LIVERPOOL 2023

Luke Black za Srbijo

Zmagala pesem Samo mi se spava

Po dveh polfinalnih večerih se je v studiu RTS na Košutnjaku odvil težko pričakovani veliki finale, ki je prinesel novega predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije 2023. To je postal Luka Ivanović, ki nastopa pod psevdonimom Luke Black.

Srbija 2023 - Luke Black 2
Luke Black za Srbijo. Foto: Instagram eurovisionserbia_official

Pot do finala

Srbski nacionalni izbor Pesma za Evroviziju 23 je bil znova razdeljen na tri večere. V vsakem večeru smo slišali po 16 bolj ali manj posrečenih skladb, ki so jih prepevali predvsem mladi glasbeniki.

Iz prvega predizbora so je v finale uvrstilo osem najboljših glasbenikov, in sicer: Stefan Shy – Od jastuka do jastuka, Princ – Cvet sa Istoka, CHEGI & Braća Bluz Bend – Svadba ili kavga, Boris Subotić – Nedostupan, Luke Black – Samo mi se spava, Filip Baloš – Novi plan drugi san, Nađa – Moj prvi ožiljak na duši in še Empathy Soul Project – Indigo. Iz drugega predizbora se je v finale uvrstilo prav tako osem najboljših, in sicer: Frajle – Neka neka, Nadia – Devojka tvog dečka, Filarri – Posle mene, Gift – Liberta, Hurricane – Zumi zimi zam, Dzipsii – Greh, Zejna – Rumba in Duo Grand – Viva la Vida.

Pot do zmage

V sklepnem dejanju izbora Pesma za Evroviziju 23, ki sta ga (tako kot prvi in drugi predizbor) vodila igralec Milan Marić in voditeljica RTS Dragana Kosjerina (v t. i. zeleni sobi pa sta dogajanje spremljala Kristina Radenković in Stefan Popović) smo tako slišali 16 najboljših skladb, ki so bile stilsko in koreografsko zelo dovršene. Zmagovalca in novega predstavnika Srbije, ki se bo v Liverpoolu predstavil v prvem predizboru, je tudi letos v enakovrednem razmerju izbralo ljudstvo ter strokovna komisija.

Strokovna komisija (ki so jo sestavljali Lena Kovačević, Dragan Đorđević Suzuki, Nevena Božović Ivanović, Slobodan Veljković Cobi in predsednik žirija, Aleksandar Saša Lokner) je največ točk (12) namenila pevki Nađi (Moj prvi ožiljak na duši). 10 točk je prejel Luke Black (Samo mi se spava), 8 točk pa Filip Baloš (Novi plan drugi san).

RTS 2023 - glasovanje žirije
Glasovanje žirije na Pesmi za Evroviziju 23. Foto: RTS / Zajem zaslonske slike

Ljudstvo je odločilo

Ljudstvo, ki je glasovalo preko SMS sporočil, pa se je odločilo nekoliko drugače. 8 točk je prejel Dzipsii (Greh), 10 točk Luke Black (Samo mi se spava), 12 točk pa je prejel Princ za skladbo Cvet sa Istoka. V skupnem seštevku je 20 točk osvojil Luke Black, ki si je tako pripel evrovizijsko vozovnico za Liverpool. Princ je z 18 točkami osvojil drugo mesto. Nađa pa je tretje mesto.

RTS 2023 - glasovanje končno
Končni razplet na Pesmi za Evroviziju 23. Foto: RTS / Zajem zaslonske slike

Kdo je Luke Black?

Luka Ivanović, ki nastopa pod psevdonimom Luke Black, je rojen v Čačku, toda živi in ​​dela v Londonu. Doslej je pri založbi Universal Music izdal več EP-jev. Na Evrovizijo 2023 se odpravlja z družbeno angažirano elektro-pop skladbo Samo mi se spava, zapeto v srbščini in angleščini. Pesem je nastala v času pandemije koronavirusa. Kot je povedal v polfinalu jo je napisal iz pozicije lika iz videoigre The Sims, skladba pa govori o ‘kolektivnem prebujanju in o tem, kako si ne smemo zatiskati oči pred zlom’. Njegov alternativni zvok spominja na takoimenovani anxiety pop, po katerem je najbolj znana ameriška pevka Billie Eilish. Zanimivo je, da je Luka zelo priljubljen na Kitajskem.

Srbija 2023 - Luke Black
Luke Black se bo predstavil v prvem predizboru. Foto: Boris Subotić / RTS

Šov program

Če se dotaknemo še šov programa skozi vse tri večere … V prvem predizboru se je vse skupaj vrtelo okrog lanskoletne predstavnice Konstrakte, ki je v Torinu s skladbo In Corpore Sano osvojila odlično 5. mesto. V drugem predizboru smo lahko v času glasovanja slišali najbolj priljubljene evrovizijske uspešnice, ki so jih v etno priredbah odpeli znani srbski glasbeniki. V sklepnem dejanju pa se je RTS odločil, da bo šov program namenjen skupini The Beatles, ki je luč sveta ugledala ravno v Liverpoolu, ki bo maja 2023 gostil Evrovizijo.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
2
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button