TORINO 2022

Srbijo bo v Torinu predstavljala umetnica Konstrakta

Pesem pričala ljudstvo in stroko

Po dveh predizborih in velikem finalu je srbska nacionalna televizija RTS izbrala in dobila novega evrovizijskega predstavnika za Torino. Tako v prvem kot tudi v drugem predizboru se je skupaj predstavilo po 18 tekmovalcev, skupaj 36. Iz vsakega predizbora se je v finale uvrstilo po devet pesmi, tako da smo tudi v finalu slišali 18 (najboljših) skladb. Na koncu so novega srbskega predstavnika izbrali gledalci in strokovna komisija v razmerju 50:50. V skupnem seštevku je to postala Konstrakta, ki je s pesmijo In Corpore Sano prepričala tako stroko kot ljudstvo, saj je prejela dvakrat po 12 točk.

Gostitelja srbskega izbora sta bila Dragana Kosjerina in Jovan Radomir, iz t. i. zelene sobe pa sta se oglašala Kristina Radenković in Stefan Popović.

Konstrakta
Zmagoslavje za Konstrakto. Foto: RTS

Prvi predizbor

V prvem predizboru, kjer so kot gostje nastopile nekdanje evrovizijske predstavnice Hurricane, se je predstavilo 18 tekmovalcev. Polovica najboljših se je uvrstila v sobotni finale, preostala polovica glasbenikov pa se je od festivala poslovila. Iz prvega predizbora so si vstopnico za finale pripeli: Biber – Dve godine i šes’ dana, Zorja – Zorja, Lift – Drama, Aca Lukas – Oskar, Konstrakta – In corpore sano, Ivona – Znam, Angellina – Origami, Marija Mikić – Ljubav me inspiriše in Ana Stanić – Ljubav bez dodira.

Drugi predizbor

V drugem predizboru, kjer je med drugim kot gost nastopil Daniel Popović z legendarno Đuli, se je predstavilo prav tako 18 tekmovalcev. Polovica najboljših se je uvrstila v sobotni finale, preostala polovica glasbenikov pa se je od festivala poslovila. Vstopnico za finale so si tokrat pripeli: Tijana Dapčević – Ljubi, ljubi doveka, Orkestar Aleksandra Sofronijevića – Anđele moj, Zoe Kida – Bejbi, Zejna Murkić – Nema te, Gift – Haos, Gramophonedzie – Počinjem da ludim, Sara Jo – Muškarčina, Naiva – Skidam ter CHEGI i Braća Bluz Bend – Devojko sa plamenom u očima.

Srbija ESC 2022
Vzdušje v t. i. zeleni sobi je bilo vse tri večere izjemno. Foto: RTS

Veliki finale

V velikem finalu srbskega izbora Pesma za Evroviziju ’22 se je predstavilo 18 najboljših pesmi. Novega predstavnika so izbrali gledalci in strokovna komisija v razmerju 50:50. Petčlanska strokovna komisija, ki ji je predsedovala Neda Ukraden, je 12 točk namenila Konstrakti, 10 točk Sari Jo in 8 Zorji. Ljudstvo je bilo enotnega mnenja, kot pri stroki! Konstrakta je prejela 44.459 glasov (12 točk), Sara Jo 21.253 glasov (10 točk) in Zorja 16.875 glasov (8 točk). Končni razplet na Pesmi za Evroviziju ’22 (celoten izbor si lahko ogledate spodaj) je tako prinesel zmago Konstrakti, ki je osvojila stroko in ljudstvo:

  1. Konstrakta – In corpore sano (24 točk (12+12))
  2. Sara Jo – Muškarčina (20 točk (10+10))
  3. Zorja – Zorja (16 točk (8+8))

Pod umetniškim imenom Konstrakta se skriva Ana Đurić. Gre za mamo dveh otrok, ki je sicer končala arhitekturo. Kot poročajo srbski mediji je skupaj izdala tri single, vključno z In corpore sano. Takoj po zmagi so na družbenih omrežjih njene besede iz zmagovalne pesmi “umetnica mora biti zdrava” ter “koja je tajna zdrave kose Meghan Markle” postale pravi hit.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
1
+1
8
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button