ZABAVNO & DRUŽABNO

Modrijani: O nastopu na Evroviziji veliko sanjamo; a ne za vsako ceno

Poleg nastopov, ki so jih kljub kislemu vremenu vodili na različne konce Slovenije, so Modrijani v zadnjih mesecih intenzivno pripravljali svoj novi, že trinajsti album, z naslovom Moja. A nedavni dnevi so bili za glasbenike pestri kot že dolgo ne. Gremo po vrsti …

Letošnje poletje je za Modrijane zelo pestro. Foto: Žiga Culiberg

O nastopu na Evroviziji veliko sanjamo. A ne za vsako ceno. Ko bo dobra pesem …

Modrijani o nastopu na Evrosongu

Med privrženci ansambla je završalo pretekli teden. Razlog? Številni, ki so si želeli v živo ogledati njihov tradicionalni koncert, Noč Modrijanov, so ostali brez vstopnice. Oba oktobrska koncerta, katera bo v dvorani Zlatorog spremljalo okoli deset tisoč obiskovalcev, sta bila namreč v nekaj minutah razprodana.

Ob drugem viktorju za glasbenega izvajalca, ki so ga prejeli letos, je prav odziv občinstva tisti, ki pove veliko. Modrijani imajo doma očitno zveste poslušalce. Kaj pa tujina? Blaž, Rok, Peter in Franjo možnosti o mednarodni karieri niso zanikali, prav tako ne nastopa na Evroviziji. Z glasbeniki, ki bodo kmalu obeležili že poldrugo desetletje skupnega delovanja, pa smo se pogovarjali tudi o njihovih projektih ter uspešnici, po kateri jih pozna vsa Slovenija …

Čeprav ste Modrijani delovali že veliko prej, je bila pesem, zaradi katere vas je spoznal najširši krog občinstva, Ti, moja rožica. Kako ste se v vseh teh letih, odkar nastopate, spremenili? Kako pomembna prelomnica v vaši karieri se vam samim zdi Ti, moja rožica?
Modrijani smo skupaj zelo veliko, na nastopih, snemanjih, vajah, zato je še kako potrebno, da se spreminjamo, da se učimo prilagajanja, potrpežljivosti, da se priučimo delovne odgovornosti, discipline, da se pogovarjamo, na spoštljiv in prijazen način. Za tako intenzivno ekipno delo se je potrebno nenehno osebnostno brusiti in napredovati. Zgodbe okoli Ti, moje rožice se zavedamo šele zdaj. Prej se je vse odvijalo tako zelo hitro in preskromni smo bili, da bi se sploh zavedali vseh teh uspehov. To je pravljica. Tako lepa, da ne moreš verjeti, da je resnična.

Nedavno ste v rekordnem času razprodali vstopnice za obe Noči Modrijanov. Kaj vam taka podpora občinstva pomeni in ali čutite zaradi tega večji pritisk, odgovornost pri glasbenem ustvarjanju?
Tako hitra prodaja kart ni prav nobena romantika, ampak predvsem veliko dela. Zdaj moramo to upravičiti. Dva meseca bomo garali do onemoglosti, zato da bomo upravičili, zakaj so ljudje uro čakali v vrsti na karte in iskali vse mogoče načine, kako priti do njih.

Med privrženci ansambla Modrijani je završalo pretekli teden. Razlog?
Številni, ki so si želeli v živo ogledati njihov tradicionalni koncert,
Noč Modrijanov, so ostali brez težko pričakovane in zaželene vstopnice.

Kakšen program načrtujete za letošnjo Noč Modrijanov? V čem bo ta drugačna, posebna v primerjavi s tistimi iz prejšnjih let?
Tega pa ne izdamo. Nikoli ne razkrijemo koncepta, ne nastopajočih. Vse bo skrivnost tistega dne, ko se bo to dogajalo v Celju. S fantastično ekipo pa vse tudi posnamemo, tako da si bodo vsi lahko le-to dobro ogledali, doma na televizijskih ekranih.

Modrijani v novem valčku Večni popotnik s harmoniko.Foto: Foto Nareks

Kako se odzivate na kritike in izjave ljudi, ki vaši glasbi niso naklonjeni? Čigavo konstruktivno kritiko pa najbolj cenite?
Na to se ne odzivamo, ker menimo, da odziv ni potreben. To razumemo in spoštujemo. Povsem logično in razumljivo je, da nekateri naše glasbe ne marajo, je ne morejo slišati. Človeka z glasbo ne smeš posiljevati. To je nasilje. Prav tako pa se o okusih ne razpravlja, ampak se jih spoštuje. Niti jaz skoraj nikoli ne poslušam koralne glasbe ali metala. Si pa vzamem čas in radovedno prisluhnem, kaj se v tej glasbi dogaja, kako me nagovori, kako se drugi počutijo ob njej. Težko pa rečem, da česa ne maram, ne prenesem. Kritike, ah jej, iskreno povedano, tako ali tako sami najbolj vemo, kaj delamo narobe, kaj slabo, in kje se moramo izboljšati. Smo pa samo ljudje, včasih vsega ne zmoremo, tako kot bi želeli.

Nekateri glasbeniki v zadnjem času svojo glasbo objavljajo le ”virtualno”, preko spleta. Kako to, da ste se vi odločili, da vaš nov album Moja izdate tudi v fizični obliki? Kakšno pa je sicer vaše mnenje o snemanju glasbe z interneta?
Smo nostalgična bitja. Radi imamo tovrstne glasbene izdelke in zelo podpiramo snemanje plošč, prav tako smo navdušeni, da se znova izdajajo vinilne plošče. Navežeš se na vonj nove plastike in papirja, kjer je shranjen tvoj čas, tvoja kreativnost, tvoja čustva. Virtualno je bolj hladno, se nam zdi. Si pa ne belimo glave s tem, da se veliko glasbe snema s spleta. Veseli smo, da jo ljudje poslušajo, prepevajo.

Vaša najnovejša pesem se imenuje Hvala za sanje. V čem, menite, je skrivnost uresničitve vaših glasbenih sanj?
Težko je to dokončno razložiti, ker menimo, da je glasba dokončno nerazložljiva stvar. Že da smo pridni, de veliko igramo in snemamo, da znamo napisati pesmi, da z nami delajo dobri drugi avtorji, da imamo krasno ekipo ljudi, da garamo na odru in na vajah, ampak še vedno nekaj manjka, tisti »božji delec« pa je nerazložljiv in v tem je skrivnost, privlačnost le tega.

Povsem logično in razumljivo je, da nekateri naše glasbe ne marajo, je
ne morejo slišati. Človeka z glasbo ne smeš posiljevati. To je nasilje.
Prav tako pa se o okusih ne razpravlja, ampak se jih spoštuje. Niti jaz skoraj nikoli ne poslušam koralne glasbe ali metala …

Modrijan Blaž Švab o kritiki

Ali razmišljate – glede na to da ste že nastopali tudi izven Slovenije – tudi o karieri v tujini in kakšni pesmi v tujem jeziku? Bi kdaj želeli sodelovati na Evroviziji ali kakem drugem mednarodnem festivalu?
O Evroviziji veliko sanjamo. A ne za vsako ceno. Ko bo dobra pesem. V prihodnje bomo snemali tudi v tujih jezikih. Po nemško govorečih deželah pa menda nekateri ansambli igrajo naše pesmi, ki si jih prevedejo, ali besedilo napišejo na novo.

Modrijani: O Evroviziji veliko sanjamo. A ne za vsako ceno. Ko bo dobra pesem.Foto: Žiga Culiberg
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button