ZANIMIVOSTI

ABBA praznuje: Mineva 48 let od edinstvene zmage in pesmi Waterloo

ESC 1974 se je zgodil 6. aprila

6. april je tisti dan oziroma večer, ki si ga je najbolj znana švedska glasbena skupina ABBA zapomnila že leta 1974. Takrat so namreč Agnetha Fältskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Anderson ter Anni-Frid Lyngsta s pesmijo Waterloo slavili na velikem evrovizijskem odru v Brightonu v Veliki Britaniji, ki je bila gostiteljica evrovizijskega tekmovanja.

Z legendarno skladbo Waterloo niso samo pometli s konkurenco na evroviziji in naskočili vrhove evropskih glasbenih lestvic, ampak tudi samo vrhove glasbenih lestvic v ZDA in po svetu. S tem so se v zgodovino evrovizije vpisali kot ena izmed redkih skupin, katerim je evrovizija odprla vrata do svetovne slave. Kdo na svetu ne pozna skladb, kot so Mamma mia, Honey honey, Super Trouper, Dancing queen, The winners takes is all, I have a dream, Thank you for the music in premnoge druge.

Ob 48. obletnici so člani zasedbe ABBA pripravili nov besedilni video za pesem Waterloo, ki je pred desetimi leti postala najboljša evrovizijska pesem vseh časov.

Marsikdo pa ob tem ne ve, da je skupina ABBA svojo srečo na švedskem festivalu Melodifestival poskusila že leta 1973 s skladbo Ring-Ring, kar se jim je na nek način zelo obrestovalo. Naslednje leto se jim je sreča nasmehnila tako na Melodifestivalu kot tudi na Izboru za pesem Evrovizije, ki se je odvijala v Brightonu. Pesem Waterloo pa jih je ponesla v svet največjih glasbenih umetnikov na svetu.

ABBA
Njihova evrovizijska oblačila so shranjena v muzeju Abba v Stockholmu. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Abbin muzej je prava paša za oči. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Njihovi albumu gredo še danes za med. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Prav tako je v muzeju shranjenih premnogo oblek z nastopov. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Kakopak pa so najbolj zanimiva oblačila z Evrovizije 1974. Foto: Alesh Maatko
ABBA
Nagrada, ki so jo prejeli ob zmagi leta 1974. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button