EMA 2018LIZBONA 2018

Pravila mi ne dopuščajo spremembe jezika, pravi po zmagi Lea Sirk

Kaj med drugim pomeni zmaga na Emi, je takoj po zaključku velikega finala okusila novopečena zmagovalka Lea Sirk, ki je bila s strani medijev oblegana kot že dolgo ne. Kljub temu da je bila simpatična Primorka vidno utrujena, si je z veseljem vzela čas tudi za naš portal Evrovizija.com, kjer nam je zaupala marsikatero skrivnost, ki jo še ne vemo.

Zmagoslavje za Leo SirkFoto: Jani Ugrin

Seveda smo jo najprej povprašali o občutkih po zmagi, o načrtih za prihodnje mesece, o tem, kdo ji je prvi poslal sms, o tem, kaj si o njunem nastopu mislita njuni dve hčerki, o morebitni spremembi jezika pesmi ter mnogo več …

Lea Sirk se je letos na Emi predstavila že četrtič. Prvič se je na tem festivalu predstavila leta 2009 s pesmijo Znamenje iz sanj, zasedla deveto mesto. Naslednje leto je s pesmijo Vampir je moj poet osvojila deseto mesto, lansko leto se na »veliki Emi«, ki je potekala na Gospodarskem razstavišču, na žalost ni uvrstila v finale, letošnje leto pa je bilo zanjo srečno. Izmed vseh osmih finalistov je bila najbolj prepričljiva in osvojila prvo mesto. Po mnenju strokovne žirije je osvojila prvo mesto, publika pa jo je postavila na tretje mesto, takoj za »ljubljencema« ljudskih src, fantoma iz zasedbe BQL, ter drugouvrščeno Nuško Drašček. Ravno zato Lea do konca ni verjela v zmago in večkrat poudarjala, da bo počakala do razglasitve vseh točk, saj se ni želela prehitro veseliti, saj je, kot sama pravi, realist.

Energična in presrečna Lea Sirk gre novim zmagam naproti.Foto: Jani Ugrin

A vseeno je na koncu osvojila trofejo in postala nova zmagovalka Eme, naslednica lanskoletnega predstavnika Omarja Naberja, ki ji je prestižen kipec (ki ga je izdelala Steklarna Rogaška Slatina) podaril. Lea se bo v Lizboni predstavila v drugi polovici drugega predizbora letošnje Pesmi za Evrovizijo – 10. maja bomo tako stiskali pesti zanjo. In kakšne spremembe se vse obetajo v nastopu?

Lea Sirk in Omar NaberFoto: Jani Ugrin

Glede jezika je bilo glede njene pesmi kar nekaj dvignjenega prahu. Namreč prejšnjo soboto je vsem novinarjem in medijskim hišam dejala, da bo pesem prevedla v angleščino – tudi za naš portal Evrovizija.com je dejala, da jo ravno zaradi prevajanja čaka naporen teden. A vendarle se je tekom tedna odločila, da se bo tudi na finalu letošnje Eme predstavila s slovensko verzijo pesmi Hvala, ne!. Na naše vprašanje, ali bo na Evroviziji prepevala v angleščini, odgovarja, da ji na žalost pravila letošnjega izbora onemogočajo, da sedaj prevede pesem v angleščino. Pravila so namreč bila takšna, da se mora izvajalec oz. izvajalka na finalu predstaviti s tisto verzijo, s katero bi se v primeru morebitne zmage predstavil tudi na sami Evroviziji. In s tem si je Lea determinirala svojo »usodo« glede jezika, saj mora sedaj prepevati pesem v slovenščini – a verjame, da bo skupaj z nacionalno radiotelevizijo našla, kot sama pravi, »luknje v pravilniku« in da se bo vendarle našla pot za prevod pesmi v angleščino.

Veselje po zmagi je bilo nepopisno.Foto: Jani Ugrin

Profesionalen pristop

Vidno utrujena pa je za naš portal Evrovizija.com
nekaj po polnoči, ko je že dve uri neprestano dajala izjave – novinarji
in novinarke pa so še vedno čakali v vrsti –, zaupala, da še ni uspela
pregledati vseh čestitk, ki jih je prejela v sms sporočilih – teh naj bi
bilo v roku dveh ur preko 220. Sama pa tenkočutno priznava, da je
najverjetneje prva čestitka bila prav od njenega očeta, ki je njen velik
podpornik – in ki je tudi sedel ob njej v »zeleni sobi« med
razglasitvijo točk.

Lea je sicer tudi mamica dveh hčerk, Ael in Sie, ki
sta ju spremljali doma, iz udobnega kavča. Zaupala je zanimivo
skrivnost, da naj bi bili obe hčerki nad njenim nastopom precej
kritični. Prva hčerka naj bi dejala, da njena kita ni podobna Elsini –
lik iz Ledenega kraljestva, druga hči pa naj bi bojda dejala: »Nočem
gledati mame, Lara Kadis mora zmagati!« Tako v iskrenem nasmešku
pripomni, da zna biti realnost včasih kruta.

Lea
bo nedvomno s svojim entuziazmom, kreativno energijo in z več kot
desetletnimi izkušnjami znala pozicionirati sebe v vsem evrovizijskem
trušču, ki sledi sedaj v prihodnjih nekaj mesecih. Je profesionalka, kar
trdijo vsi, kateri so prišli v stik z njo in z njo ustvarjali.

Zaveda
se, da Evrovizija ni pravljica in da je to trdo dela, česar se tudi, kar
brez dlake na jeziku priznava, boji, a bo skušala vse skupaj vzeti kot
izziv. Portal Evrovizija.com ji ob tej priložnosti želi veliko sreče in predvsem užitkov v samem procesu ustvarjanja, kaj vse pa nam je še povedala, pa si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Se nam obetajo tudi scenske spremembe nastopa? Lea je deloholik. Ta teden, ko se je temeljito pripravljala na finalni izbor, je na svojem Facebook profilu v izjemno iskrenem blogu zapisala vse podrobnosti njenih priprav na letošnji slovenski evrovizijski izbor. Tako je zapisala, da je npr. en večer pred polfinalom s sosedom barvala okvirje, ki so jih imele plesalke na odru, da bi se bolje videli na kameri. V pričujočem blogu je tudi zapisala, da je kaj hitro, ko je ugotovila, da je sprejeta na Emo, pričela sestavljati s svojo osebno stilistko stajling in obleko za sam nastop – in da je bil najvažnejši nakup petk, da je lahko pričela v njih vaditi za nastop. Želela se je namreč predstaviti tudi s koreografsko obogatenim nastopom – in v ta namen k sodelovanju povabila enega najbolj delujočih koreografov ta hip v Sloveniji, Miho Krušiča, s katerim je tudi sodelovala v pretekli sezoni Znan obraz ima svoj glas. Že v sam nastop na Emi je, kot sama pravi, vložila svoj maksimum, ker ji je bil to izziv – tekmovati sama s seboj. Dokazala je predvsem in v prvi vrsti sebi, da je gibalno dovolj sposobna izpeljati točko (kar poprej, pred leti) ni popolnoma verjela. Dokazala si je, da zmore postaviti kvalitetno točko, in da zmore iti preko sebe v smislu nastopanja. Zdelo se ji je, da je točka, s katero je na Emi zmagala, že od samega začetka funkcionirala in da ni vanjo dvomila niti en trenutek. Pozitivno jo preseneča tudi, da je velik potencial v tem »celotnem paketu«, kot radi rečemo, uvidela tudi sama strokovna žirija, ki je bila sinhrona – zmagovalka naj bo Lea. Glede scenskih sprememb ostaja skrivnost – oziroma bolje rečeno previdna, saj se zaveda, da je Evrovizija izredno naporen festival, zato se, kot je dejala drugim medijskim hišam, vsega pritiska in dajanja izjav vsak dan kar malce boji. Na Evrovizijo je – kot spremljevalna vokalistka – odpotovala že dvakrat. Skupaj z Niko Zorjan in Manco Špik pa je bila leta 2014, ko so spremljale Tinkaro Kovač, razglašena celo kot najboljša spremljevalna vokalistka tistega leta na Evroviziji.

Tako ni dvoma, da bo Lea iz vseh izkušenj, ki si jih je pridobila glede evrovizijskega »blišča in glamurja«, znala narediti dober načrt, kako se čim bolje odrezati na sami Evroviziji. Sama pravi, da nima smisla, da »odkrivamo toplo vodo«, saj Slovenija na Evroviziji ne kotira vedno visoko. Verjame, da bo vse skupaj izpeljala kvalitetno, saj bo v Lizboni za dober nastop maksimalno izkoristila velik evrovizijski oder.

Lea Sirk se bo v Lizboni predstavila v drugem predizboru.Foto: Jani Ugrin
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button