinač je vsekakor en izmed najbolj perspektivnih mladih kantavtorjev, ki trenutno osvajajo slovensko glasbeno sceno. Kraški trubadur, ki nas je v preteklosti že osvojil s skladbami, kot so Daj povej mi, Pihi burja in Suhi zid’, v kraškem dialektu tokrat opeva skrivnostne ‘plave oči’. Plima, ki smo jo premierno lahko slišali na letošnjih 40. Melodijah morja in sonca je vsekakor skladba, ki jo bodo modrookim mladenkam še dolgo prepevali tudi drugi.

Od sramežljivega Goričana do šarmantnega kraškega trubadurja. Foto: Alesh Maatko

Kraški trubadur

Boštjan Pertinač je kantavtor, pevec, kitarist in producent, ki poleg svoje solo kariere vodi tudi lastno glasbeno šolo Pertinach in delavnice za starejše. Da je postal pristni kraški trubadur, gre v resnici zahvala Gabru Radojeviču, ki mu je ob poslušanju pesmi Daj povej mi dal ključen nasvet Bodi ti. Pri Daj povej mi sem imel veliko težav z izgovorjavo, ker me je ves čas vleklo na moj močan kraški dialekt. Ko sem jo dal v poslušanje Garbu, mi je ta rekel, kar sem sam čutil že ves ta čas – to nisem bil jaz.

Kot pravi sam, gre velika zahvala tudi njegovima dobrima prijateljema in glasbenikoma, Marku Loredanu in Danielu Rennerju. »Pred tem nisem imel veliko podpore, posledično sem dvomil v vse, kar sem naredil. Dvomil vase, v svoj vokal. Lepo je imeti prijatelje, ki ne le da verjamejo vate, ampak so s tabo tam ne glede na vse in ti na poti tudi pomagajo.«

Plima ga je ponesla na oder Avditorija Portorož. Foto: Alesh Maatko

Festivalska Plima

»Zgodba nastanka Plime je precej smešna,« začne Boštjan in razloži, da je bila spisana v času korone, ko se je iz Nove Gorice preselil nazaj v rodno Sežano in se utrujen znašel v bližnji ‘betuli’ (baru). »Takrat je stregla mlada natakarica, ki je imela čudovite modre oči in priznam, malce sem se zatreskal. Takrat sem tudi spisal prve verze. Ne vem, ali je bil kriv deci terana ali je bila glava od nje malo pijana.«

Pravijo, da ima vsak umetnik svojo muzo, ki ga pripelje do uspehov. Bo že držalo, saj je tudi Boštjanova pomembno vplivala na njegovo glasbeno kariero – navdihnjen od njenih oči je spisal skladbo, ki si je prislužila mesto na letošnjem MMS-ju.

Prejem klica iz Avditorija je bila uresničitev sanj. »Bil sem čisto iz sebe. Festival spremljam že od malih nog, ogromno mi tudi pomeni, a po letih neuspešnih prijav, sem nad idejo stati na njihovem odru, že skoraj obupal. Končno mi je uspelo!« Tudi tokrat je pri produkciji pesmi združil moči z Alexom Volaskom, s katerim je v preteklosti že sodeloval pri skladbah ‘Pihi burja’ in Daj povej mi’. Alex je za Plimo posnel klavir in spremljevalne vokale, poskrbel pa tudi za končno zvočno sliko. Med tem ko je Pertinač v svojem studiu posnel kitare in glavni vokal, se mu je na bas kitari pridružil priznani obalni basist Marko Loredan, na bobnih pa lahko slišimo Vida Zgonca.

V času sprememb in izzivov je sprejel odločitev, da se vrne nazaj na rodni Kras, kar se je izkazalo kot ključno za njegovo solo kariero. »Vzljubil sem ga. Ko sem prišel nazaj v domače okolje, v družbo domačinov, sem dobil novo inspiracijo in nov zagon. Vrnila se je ljubezen do Krasa in kraških znamenitosti, kot so pusta rdeča zemlja, kamen, burja … vse te značilnosti delajo nas Kraševce takšne kot smo in to poskušam zajeti tudi v moji glasbi.«

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button