EMA

Zaradi Sester ni bilo nikomur nič hudega, kvečjemu so vsi uživali

Sestre so prva slovenska drag queen transvestitska skupina, ki je zrasla na gejevski sceni, v klubu K4 ter v baru Tiffany na Metelkovi. Leta 2002 so se prijavile na Emo, kjer so tudi zmagale, s tem pa so si priborile evrovizijsko vstopnico za Talin, kjer so poskrbele za izjemno odmeven nastop.

V letošnjem letu so se Sestre po večletnem premoru znova združile v novi sestavi – Daphne je namreč nadomestila Michelle (Miha Kavčič), prvi odmeven nastop pa se je zgodil na Eurovision Gala Night v Luksemburgu. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s Sestro Marlenno, ki je bila tudi tokrat brez dlake na jeziku.

Po sorazmerno dolgi pavzi ste Sestre znova nazaj. Kaj je bilo tisto, kar vas je prepričalo, da vas znova občudujemo na glasbenih odrih?
V bistvu je nekako boter »novih Sester« predsednik luksemburškega evrovizijskega kluba Eric Lehmann, ki že osmo leto zapored organizira Eurovision Gala Night. Tja smo bile povabljene kot del šov programa, skupaj z ostalimi nekdanjimi evrovizijskimi predstavniki. To je bil nekakšen povod v naše novo glasbeno poglavje.

Sestre so še vedno Sestre, ki simpatično delijo ljubezen.Foto: Dewayne Barkley

Vrnile ste se pomlajeno, prišlo je tudi do manjše spremembe v skupini, drži?
Tako je, prišlo je novo obdobje, nove priložnosti, tako da smo danes tu prenovljene in osvežene Sestre. S prvotno zasedbo, ki je sicer poznana javnosti, je bilo težko uskladiti vse številne urnike in nastope, saj ima ustanovna članica Daphne (mimogrede, ustanovne članice smo vse tri – jaz, Daphne in Empera3zz) danes svoje projekte. Glede na številna povpraševanja nismo mogli biti odvisni le od ene osebe, zato smo se v sestrskem stilu le navidezno poslovili od Daphne, ki je sicer res veliko prispevala k celotni zgodbi evrovizijskih Sester, saj je bila zelo prizadevna članica. Sedaj je nova članica Michelle oziroma Miha Kavčič, ki se je v Daphninih čevljih odlično izkazal/a. Michelle je v nekaj dneh naštudirala koreografijo, besedila in vse ostalo, kar je potrebno za naš popoln nastop. Za svoj trud je že bila lepo nagrajena s strani publike, Sestram pa je prinesel novo svežino, ki smo jo zagotovo potrebovale.

V
petek 13. – 13 let po nastopu na Emi – nastopamo na Eurofestu v
Londonu, kjer bomo naredile pravi evrovizijski žur. Istočasno so sicer
želeli še, da nastopamo v nemškem Kölnu, a žal na dveh mestih hkrati ne
moremo biti, čeprav bi si želele nastopiti na obeh prireditvah.

Marlenna

Prvi odmeven nastop se je zgodil  pred kratkim v Luksemburgu? Nam lahko zaupate kaj več o tem nepozabnem gala srečanju?
V bistvu smo bile zelo presenečene, da nas kljub pavzi še vedno poznajo, fantje in dekleta še vedno znajo našo pesem na pamet v slovenskem jeziku. To je res izjemno! Dvakrat so bile stoječe ovacije, bili so zelo presenečeni, da smo precej dostopne in prijazne ter da smo ostale na trdnih tleh. Na Luksemburg imamo res čudovite spomine, tako da so se sedaj kar naenkrat odprle nove ponudbe po Evropi.

Sestre z evrovizijsko zmagovalko Ruslano (Ukrajina 2004).Foto: Dewayne Barkley

Kako zelo so se vas na tem dogodku spominjali oboževalci? So vas tudi pogrešali?
Srečale smo ogromno oboževalcev še iz leta 2002. Veliko jih je imelo naše fotografije v tiskani obliki, saj ob našem evrovizijskem nastopu še ni bilo digitalnih fotografij in pametnih telefonov. Res zelo zanimivo, saj smo znova obujale spomine.

So imeli kakšno posebno glasbeno željo, se je zgodilo kaj nenavadnega?
Naš celotni program jim je bil všeč, še posebej venček evrovizijskih pesmi, ki ga sicer v originalu pojeta Nuša Derenda in Darja Švajger. Navdušeni pa so bili tudi nad Molitvo, ne nazadnje pa so mnogi izrazili željo, da bi nas znova radi videli na Evroviziji … No, na Emo se sicer ne bomo več prijavile, če pa nas morda izberejo kot npr. Hannah, bi se z navdušenjem odzvale. V veselje nam je oziroma bi nam bilo še zapeti kot gostje na Emi, ki je naša zibelka in ji bomo večno hvaležne.

András K. Saunders (Madžarska 2014), Nadine Beiler (Avstrija 2011) in Sestre.Foto: Dewayne Barkley

Morda načrtujete tudi kakšno novo pesem, novo kostumografijo ali še kaj več?
Seveda, toda Sestre smo zavezane k sestrski molčečnosti, če bi kar koli napovedovale, to ne bi bilo v našem stilu. Zadnja leta se nekako izmikamo temu datumu oziroma napovedim … no, kakšna nova sestrska zgodba zagotovo še pride in takrat bomo zažarele v vsem svojem sijaju. Pustite se presenetiti!

V času od vašega nastopa pa do danes so je spremenilo tudi komuniciranje. Družbenih omrežjih takrat še ni bilo, sedaj pa ste aktivne kot vsi ostali tudi na facebooku?
Po eni strani hvala vesolju, ker bi se sicer ves gnev in žolčna vojna znova stopnjevala, saj se verjetno spomnite, kaj vse se je dogajalo ob naši zmagi leta 2002. Vemo, da Slovenija potrebuje več časa za kakršne koli novosti, ki so se sicer na koncu vedno izkazale kot dobrodošle. Ne nazadnje pa zaradi Sester ni bilo nikomur nič hudega, kvečjemu so vsi uživali ob naših nastopih … povsod se je pela pesem Samo ljubezen, ki je postala zimzelena in na nek način simbol različnosti. Čeprav se nad našo družbo znova zgrinjajo temni oblaki, saj se je spet pojavila kriza v naši zavesti in naših glavah. Kar naenkrat je pomembna barva kože, način izražanja ljubezni, vera, poreklo, itn. No, Sestre smo še vedno tiste, ki opozarjamo na nepomembnost teh razlik. V bistvu se ljudje delimo samo na dobre in slabe. Slabi so trenutno zelo glasni, dobri pa nekako v zimskem spanju, kot smo bile me zadnjih nekaj let, tako da nam je že zrasla brada. Tako se je brada zarasla v zavesti Slovencev, ki so pozabili na gorja v preteklosti, ker se ni spoštovala enakost med ljudmi oziroma zato ker se ni spoštoval človek.

In če si kdo danes želi slišati in videti Sestre, na koga oziroma kam naj se obrne?
Če nas kdor koli želi slišati ali videti se lahko brez težav obrne na naš facebook profil (www.facebook.com/Sestre). Spremljate nas lahko tudi preko instagrama (SestreOfficial). Z veseljem vas bomo povabile v naš svet.

Fabio Panichi, Chris Neumann in SestreFoto: Dewayne Barkley
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button