ZANIMIVOSTI

Ema: Naloga žirij je bila v glavnem ta, da so onemogočile favorita

“Naloga žirij v preteklosti je bila v glavnem ta, da so onemogočile največjega favorita oz. tistega, ki je dobil od gledalcev največ glasov. Primeri so številni: 2003 (Bepop), 2004 (Natalija Verboten), 2006 (Saša Lendero), 2009 (Manca Špik & Langa) …” Vsaj tako je zapisal Samo Koler. In dodal …

V kakšnem primeru se je bilo mogoče z njihovo odločitvijo celo strinjati. A gremo nazaj v leto 2011. Saj bi se nam ljudje, ki delajo v razvedrilnem programu RTV Slovenija, še smilili! Vsako leto za izbor slovenske predstavnice na evrovizijskem festivalu izumljajo toplo vodo – in vsako leto jim uspe! Če ni špičasto, je pa oglato.

Tudi leta 2011 so ob zanimivi novosti, ki ji ni kaj očitati – izključno povabljenim izvajalcem – izumili glasovalni sistem, ki je bil svetovni unikum: telefonsko izbiranje med samo dvema skladbama, ki sta morala prestati filter strokovne žirije. Kot da svojemu izboru povabljencev ne bi zaupali!?

Maja Keuc
Na Emi 2011 je slavila Maja Keuc. / Foto: Alesh Maatko

“Tri dame, ki so odločale o slovenski pesmi v Düsseldorfu, imajo seveda odličen evrovizijski pedigre. Darja Švajger je edina pevka, ki nas je zastopala kar dvakrat in ima v lasti tudi najboljšo uvrstitev, a od njenih nastopov je minilo že 16 oziroma 12 let. Mojca Mavec je v zvezi z Evrosongom počela že čisto vse: bila je voditeljica Eme, komentatorka, sporočala je točke naše žirije, pripravljala priložnostne oddaje, predstavitve spotov, reportaže s tekmovanja – menda samo pela še ni. A tudi ona se je v zadnjih letih od festivala nekoliko oddaljila – morda jima bo Severina lahko povedala, kako so se evrosongovski trendi v zadnjih petih letih spremenili, saj so ravno njej ‘štikle’ polomili finski Lordi,” je tik pred Emo 2011 še zapisal Samo Koler.

In za zaključek dodal: “Dame morajo torej izbrati pesem, ki bo Slovenijo po 4 letih spet pripeljala v finale. (Najbrž nihče ne dvomi, da bo njihov izbor dveh že določil zmagovalca.) Skladbo, ki bo v trendu sodobnih glasbenih dogajanj v svetu, ki jo bo zapel izvajalec s karizmo in dobro dikcijo, ki se mu pred dvajsettisočglavo množico v dvorani ne bodo zatresle hlače, ki bo prepričal tudi Neslovence. Ne glede na to, kaj bodo izbrale, bodo popljuvane, morda nekoliko manj, ker so dame – a pri vsesplošni neotesanosti Slovencev je to malo verjetno. Krive bodo že zato, ker so sprejele nalogo namesto tistih, ki bi po definiciji morali imeti ‘j….’.”

April
April je zasedla drugo mesto. / Foto: Alesh Maatko

Opomba uredništva: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja. Mnenje avtorja prispevka ne predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav lahko le to z njim soglaša.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button