ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Razvrat na Emi 2008 oz. starši, pozor, otroke spat takoj po risanki

Prva neposredna omemba moškega spolnega organa na Emi, pa ženske zadnjice, razbrzdanosti vseh vrst, skoraj naturalistični opisi spolnih aktov, da o prešuštvovanju niti ne govorimo … Vse to smo lahko našli v besedilih skladb na Emi 2008.

Rebeka Dremelj je bila prva.Foto: Alesh Maatko
4playFoto: Alesh Maatko

Cerkev morda res prodaja T2 zaradi (plačljivih) pornografskih programov, leta 2008 pa so na program nacionalne televizije (ki jo moramo plačevati vsi) vdrli kar v prime-timu, in to v eni od najbolj gledanih oddaj v letu, ki bo tako morala biti označena s trikotničkom v levem zgornjem kotu ekrana. To, da je enega od polfinalov vodil napovedovalec Radia Ognjišče je zgolj perfidna krinka.

Toliko razvrata v besedilih na Emi 2008 še ni bilo.

Mladina ne pozna več nobene mere – ne pri plesu ne pri pijači ne pri ničemer: “Naj se nocoj pretirava! Ko atmosfera je prava, divje so naše noči. Akcija vedno nam prija, v glavi hudo naj razbija, enkrat samo se živi!” Zgledujejo naj se po svojih starejših, bolj umirjenih kolegih: “Če bi ob meni vedno bila, skupaj zapela bi pesem sveta.” Oni bi jo pa kar “iztirili iz njene orbite” ali pa ob njem ostali “mehkih kolen” in se “počutjo dobr, ko stiskaš me“. (In to punca fanta!)

Gremo najprej …

Langa je zasedla drugo mesto.Foto: Alesh Maatko
Rebeka DremeljFoto: Alesh Maatko

Pa to še ni dovolj. “Mi je dala klobuk, mi je dala poljub, mi je dala še ključ od sobe.” Jejhata, jejhata, včasih so imeli po hotelih v vsakem nadstropju hišnico, ki je skrbela, da ni kdo zašel v kakšno sobo, ki ni njegova. Tu pa kar en dva tri: “Mi je dala glavnik, mi je dala slanik, mi je dala še ključ od sobe.” Ampak tu nedolžni poslušalci vsaj ostanemo pred vrati sobe.

Kaj pa porečemo na fantička, ki ima tako kot v ljudski pesmi tri ljubice. “Moja prva ljubica je nežna, poljubljam jo od vrata pa do gležnja.” (Ja, fajn rima!) Druga, ki mu jesti da, je že kar perverzna: “Rada ljubi se kar vsepovsod, v parku, garderobi stisne me v kot.” (Ubožček!) A vrhunec nemorale je tretja: “Moram bit previden, poročena je.

Pred dobrimi sto leti je zaradi takih pesmi na trgu pred stolnico gorela Cankarjeva Erotika. Pa zaradi takih blasfemičnih tudi: “Skupaj čutiva, zopet prosiva, naj ljubezen Božjo moč ima.

Gremo najprej …

Manca ŠpikFoto: Alesh Maatko
Eva ČerneFoto: Alesh Maatko

Sploh brez besed pa ostanemo ob naslednjih verzih: A v ognju strasti rekel si mi: “Še vedno nekaj čutim, še vedno mi srce tako drhti, ko pod prsti čutim, nekaj vročega med nama gori.” Še sreča, da je med besedama čutim in nekaj vejica. In če pomislimo, da taki verzi pridejo izpod peresa slovenskih žena in mater! Izpod peresa slovenskih mož in očetov pa je verz: “Dobro me poznaš in mi dovoliš spat na svoje prsi, da se napijem sladkih sanj!

Taka je torej ta besedilna podoba Eme 2008. “Če so že besede take, si komaj upamo pomisliti, kakšne bodo slike z odra. Starši, pozor, otroke spat takoj po risanki!,” je zapisal Samo Koler pred Emo 2008.

Sicer pa naj živijo verzi, ki bi jih morali razglasiti kar za vsakoletno himno Eme:

Eni levo, drugi desno,
s figo v žepu, smrtno resno,
nikdar ne zmanjka jim idej,
samo da cirkus gre naprej.

Brigita ŠulerFoto: Alesh Maatko

Opomba: Vsi odlomki v navednicah so vzeti iz besedil pesmi, ki so bile izvedene na Emi (skupno 13 od 20). Še vedno trdimo, da se greh pove, grešnika pa ne. Ker besedil za Emo, od 2009 dalje niso javno objavili, nismo pripravili analize, ki smo vam jo predstavili na naši strani Evrovizija.com.

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X