ZANIMIVOSTI

Abba in Waterloo za vedno

Verjetno ga ni oboževalca, ki se ne bi spomnil tiste zimzelene uspešnice Waterloo, s katero je leta 1974 slavila, takrat še svetu ne tako poznana, švedska zasedba Abba.

Abba je slavila leta 1974.Foto: Ovitek albuma

Letos mineva okroglih 40 let od zgodovinske prelomnice za skupino, ki so jo sestavljali Agnetha Fältskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Anderson ter Anni-Frid Lyngstad. A to še ni vse, saj se ob tem jubilej evrovizijska druščina spominja tudi njihovih šestih razprodanih koncertov v Londonu, in sicer v Wembley areni leta 1979. 

Marsikdo pa ne ve, da je skupina svojo srečo na švedskem festivalu Melodifestival poskusila že leta 1973 s skladbo Ring-Ring, kar se jim je na nek način zelo obrestovalo. Naslednje leto se jim je sreča nasmehnila tako na Melodifestivalu kot tudi na Izboru za pesem Evrovizije, ki se je odvijala v Brigtonu. 

ABBA ima tudi svoj muzej.Foto: Åke E:son Lindman

A s skladbo Waterloo niso samo pometli s konkurenco na evroviziji in naskočili vrhove evropskih glasbenih lestvic, ampak tudi samo vrhove glasbenih lestvic v ZDA in po svetu. S tem so se v zgodovino evrovizije vpisali kot ena izmed redkih skupin, katerim je ESC odprl vrata do svetovne slave. Kdo na svetu ne pozna skladb, kot so Honey honey, Super Trouper, Dancing queen in ostalih. Uspeh in slava sta se za Abbo nadaljevala do začetka osemdesetih let, ko je skupina konec leta 1982 opravila svoj zadnji nastop v domačem Stockholmu. V svoji karieri je Abba prodala neverjetnih 380 milijonov plošč, ki razveseljujejo ljudi po svetu še danes, kar predstavlja dejstvo, da ta zasedba ne bo nikoli pozabljena.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button