EVROVIZIJA

Željko Joksimovič: Moja glasba je odraz tega, kar občinstvo čuti in želi

Nekdanji srbski evrovizijski predstavnik

Le teden dni po Popevki 2023 se nam v ljubljanskih Križankah 16. septembra obeta nepozaben nastop Željka Joksimovića, enega najbolj priljubljenih glasbenikov v regiji. Nekdanji srbski evrovizijski predstavnik je skladatelj, tekstopisec, multiinstrumentalist in eden najuspešnejših srbskih glasbenikov.

Željka Joksimoviča slovensko občinstvo še danes najbolje pozna po nepozabnih nastopih na izboru za Pesem Evrovizije, kjer je s pesmima Lane moje in Nije ljubav stvar osvojil srca Evrope. “Nikoli nisem zaigral ali zapel pesmi na enak način, čeprav sem jo izvedel tisočkrat,” ob tem priznava glasbenik in tako odkriva skrivnost, ki ga povezuje s poslušalci.

Željko Joksimović
Željko Joksimović na evrovizijskem odru v Istanbulu. Foto: Alesh Maatko

Ljubljanske Križanke

16. septembra bo Joksimović osvojil srce Ljubljane z nastopom v Križankah, ki jih opisuje kot “tempelj glasbe z edinstveno energijo, kjer je vsak koncert posebno doživetje.”

“Križanke niso kot Sava center, kjer se med drugim igra košarka in rokomet, ampak je to izključno koncertni prostor. Ne glede na to, kako čudovit je ta prostor, prinaša tudi določene obveznosti. Zavedajoč se, da se tam prirejajo samo koncerti in da publika prihaja zgolj po užitek, se še posebej veselim nastopa v Križankah po dolgem času,” priznava Joksimović, ki je svoj zadnji studijski album izdal leta 2015, toda vmes je nanizal niz uspešnic, kot so Ponelo me, Menjaj pesmu, Možda je to ljubav.

Poleg svoje glasbene kariere je Joksimović strastno vpet tudi v svet filma in gledališča. “Zdi se mi, da sem celo življenje posvetil umetnosti,” pravi skladatelj, tekstopisec, multiinstrumentalist in eden najuspešnejših srbskih glasbenikov.

Željko Joksimović
Željko Joksimović na odru srbskega izbora. Foto: RTS

V svoji karieri je izdal več kot deset albumov, njegov prvi, izdan leta 2000 pa je bil tudi najbolje prodajani album leta.

Prva nagrada Evrope

Že pri rosnih 12 letih je dosegel velik uspeh, ko je prejel nagrado prve harmonike Evrope, svojo kariero je tako začel graditi že kot najstnik z igranjem klavirja in violine v različnih orkestrih in zasedbah, nadgradil pa jo je s sodelovanjem z raznimi izvajalci v Srbiji.

Željko Joksimović
Željko Joksimović na srbskem izboru leta 2019. Foto: RTS

Je velik perfekcionist, med vsem kar je ustvaril v svoji dolgoletni karieri, pa je najbolj ponosen na svojo družino, ki mu predstavlja osnovo, iz katere se vse začne in je zanj najpomembnejša.

Prva pesem

Njegova prva pesem Pesma Sirena je izšla leta 1998. Sledil je niz uspešnic, kot so 7 godina, Varnice, Nisam te zbog lepote voleo, Nije ljubav stvar, Leđa o leđa, Milimetar, Drska ženo plava in mnoge druge. Še danes pa ustvarja neprimerljive glasbene mojstrovine, ki pihajo na dušo poslušalcev.

Priljubljeni srbski glasbenik je v svoji dolgoletni karieri nanizal tudi veliko uspešnih duetov. Z Dinom Merlinom je posnel pesem Superman, s Tonijem Cetinskim sta skupaj zepela pesem Zabluda, Šta će meni više od toga pa s Harisom Džinovićem. Uspehe je nizal tudi s pesmimi, kot so Nesanica (napisal jo je za Tošeta Proeskega), Miljacka (izvaja jo Halid Bešlić) in Lejla (v izvedbi Hari Mata Harija), ki bodo za vedno ostale v ušesih poslušalcev. V sodelovanju s pokojnim Predragom Živkovićem Tozovcem je za film Toma napisal pesem Ponoć, posvečeno veliki legendi narodnozabavne glasbe Tomu Zdravkoviću.

Pesem Evrovizije

Nastopil je na številnih mednarodnih festivalih, leta 2004 je na Pesmi Evrovizije s pesmijo Lane moje zastopal Srbijo in Črno goro in zasedel zavidanja vredno drugo mesto, v letu 2012 pa je zastopal Srbijo s pesmijo Nije ljubav stvar ter se uvrstil na odlično tretje mesto.

Joksimović je znan tudi kot producent in avtor skladb drugih izvajalcev, njegove pesmi pa so izjemno priljubljene po vsej regiji. Diplomirani glasbenik igra kar 14 inštrumentov in velja za enega največjih glasbenikov na tem prostoru.

Kot avtor se podpisuje pod film Toma, film Dragana Bjelogrlića, ki je vzbudil izjemno zanimanje občinstva in kritike po vsej regiji ter tako postal kultni fenomen. Fenomen, ki je združil srca nekdanje Jugoslavije. Joksimović je posebej ponosen na skladbo Ponoć, ki jo je ustvaril v sodelovanju s pokojnim Predragom Živkovićem Tozovcem. “Želeli smo ustvariti pesem, ki bi zvenela kot klasika iz preteklih desetletij, in mislim, da nam je to odlično uspelo,” je priznal Joksimović in dodal: “Publika je kar nekaj dni iskala to pesem na YouTubu. Ko so na koncu ugotovili, da sem avtor pesmi, je to še povečalo njeno priljubljenost. Pesem je nova, a zveni starinsko. Še danes se pogosto izvaja, na zabavah, koncertih ali v gostilnah. Na to sem zelo ponosen in srečen.”

Čista magija

“Če dobro pomislite, je v glasbi res magija. Vanjo verjameš, z njo se preseliš v popolnoma nove svetove, z njo na tisoče ljudi postane eno, da o občutkih, ki jih prebudi, niti ne govorimo. Čista magija, s katero sem zasvojen, in če je ne bi bilo, če ne bi mogel deliti glasbe z ljudmi, je ne bi niti ustvarjal,” je Joksimović povedal v enem od intervjujev.

16. septembra 2023 nam bo v legendarnih Križankah pričaral magični večer, poln njegovih dolgoletnih uspešnic, ki jih bomo prepevali skupaj v en glas. Vstopnice za koncert Željka Joksimovića so že v prodaji na spletni strani in na prodajnih mestih Eventima.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
2
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button