EMA

BQL: Dajte nam tretjo razvojno os, pa sva lahko celo življenje 2. na Emi

Letošnja Ema je bila znova nepredvidljiva. Anej in Rok Piletič, ki ustvarjata pod imenom BQL, sta znova obtičala tik pred evrovizijskimi vrati. Publika jima je (tako kot na lanskem izboru) tudi letos namenila največ točk, vendar sta zaradi strokovne žirije, ki je točke na Emi 2018 namenila predvsem Lei Sirk, obtičala na nehvaležnem drugem mestu …

Izraz tretja razvojna os, ki ga omenja BQL, pomeni prometno povezavo, ki bo v prihodnosti potekala od severne proti jugovzhodni Sloveniji (od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško).

Po končanem finalnem večeru se je naša ekipa Evrovizija.com pomešala med letošnje tekmovalce, kjer smo med drugim pred naš mikrofon ujeli BQL, Ino Shai ter Niko Zorjan, ki so nam zaupali kar nekaj zanimivosti, predvsem sta bila z izjavo posrečena fanta iz zasedbe BQL, ki sta dejala, pod kakšnimi pogoji sta lahko na Emi druga (glej video spodaj)!

Brata Anej in Rok Piletič, BQL.Foto: Jani Ugrin

BQL sta že lansko leto, ko sta se predstavila s pesmijo Heart of
Gold in pristala, zatrdila, da nikoli več
ne bosta sodelovala na Emi. Ob tem danes priznavata, da je bil to prenagljen odgovor,
saj sta se letos vnovič prijavila, ker sta močno verjela v pesem. Isto
trdita za naslednje leto – ne želita prehitro česar koli obljubiti. Ravno zaradi tega ostajata skromna in verjameta, da ko bosta vnovič verjela v eno izmed novih pesmi, se bosta z njo prijavila na Emo. Njuna zgodba s sodelovanjem na Emi tako še ni končana.

Anej in Rok Piletič (BQL) že drugo leto zapored nista dobila dovolj točk s strani strokovne žirije, da bi zmagala, pa čeprav sta mnenju občinstva osvojila prvo mesto. Na vprašanje, ali se bosta vnovič prijavila na Emo 2019 sta simpatična fanta – malce za šalo in malce zares – odgovorila: “Hvala, ne!” A nato sta seveda odkrito priznala, da sta nekoliko razočarana, a da je bilo razočaranje večje preteklo leto, ko so bile napovedi za zmago bistveno večje kot za letošnje leto. Za naprej ostajata optimistična in pravita, da dokler bo publika na njuni strani, se na mnenje strokvone žirije ne ozirata preveč. Njuna pesem je medtem že našla pot do radijskih postaj, in to je tisti uspeh, ki največ šteje, še dodajata! Na vprašanje, ali se počutita kot zvezdnika, priznavata, da se niti slučajno ne počutita tako ter da glasbeno pot opravljata z veseljem.

Ina ShaiFoto: Jani Ugrin

Kaj pa nam je zaupala Ina Shai, mlada nadobudna pevka, ki se je na letošnji Emi predstavila že kar tretjič zaporedoma? Nadvse vesela Ina je namreč prejela 12 točk mednarodne žirije, ki so jo sestavljali predstavniki tujih držav na Evroviziji – lanskoletni drugouvrščeni Bolgar Kristian Kostov, evrovizijska zmagovalka iz leta 2014 Emmelie de Forest, srbska predstavnica iz leta 2015 Bojana Stamenov, avstralska predstavnica iz leta 2016 Dami Im in latvijska predstavnica Aminata iz leta 2015. Ina je bila dvanajstice nadvse vesela – njen nekoliko ciničen komentar pa je bil, da mora očitno nazaj v London, saj njen slog glasbe v tujini cenijo bolj kot pri nas v Sloveniji. Pevka glede svojih želja in načrtov za prihodnost razkriva, da bo najverjetneje čez čas ostala v tujini, saj se ji, kot sama pravi, odpirajo mnogotere možnosti za ustvarjanje in dokazovanje. Sama tudi dodaja, da njen glasbeni slog očitno še ni za slovenski trg – kar sklepa iz sobotnih rezultatov, ko ji gledalci niso namenili veliko točk, kljub temu pa dodaja, da Slovenije ne bo pozabila in da se vedno znova rada vrača domov. Glede sodelovanja na prihodnjih izborih pa pravi, da sicer nikoli ne reci nikoli, a kljub temu  jo vsaj nekaj časa ne bomo več videli na Emi.

Nika ZorjanFoto: Alesh Maatko

Najbolj zgovorna Prekmurka je razkrila, da bo kaj kmalu pričela snemati videospot za svojo
pesem Uspavanka, ki govori o pristni materinski ljubezni. Sama namreč
pravi, da je s to pesmijo želela, da se vsak spomni tistega občutka iz
otroštva brezpogojne materinske ljubezni. Še dodatno lepo sporočilo
njenega nastopa na polfinalu letošnje Eme je tudi to, da je bila njena
spremljevalna vokalistka njena sestra Eva, s katero sta se s tem
nastopom nekako zahvalili za brezpogojno ljubezen njune matere. Nika nam je v prijetnem razgovoru še zaupala, da jo bomo lahko zagotovo še kdaj videli na odru Eme. Sama
namreč pravi: “Če ne bom poskusila, ne bom nikoli vedela!”

In za konec smo pred mikrofon ujeli še Niko Zorjan, ki se ji ni uspelo uvrstiti v finale. Zgovorna pevka nam je priznala, da je bila nekoliko razočarana po predizboru, hkrati pa je dodala, da je to razočaranje do finala že nekoliko pošlo ter da so pred vrati novi izziv. Finalnega večera se je udeležila kot gledalka, saj je prišla podpirati svoja dva glasbena kolega, brata iz zasedbe BQL. Ob prijetnem pogovoru se je pevka spominjala evrovizijskih trenutkov, ko je skupaj z Leo Sirk in Manco Špik leta 2014 odpela spremljevalne vokale Tinkari Kovač.

Se ob tem nismo mogli mimo vprašanja, kaj meni o zmagi prijateljice in glasbene kolegice Lee Sirk? “Zmago ti noro privoščim, zato ker si tako zelo prečudovita punca, neobremenjena, netekmovalna, briga te, kaj si drugi mislijo o tebi, to je to,” je odgovorila Nika, ki komaj čaka, da jo vidi maja na evrovizijskem portugalskem odru. Več pa v video prispevku spodaj …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button