TEL AVIV 2019EMA 2019

Zala in Gašper bosta v Tel Avivu izpostavila lepoto našega jezika

Letošnja Ema je postregla z velikim presenečenjem, saj si je verjetno le malokdo mislil, da bosta s prejetimi 4666 glasovi (72,89 %) zmagala Zala Kralj in Gašper Šantl, medtem ko je drugouvrščena Raiven prejela 1735 glasov (27,11 %). Tako je slovensko občinstvo znova dokazalo, da lahko nagradi pristno glasbo novih in mladih glasbenih ustvarjalcev.

Ne smemo obsojati ne samih sebe, ne drugih – dajmo drug drugemu prostor!

Zala Kralj in Gašper Šantl

Gledalci so imeli, kot kaže, dovolj kiča in cirkusa ter v evrovizijski Tel Aviv poslali minimalizem s kvalitetno, »trendi« slovensko glasbo. Zato so nagradili pesem Sebi, ki govori o tem, da v trenutkih, ko ti je težko, ostaneš zvest samemu sebi.

Zala Kralj in Gašper Šantl sta osvojila Emo 2019.Foto: Adrijan Pregelj

Mariborčana Zala Kralj in Gašper Šantl sta glasbeni duo, ki je skupno pot začel poleti 2017, ko sta posnela svojo prvo skupno pesem Valovi, ki je zaživela preko radijev, kjer je osvojila največ oboževalcev, prejela pa je še nagrado zlata piščal za skladbo leta 2017.

Zala in Gašper sta se spoznala preko prijatelja Žige Krajnca, ki je Gašperju poslal Zaline Instagram posnetke in zdaj snema videospote za njuno glasbo.

Najmočnejša vez njunega projekta je, da lahko drug za drugega napišeta in interpretirata pesmi.

Poglejmo, kaj se je med/po Emi dogajalo v studiu 1 in studiu 2. Lea Sirk je dobila svojega naslednika, Slovenija pa predstavnika na Evroviziji v Tel Avivu. Z zmago na Emi 2019 sta si namreč vozovnico za Izrael pripela Zala Kralj & Gašper Šantl. Ob njuni razglasitvi za zmagovalca so bili novinarji v ‘green roomu’ oziroma zeleni sobi vidno presenečeni. Tako letošnja zmagovalca s pesmijo Sebi, nista razdelila samo javnosti, temveč na eni strani tudi medije, na drugi pa stroko. Lea Sirk je bila namreč ob razglasitvi Zale Kralj in Gašperja Šantla za slovenska predstavnika v Tel Avivu vidno šokirana. Bila je prepričana, da je letošnje leto Raivino leto, in dejala, da je Raiven v večji psihični in fizični pripravljenosti, izpostavila je tudi njen vrhunsko dodelan celoten nastop, med tem ko je za zaljubljeni zmagovalni tandem dejala, da imamo možnosti, vendar bo potrebnega še veliko dela, predvsem pri celostni podobi točke.

Glede na njene evrovizijske izkušnje je izrazila še pripravljenost pomagati mladima izvajalcema. »Na Evroviziji gre za kar veliko stvar, to ni kar nekaj, zato je dobro imeti ob sebi prave ljudi. Mene je reševalo to, da sem bila prej že dvakrat, onadva pa gresta sedaj v povsem nov svet in upam, da ostaneta v svojem svetu, samo preneseno tja.«

Najbolj napet trenutek … razglasitev rezultatov!Foto: Adrijan Pregelj

Če se je drugouvrščena Raiven izmuznila medijem in je v zakulisju Eme ni bilo moč videti, pa sta zmagovalca kljub utrujenosti za naš portal Evrovizija.com obljubila, da pesem najverjetneje ostaja v slovenščini in izpostavila lepoto slovenskega jezika. Zmage nista pričakovala, zato tudi nadaljnjih ciljev do Tel Aviva nimata začrtanih, a jima je zmaga dala dodaten zagon za glasbeno ustvarjanje. »Sva zelo presenečena, saj sva želela, da bi se pesem koga dotaknila in se nama zdi zelo kul, da se je pesem dotaknila toliko ljudi,« je dejala 19-letna Zala, medtem, ko se je 22-letni Gašper pošalil, da je to verjetno najljubši dan njegove babice, poleg tega pa bil tudi sam presenečen nad razpletom večera. Tako kot za mnoge druge nastopajoče na Emi je bila tudi zanju to
predvsem priložnost, da se pokažeta občinstvu in razširita spekter
svojih poslušalcev.

Presrečna in zaljubljena!Foto: Adrijan Pregelj

»S pesmijo želiva sporočiti, da ne smemo obsojati ne samih sebe, ne drugih. Da je potrebno da damo drug drugemu prostor. Da smo to kar hočemo biti,« sta še dejala in poudarila, da tudi, ko se ne vidi zvezd, je potrebno ostati zvest samemu sebi – kot pravi besedilo njune zmagoslavne pesmi, katera avtorja sta v celoti sama.

In kaj sta še povedala? Poglejte v našem ekskluzivnem intervjuju, ki smo ga posneli takoj po zmagi na Emi 2019.

Zala Kralj in Gašper Šantl se bosta na Evroviziji predstavila v prvem večeru.Foto: Adrijan Pregelj
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X