EVROVIZIJA

Beovizija 2019: Željko Joksimović in Lane moje 15 let kasneje

Beovizija 2019 ni bila zanimiva le zaradi tekmovalnih pesmi, ampak tudi zaradi šov programa, ki je bil znova evrovizijsko obarvan. Sploh v finalnem večeru je v času glasovanja nastopil eden in edini Željko Joksimović, ki je leta 2004 zastopal Srbijo na Evrosongu in dosegel odlično drugo mesto. Na Beoviziji 2019 je nastopil celo v istih oblačilih.

Željko je po evrovizijskih pesmih predstavil še novo balado Možda je to ljubav.Foto: RTS
Željko Joksimović na odru Beovizije.Foto: RTS

A to ni bil edini evrovizijski uspeh. Leta 2006 je za sarajevsko skupino Hari Mata Hari napisal pesem Lejla, s katero je BiH  dosegla veliki uspeh, tretje mesto. Nazadnje je Željko Joksimović na Pesmi Evrovizije nastopil leta 2012 s pesmijo Nije ljubav stvar, s katero je osvojil tretje mesto. “Vsekakor mi je Evrosong pomagal pri moji karieri, poznajo me ljudje tudi izven meja. Veselim se koncertov v Grčiji, tam imam kar nekaj nastopov, ki me izpolnjujejo, v zadnjem času sem se celo naučil njihovega jezika,” je ob tej priložnosti povedal Željko Joksimović.

Joksimovičeva oblačila hranijo v skladišču garberobe (fundusu) televizije RTS.Foto: RTS
S pesmijo Lane moje je leta 2004 osvojil 2. mesto.Foto: RTS

Njegove skladbe imajo na YouTubu po več milijonov ogledov, rekorder med njimi je Milimetar z rekordnimi 54 milijoni ogledov. Sicer pa Joksimović, ki je na Beoviziji predstavil še novo pesem Možda je to ljubav, igra neverjetnih 11 instrumentov, prvi veliki uspeh pa je pri rosnih 12. letih dosegel v Parizu, kjer je zmagal na tekmovanju Prva harmonika Evrope. Poleg tega, da piše glasbo za filme in ljubezenske pesmi, je napisal tudi glasbo za uvodno špico v oddaji, ki jo vodi njegova srčna izbranka Jovana, s katero je vodil Evrovizijo v Beogradu leta 2008.

Željko Joksimović leta 2004 na ESC v Istanbulu, v areni Abdi İpekçi.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button