FESTIVALI

Naši evrovizijski predstavniki na Slovenski popevki; 1. del

Letošnje leto bo prvič, odkar je bila konec devetdesetih obujena, minilo brez Slovenske popevke. Hujša skrb je sicer odveč, saj nas že februarja čaka izbor popevke 2016 v okviru Dni slovenske zabavne glasbe.

Da pa je ne boste v teh septembrskih dneh pogrešali preveč, vam v poslušanje priporočamo vidnejše nastope naših evrovizijskih predstavnikov (vključno s tistimi iz časov Jugoslavije) na tem festivalu. V prvem delu se predstavljajo Lado Leskovar, Berta Ambrož, Pepel in kri, Karmen Stavec in Vili Resnik, v drugem delu pa se bodo predstavili še Kalamari, Nuša Derenda, Anžej Dežan, Regina in Darja Švajger.

Lado LeskovarFoto: Alesh Maatko

1. Lado Leskovar: Malokdaj se srečava (Mojmir Sepe/Gregor Strniša) – 1963
Velika zmagovalka druge Slovenske popevke je bila skladba Malokdaj se srečava, ki sta jo v alternaciji zapela Lado Leskovar in Beti Jurković. Prejela je 1. nagrado občinstva ter nagradi za avtorja glasbe Mojmirja Sepeta in avtorja besedila Gregorja Strnišo. Lado je na festivalu nastopil še velikokrat – s Popevke so na primer tudi zimzelene Vrtiljak (1963), Zgodba o puški št. 503 (1968) in Zakaj (1973) –, a to je ostala njegova edina zmaga.

2. Berta Ambrož: Luči Ljubljane (Jože Privšek/Svetlana Makarovič ) – 1965
Luči Ljubljane, ki je leta 1965 osvojila 3. nagrado občinstva, smo lahko v izvedbi Alenke Godec slišali na lanski Poletni noči, ki je bila posvečena pesmim o naši prestolnici.

Pepel in kriFoto: Alesh Maatko

3. Pepel in kri: Dekle iz Zlate ladjice (Tadej Hrušovar/Dušan Velkaverh) – 1977
Za razliko od Lada in Berte so Pepel in kri večje uspehe na Popevki dosegli po svoji evrovizijski izkušnji. Slavili so leta 1979 s Pesmijo za dinar (1. nagrada mednarodne žirije in 3. nagrada občinstva), mi pa smo izbrali še eno skladbo z ljubljanskim motivom – Dekle iz Zlate ladjice, ki je bila prav tako nagrajena tako s strani občinstva kot mednarodne žirije (v obeh primerih je šlo za 3. nagrado).

Karmen Stavec na odru Slovenske popevke.Foto: Alesh Maatko

4. Karmen Stavec: Ljubim te (Martin Štibernik/Karmen Stavec) – 1999
Po poročanju revije Stop naj bi se Karmen Stavec prijavila na Emo 1999, a zanjo ni bila izbrana. Je bil komad, s katerim se je prijavila, Ljubim te, ki je krajši od treh minut in je bil premierno predstavljen šele v februarskem Orionu, nekakšnem predizboru za takratno Slovensko popevko? Pesem bi se na Emi najbrž dobro odrezala, saj je na televotingu zasedla 3. mesto, Karmen pa je prejela nagrado za izvedbo.

Vili ResnikFoto: osebni arhiv

5. Vili Resnik: Zadnji žigolo (Matjaž Vlašič/Urša Vlašič) – 1999
Leta 1999 je nastopil še en (tokrat nekdanji) evrovizijec, Vili Resnik. Zadnji žigolo je nadaljevanje evrovizijske Naj bogovi slišijo, obe pa sta nastali izpod peresa tandema Vlašič.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button