FESTIVALI

Na znamenito Tartinijevo violino bodo igrali vrhunski svetovni violinisti

22. Tartini Festival

Med 26. avgustom in 3. septembrom bo v očarljivem okolju Pirana potekal že 22. Tartini Festival, mednarodni poletni festival komorne glasbe, ki slavi glasbeno dediščino znamenitega skladatelja Giuseppeja Tartinija, rojenega v Piranu. Kljub temu, da se letos festival sooča s finančnimi izzivi, so predani organizatorji neomajni pri ohranjanju tradicije in zagotavljanju nepozabnega doživetja vsem udeležencem.

22. Tartini Festival

Tartini Festival, ki slovi po svoji bogati zgodovini in izvrstnih izvedbah, privablja ljubitelje glasbe z vsega sveta, da se potopijo v očarljive melodije Giuseppeja Tartinija. Vrhunec festivala je redka priložnost, da slišite znamenito Tartinijevo violino. Ko na to glasbilo spretno igrajo prsti vrhunskih glasbenikov, odmeva zgodovina in je globok vir navdiha.

Žal Ministrstvo za kulturo letos ni zagotovilo finančne podpore za festival, vendar so se predani organizatorji v sodelovanju z umetniki, glasbeniki in lokalnimi skupnostmi odločili, da jim to ne bo pokvarilo razpoloženja.

“Morda smo se letos soočili s finančnimi izzivi, vendar naša strast do glasbe in zavezanost k spoštovanju zapuščine Giuseppeja Tartinija ostajata neomajni. Obžalovanja vredno je, da ministrstvo za kulturo ni prepoznalo pomena tega festivala, ki priča o naši kulturni dediščini in glasbeni odličnosti. Festival Tartini je tako kot številna druga umetniška prizadevanja odvisen od podpore, saj ni nujno komercialne narave. Vendar verjamemo, da bo festival s podporo naših nadarjenih glasbenikov, predane ekipe in duha naše skupnosti ponovno ustvaril čarobnost in navdihnil vse, ki se ga bodo udeležili,” sta dejala Jasna Nadles in Milan Vrsajkov, umetniška direktorja in gonilni sili festivala od njegove ustanovitve.

22 Tartini Festival
Festivalski program … Foto: Promo foto

Program Tartinijevega festivala bo vključeval veličasten repertoar, ki bo poleg mojstrovin Giuseppeja Tartinija predstavil tudi dela drugih svetovno znanih in slovenskih skladateljev. Obiskovalci bodo lahko spoznali tudi izjemne mlade talente.

22. Tartini Festival bodo odprli legendarni I Solisti Veneti iz Padove pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle v soboto, 26. avgusta ob 20.30 v Križnem hodniku Minoritskega samostana Sv. Frančiška v Piranu, ki bo glavno prizorišče festivala. Na znamenito Tartinijevo violino bo igral prvi violinist orkestra Luciano Degani. Orkester I Solisti Veneti je bil ustanovljen leta 1959, do svoje smrti leta 2018 pa ga je vodil Claudio Scimone. Sodelovali so z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras, June Anderson idr.

Dan pozneje, 27. avgusta, se na Tartini Festival vračata Ellen Braslavsky na čembalu in Werner Neugebauer na baročni violini, ki sta v Piranu navdušila že številne poslušalce v prejšnjih izvedbah festivala.

V ponedeljek, 28. avgusta bo nastopil festivalski ansambel Il Terzo Suono z Jasno Nadles na flavti “traverso”, Ellen Braslavsky na čembalu in Milanom Vrsajkovim na violončelu. Vsi trije so člani različnih mednarodnih orkestrov, kot festivalski ansambel pa redno nastopajo na največjih evropskih festivalih in tako dvigujejo prepoznavnost slovenske kulture v mednarodni skupnosti.

V atriju Pretorske palače v Kopru bosta dva koncerta iz cikla Tartini Junior, kjer boste lahko slišali mlade, a že uveljavljene glasbenice in glasbenike: 1. septembra bosta nastopili kitaristki Tea Čerenak in Danijela Krstovič, 3. septembra pa Peter Kaiser na violončelu in Mitja Udovič na violini.

Tartinijeva violina
Tartinijeva violina Foto: Promo foto

Vrhunec festivala

Edeo od vrhuncev festivala bo nastop Novega komornega orkestra Ferruccio Busoni 2. septembra v Križnem hodniku Minoritskega samostana Sv. Frančiška v Piranu. Ta častitljivi ansambel, ki ga je leta 1965 ustanovil Aldo Belli, je bil eden prvih komornih orkestrov, ustanovljenih v Italiji po drugi svetovni vojni, in je najstarejši v Furlaniji Julijski krajini. Sestavljajo ga priznani instrumentalisti, zmagovalci mednarodnih tekmovanj. Solistka na Tartinijevi violini je Giada Visentin, dirigent je Massimo Belli.

22. festival Tartini vabi ljubitelje glasbe, kulturne poznavalce in popotnike, da se prepustijo izjemnemu praznovanju glasbene dediščine, umetniškega izražanja in trajnega duha ustvarjalnosti. Naj melodije brezčasnih skladb Giuseppeja Tartinija in umetniške interpretacije nadarjenih glasbenikov podžgejo vašo strast do glasbe in vam pustijo dragocene spomine.

Organizatorji se iskreno zahvaljujejo vsem podpornikom, sponzorjem in partnerjem, ki so podprli festival. Njihovi velikodušni prispevki so Tartini Festivalu omogočili, da je premagal finančne omejitve in zagotovil svoje nadaljevanje tudi v težkih razmerah.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button