ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Naš nekdanji evrovizijec praznuje 80. rojstni dan

Prehodil izjemno glasbeno pot

Lado Leskovar prihodnji teden praznuje 80. rojstni dan, hkrati pa tudi 60-letnico bogatega glasbenega ustvarjanja. S prvo glasbeno nagrado leta 1963 je zaznamoval svojo profesionalno glasbeno pot in se kot pevec uveljavil v vseh zabavno-glasbenih zvrsteh. Posnel je več kot 200 popevk in šansonov, izdal je vrsto plošč in kaset ter v domače in tuje radijske fonoteke prispeval mnogo zanimive glasbe.

Lado je leta 1967 na Pesmi Evrovizije na Dunaju zastopal tedanjo Jugoslavijo. S pesmijo Vse rože sveta je v slovenščini zasedel osmo mesto.

Svojo pevsko kariero je uspešno povezal tudi s filmskimi vlogami in z gledališkimi predstavami. Deloval pa je tudi kot novinar in urednik na RTV Slovenija. Uveljavil se je v slovenskem, jugoslovanskem in evropskem glasbenem prostoru ter bil za svoja ustvarjanja nagrajen z najvišjimi festivalskimi priznanji.

Lado Leskovar
Lado Leskovar je nastopil tudi na Slovenski popevki. Foto: Alesh Maatko

Ambasador UNICEF-a

V svoji 60-letni karieri je Lado Leskovar posnel veliko popevk, vsekakor pa je dosegel enega svojih pevsko ustvarjalnih vrhuncev z imenitnim interpretiranjem tako slovenskih kot tudi svetovno znanih šansonov. Sodeloval je na mnogih domačih in mednarodnih festivalih, za domače in evropske diskografske hiše pa posnel vrsto plošč in kaset. Od leta 1998 je slovenski ambasador UNICEF-a, njegovo ustvarjanje pa je prepoznano in ovekovečeno z Ježkovo nagrado. Lado Leskovar je človek številnih talentov in svetovljan.

Pred sedmimi leti, ko je bil Evrosong znova na Dunaju, se je z Leskovarjem pogovarjal Samo Koler. Celoten, izjemno zanimiv intervju si lahko preberete TUKAJ.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X