ZABAVNO & DRUŽABNO

Pomlajena Bela snežinka

Božidar Wolfand Wolf pomladil uspešnico

Božidar Wolfand Wolf je največjo slavo užival v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko je nizal uspešnice, kot član legendarne zasedbe Rendez-Vous ter v solo karieri. Oh ne, Cherie, Goodbye, Michelle, Prvi rendez-vous, Angel varuh, Koliko solz, Ne laži mi, Moja mala princeza je samo nekaj uspešnic, ki so postale zimzelene.

Božidar Wolfand Wolf
Božidar Wolfand Wolf Foto: Rok Breznik

Zasavska himna

Tokrat se je Wolf odločil, da ‘preobleče’ eno najbolj priljubljenih slovenskih zimskih uspešnic. “Že kot otrok sem Belo snežinko rad prepeval s staršema ali ob različnih priložnostih. Ta zasavska himna je bila ukoreninjena v srcih ljudi že desetletja in zaradi svoje ljudske melodije in besedila ni slučaj, da je bila tako zelo priljubljena. Še ko sem igral v skupini Rendez-Vous, sem jo s fanti želel posneti pa se nekako nismo mogli zediniti, da je to pravi tip pesmi za našo skupino. Kot avtor in producent sem v 80-ih delal z raznimi izvajalci in zato sem takrat predlagal zasavski skupini Veter, ki izvira iz mojega Hrastnika, da Belo snežinko posnamejo. Ker je pesem že v osnovi hitovsko obarvana, je v zelo kratkem času prepričala mnoge Slovence,” je v uvodu povedal Wolf. Med leti 1978 in 1982 je tudi sam prepeval v omenjeni skupini in se z njimi prvič predstavil na festivalu Melodije morja in sonca.

Božidar Wolfand Wolf
Božidar Wolfand Wolf med snemanjem Bele snežinke. Foto: Osebni album

Pesem Bela snežinka je skupina Veter posnela v studiu Cankarjev dom, izdala 16. decembra 1988 ter prodala 28.000 kaset. Aranžma je napisal njihov pevec Vanjo Tomc, producirala pa sta jo Božidar Wolfand Wolf in Tadej Hrušovar.

Bela snežinka 2024

“Tokrat sem se odločil, da jo tudi sam posnamem in malce aranžmajsko pomladim. Pri tem mi je pomagal naš Zasavec Jani Lipičnik, ki je odličen glasbenik, multiinštrumentalist, producent. Aranžiral in odigral je prelepo verzijo, v katero je zelo lepo vkomponiral tudi naš nacionalni instrument, harmoniko. Čutil sem, da pesem potrebuje malo hitrejši ritem, da se lažje ob njej zapleše in tako vam sedaj predstavljam novo preobleko te pesmi, ki mi je zelo pri srcu,« je dodal.

Božidar Wolfand Wolf
Božidar Wolfand Wolf je leta 2020 nastopil na Emi. Foto: Alesh Maatko

Dolga zgodovina

Pesem ima zelo zanimivo in zapleteno zgodovino. Original je italijanska pesem Non Dimenticar Le Mie Parole iz leta 1937, za katero je glasbo napisal Giovanni D’Anzi, besedilo Alfedo Bracchi, posneli pa so jo Emilio Livi & Trio Lescano. Nato je pesem v hrvaščini z naslovom Sniježi leta 1940 napisal Mario Kühnel (tudi Kinel), šele tri leta kasneje pa jo je posnel Ivo Robić. Leta 1957 smo dobili prvo slovensko verzijo Tiho pada sneg, katere besedilo je napisal Aleksander Skale, posnel pa jo je Vokalni kvintet Optimisti z Ljubljanskim jazz ansamblom. Dolga leta se je pod avtorje napačno navajal Mario Kühnel, saj so slovenski glasbeniki pesem priredili po hrvaški verziji. Avtor besedila Bele snežinke je neznan. Nekateri vseeno omenjajo Aleksandra Skaleta, med druge možne tekstopisce se uvrščajo Alojz Zavratnik iz Zagorja ob Savi in celo neki zasavski župnik. Čeprav gre za besedilo po ljudskem izročilu ter pesem, ki je pred tem doživela že več priredb, je prav verzija skupine Veter tista, ki je poskrbela, da je pesem postala zimzelena.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button