EMA 2020

Pomembno je, da ne dvomiš sam vase, pred Emo pove Simon Vadnjal

Na Emi 2020 se bo 22. februarja za novo evrovizijsko vstopnico borilo ducat tekmovalcev, ki jih tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Tokrat vam, dragi prijatelji Evrovizije in Eme, predstavljamo Simona Vadnjala, ki je ljubezen do glasbe menda podedoval po nonotu, ki je igral 13 inštrumentov in med drugim deloval tudi kot cerkveni organist.

Simon VadnjalFoto: Marko Delbello Ocepek

V prvem letniku gimnazije sem bil prepričan, da me bo kos votlega lesa z žicami zagotovo bolje razumel kot starši in okolica in od takrat naprej so kitare izvedele vse moje skrivnosti, radosti, križe in težave. Moja prva odbrenkana skladba je bila pesem Wherever I May Roam skupine Metallica, prvi javni koncert pa nastop z mojo skupino Superlizo na gimnaziji Ledina. Razen nekaj sezon obiskovanja učnih ur zborovskega petja v osnovni šoli sem glasbeni samouk. Kadar nisem glasbenik sem scenarist in novinar, 8 let sem deloval na RTV v timu podjetniške oddaje Prava ideja. Kot vokalist sem leta 2015 sodeloval v izjemno šovu Znan obraz ima svoj glas, svojo medijsko kariero pa od istega leta nadaljujem v ekipi POP IN (24UR) na POP TV. Do zdaj sem deloval v skupinah Superlizo, Dropped D in Porko Trio, od 2011 pa ustvarjam v bendu CoverLover. S skupino smo poleg koncertiranja po Sloveniji in Evropi do zdaj izdali tudi več avtorskih skladb ter sodelovali z zvenečimi imeni slovenske glasbe, kot je Zoran Predin,” se v uvodu opiše Simon Vadnjal, ki je leta 2018 kot samostojni izvajalec izdal tudi singel ter video za pesem Bim Bam Bom.

Simon Vadnjal bo na oder Eme 2020 stopil kot prvi.Foto: Marko Delbello Ocepek

Piše se leto 2020 …

“Naslednje pomembno poglavje glasbene kariere je sodelovanje na izboru Ema 2020, kjer se predstavljam s pesmijo Nisi sam. Avtor glasbe Kevin Koradin je nekdanji vodja in avtor pri skupini Tide, ki je s štirimi dobro prodajanimi albumi pustila pečat na domači rock sceni, že vrsto let pa piše tudi za druge izvajalce ter ustvarja kot kantavtor. V zadnjih letih je nanizal veliko uspešnic: skladbe Visoko, Čas, Vse ali nič, Noro srce, Brez besed, Z roko v roki … Kevin že 12 let sodeluje s karibskim Nizozemcem Cliffordom Goilom, z njim pa sta povezana poslovno in družinsko. Skupaj sta posnela in izdala že več kot 50 skladb. Producent skladbe Clifford Goilo zadnji dve leti sodeluje tudi z ameriškim hollywoodskim A-list zvezdnikom. Jeremy Renner je namreč zunaj filmskih krogov poznan tudi kot odličen pevec in glasbenik. Clifford ustvarja tudi z Lady GaGa in nizozemskimi zvezdniki, kot sta Sharon Doorson in Bakermaat (njegova pesem Living ima na Spotifyu več kot 76 milijonov streamov). Njegov sodelavec je tudi Vito Luprano – dolgoletni producent Celine Dion.”

Simon Vadnjal

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2020?
Pesem Nisi sam smo na Emo 2020 prijavili povsem neobremenjeni z razpletom izbora. Je rezultat sodelovanja treh glasbenikov – producenta (Clifford Goilo), avtorja glasbe (Kevin Koradin) in mene (avtor besedila). Ko je bila pesem posneta, smo ob poslušanju sklenili – zakaj pa ne! Predstavimo jo na izboru Ema – to je odlična priložnost, da pesem doseže čim širše občinstvo. Stojimo za njo in prepričani smo, da se bo dotaknila tudi marsikoga drugega.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas morda še ne poznajo (predvsem mlajša publika) ali pa morda celo dvomijo o vas?
Ni pomembno, če kdo dvomi vate. Pomembno je, da ne dvomiš sam vase. Obremenjevanje s slabimi razpleti ne koristi nikomur, vpliva na razpoloženje vseh vpletenih v projektu in raje kot z dvomi se ukvarjamo z optimističnim pogledom na prihodnost.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2020?
Predvsem se bomo potrudili, da pesem »Nisi sam« predstavimo v vseh pogledih v najboljši izvedbi. Potrudili smo se z aranžmaji spremljevalnih vokalov, enako pri koreografiji oziroma odrskem delu nastopa, skupaj z ekipo RTV Slovenija ustvarjamo vizualni del šova, luči … Če bomo dobri oziroma najboljši, bo prvo pokazalo sito žirije, če pridemo med dva najboljša, pa glasovi gledalcev in poslušalcev. Oni odločajo, kdo je najboljši.

Simon Vadnjal zase pravi, da je glasbeni samouk.Foto: Ana Gregorič

O čem govori vaša skladba Nisi sam, ki jo boste predstavili na Emi?

“Se vam kdaj zgodi, da zvečer v
spalnici ugasnete luč, v postelji čakate na sladke sanje, v mislih pa
divja nevihta slik, vtisov, skrbi, želja za prihodnost. Besedilo se da
razumeti na dveh nivojih – kot osebna zgodba, da se premakneš iz cone
ugodja ter končno spremeniš stvari, ki te že lep čas žulijo kot kamenček
v čevlju. Besedilo sem pisal tudi pod vtisom evforije, ki je med
evropskim prvenstvom v odbojki prežemala Slovenijo. ‘Tega se ne da – to
ni mogoče. Je, če se hoče!’

S skupino CoverLover smo med prvenstvom
trikrat igrali pred Stožicami in pred morjem navijačev – ta evforija ti
enostavno zleze pod kožo. Neverjetni slovenski športniki nam praktično
vsak dan dokazujejo, da je naša majhnost, naša nemoč samo v naših
glavah. Pa ne le oni – tudi številni naši podjetniki, znanstveniki,
umetniki …”

Simon Vadnjal

Kaj so/bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Morda kilometrina na koncertnih odrih – leta koncertiranja pred občinstvom v živo (predvsem s skupino CoverLover) dajo vsakemu izvajalcu neprecenljive izkušnje. Nastopal sem tako v zakajenih alternativnih klubih kot pred 35.000 glavo množico v Beogradu v družbi legendarnega Zorana Predina. Ena od prednosti je tudi besedilo, saj je odsev mojih osebnih čustev in doživljanja. Upam, da se v njem najde še kakšna sorodna duša.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Za nastop na izboru EMA sem poklical odličnega koreografa in mentorja Miho Krušiča, s katerim sva sodelovala že v času ustvarjanja oddaje Znan obraz ima svoj glas. Miha zna še iz hloda izvabiti dostojno premikanje na odru Že prva vaja s spremljevalnimi vokalisti me je navdušila, razpoloženje je super, zadnji teden pred izborom pa bo zaradi številnih vaj na odru treba stisniti zobe.

Če bi slučajno zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v Rotterdamu ter kaj bi za vas pomenil nastop na Evroviziji?
Nastop v Rotterdamu bi pomenil veliko prelomnico v glasbeni karieri in veliko odgovornost do občinstva, do naše dežele. Zavedam se, da zmagovalec izbora Ema na Evroviziji predstavlja državo in letvica pričakovanj je dvignjena še višje.

Poleg delovanja v skupini CoverLover, ustvarja tudi avtorsko glasbo.Foto: Marko Delbello Ocepek

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas?

“Nove koncerte s skupino CoverLover, ustvarjanje nove avtorske glasbe v slovenščini in nadgradnja samostojne glasbene kariere v tej smeri. V sodelovanju s Kevinom in Cliffordom tudi še nismo rekli zadnje besede in nadaljujemo skupno ustvarjanje. In predvsem upam, da se z vašimi bralci čim prej srečamo iz oči v oči na kakšnem od koncertov. Glasba zares zaživi, kadar iz telefonov in TV zaslonov pobegne na koncertne odre in v živo začara s svojo energijo.”

Koliko časa že, če sploh, spremljate Pesem Evrovizije?
Od otroških let dalje smo spremljali ta izbor. V spominu mi je ostal žur, kjer smo se pred leti v mojem stanovanju zbrali prijatelji iz vseh koncev in za zabavo pobirali interne stave glede zmagovalca in uvrstitve naših. Evrovizije verjetno ne spremljajo samo tisti, ki ti naslednji dan povedo, kako zanič je bila letos

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil, če se ozremo nazaj?
V spominu so mi kot rušitelji stereotipov glede tega izbora ostali finski Lordi, še zdaj si z veseljem v avtu med poslušanjem radia navijem nepozabno Euphorio Švedinje Loreen, kot paket šova in simpatičnosti pa v mojem spominu še vedno odmevajo Sestre in Samo ljubezen. Če vprašate mene – obvezno čtivo vsakih karaok.

Simon Vadnjal je med drugim tudi član zasedbe Cover Lover.Foto: Promo foto
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button