FESTIVALI

Na Slovenski popevki 2006 ljudstvo brez pravic

Najstarejši dami glasbenih festivalov, Slovenski popevki, se je 3. septembra 2006 pridružila še ena zmagovalna popevka, ki jo je tokrat v ljubljanskih Križankah izbrala le strokovna komisija. Belo nebo v izvedbi Anike Horvat je tista pesem, ki je postala enakovredna ostalim zimzelenim melodijam.

Voditelja Slovenske popevke 2006, Miša Molk in Peter Poles.Foto: Alesh Maatko
‘Ta lesena Miša in Peter’ sta nastopila ob pomoči animatorjev iz Lutkovnega gledališča Maribor, njuno podobo pa je oblikoval Slavko Rakuša Slavinec.Foto: Darko Koren

Bela scena, rdeč klavir, modra besedila, so poleg izvajalcev tisti glavni elementi, ki so kronali Slovensko popevko 2006. Skozi melodije sta gledalce popeljala Miša Molk in Peter Poles, ki je v šali dejal, da je “Slovenska popevka 2006 kot slovenska zastava – trobojnica!”
No, če smo že pri šali, sta bila šaljiva tudi lutki Miša in Peter, ki
sta si upala izreči precej več kot ‘prava voditelja’, nenazadnje pa sta v
domišljavosti krepko prekašala originala, vmes pa celo zapela. Naključje je hotelo, da se je začetek in konec končal v rokah starih mačkov. Tulio Furlanič, ki je na glasbeni sceni že več kot štirideset let, je s pesmijo Okoli mene vse si ti začel Slovensko popevko 2006. Sledili so mu bolj kot ne uveljavljeni izvajalci: Neža Drobnič (Čudež življenja), Manca Izmajlova (Ljubezen), Anika Horvat (Belo nebo), Maja Slatinšek (Dobrodošel spet ob meni), Zlati muzikanti (Po mivki si dišala), Sergeja (Se zgodi), Heavenix (Luna na licu), Kristina Oberžan (Vsak dan je drugačen), Sebastian (Kriv sem), Ana Dežman (Večer za dva), Regina (Demoni), Tadeja Fatur (Pantha Rei) in na koncu še Slavko Ivančič (Če imaš me v krvi), ki ga poznamo še iz časov skupine Bazar in Faraoni.

Zmagovalca: Patrik Greblo in Anika HorvatFoto: Alesh Maatko

Gledanost Slovenske popevke

Po podatkih izvajalca merjenja AGB Nielsen je na prvem programu Televizije Slovenija v nedeljo, 3. septembra 2006, spremljalo izbor Slovenske popevke 2006 kar 257.000 ali 13,4 odstotkov gledalcev, starih nad 4 leta, oziroma 36-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času izbora Slovenske popevke (vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta). Hkrati je bil izbor Slovenske popevke tudi najbolje gledan prenos na televiziji v svojem časovnem pasu.

V letu 2005 (nedelja, 4. september 2005) pa je Slovensko popevko 2005 spremljalo podobno število gledalcev, povprečno 254.000 ali 13,2 odstotka oz. 38-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času prenosa izbora.

Slovenska popevka 2006 je bila deležna tudi nekaj novosti. Nastopajoči so bili izbrani na podlagi dvostopenjskega izbiranja, saj je strokovna komisija najprej pripravila širši izbor po zaigrani skladbi na klavirju, šele nato je poslušala posnetke z vokalom. Poleg tega so poskušali pripravo aranžmajev razdeliti med čim večje število glasbenikov, ki ustvarjajo za take sestave orkestra, kot ga imamo pri nas. Tretja novost pa je bila opustitev televotinga, saj gre za kakovosten festival, kjer naj bi tudi v končnem izboru imela glavno besedo strokovna komisija. Vse popevke so tudi tokrat zapeli v živo, ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija, ki so ga vodili Patrik Greblo, Rok Golob in Lojze Kranjčan. Izbrani finalisti so zapeli 14 pesmi, ki so nastale posebej za to priložnost, kolikor jih je spomladi izbrala strokovna komisija med 66 prijavljenimi pesmimi. Nagrajence je tokrat izbirala le petčlanska komisija, telefonskemu glasovanju pa so se organizatorji odpovedali, saj so želeli, da tokrat o zmagovalcih odloča kakovost glasbe, ne pa priljubljenost izvajalcev. V strokovni komisiji so sedeli Dečo Žgur (glasbeni producent), Dušan Bavdek (predavatelj na Akademiji za glasbo), Aleš Čar (književnik), Matej Wolf (glasbenik) in Jure Robežnik (legendarni skladatelj in nekdanji direktor založbe ZKP RTV). 

Miša Molk in Peter Poles malce drugače …Foto: Darko Koren
Patrik Greblo in Anika HorvatFoto: Alesh Maatko

In kako se je na Slovenski popevki 2006 odločila petčlanska strokovna komisija, ki je podelila pet strokovnih nagrad?

Veliko nagrada RTV Slovenija Slovenska popevka 2006 za najboljšo skladbo v celoti prejme skladba Belo nebo (P. Greblo/D. Kenda Hussu/Patrik Greblo) v izvedbi Anike Horvat.

Nagrada društva slovenskih skladateljev za najboljši aranžma:
Patrik Greblo za pesem Belo nebo.

Nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo:
Leon Oblak za pesem Pantha Rei, ki jo je izvedla Tadeja Fatur.

Nagrada strokovne žirije za najboljšega izvajalca:
Kristina Oberžan s pesmijo Vsak da je drugačen.

Nagrada strokovne žirije za najboljšega debitanta:
Neža Drobnič s pesmijo Čudež življenja.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button