EVROVIZIJA

Razkrivamo, koliko sredstev bo Dunaj namenil za Evrosong 2015

Potem ko so organizatorji za prizorišče prihodnjega Eurosonga izbrali Dunaj, se je mesto že začelo pripravljati na to največje glasbeno tekmovanje na svetu. Za 60. izbor za pesem Evrovizije, ki bo potekal med 19. in 23. majem 2015, bo Dunaj namenil 11,71 milijona evrov.

DunajFoto: Wien Tourismus / Christian Stemper

Ker je v Köbenhavnu maja letos s pesmijo Rise Like a Phoenix zmagala bradata avstrijska pevka Conchita Wurst, je naslednji izbor pripadel v Avstriji. Organizatorji avstrijske javne televizije ORF so izbirali med tremi prizorišči, in sicer v Gradcu, Innsbrucku in na Dunaju, ter se odločili za dunajsko dvorano Stadthalle. Da je Dunaj najprimernejša lokacija za prireditev Eurosonga, je prepričanih tudi 73 odstotkov Avstrijcev, je pokazala nedavna raziskava javnega mnenja.

Dunajska dvorana Stadthalle je največji prireditveni prostor v Avstriji
in ena od treh največjih prireditvenih prostorov v Evropi, saj lahko
sprejme 16.000 obiskovalcev. Vsako leto se v njej zvrsti več kot 300
prireditev. Poleg tega je na Dunaju gostom na voljo več kot 60.000
hotelskih postelj v 428 različnih hotelih, od tega je 187 postelj v
hotelih s štirimi ali petimi zvezdicami. Njegove prednosti so tudi
odlična mreža javnega prevoza, direktne letalske povezave s 177
destinacij in 1.000 železniških povezav dnevno.

Dunajski mestni minister za izobraževanje, mladino, informiranje in šport, Christian Oxonitsch, je napovedal, da bo avstrijska prestolnica v organizacijo tega dogodka vložila 11,71 milijona evrov. Mesto bo prevzelo vse stroške za najem in obnovo dvorane Stadthalle v višini 8,89 milijona evrov, kjer bodo uredili tudi delovna mesta za 1.500 novinarjev. Za evrovizijsko vas v parku Prater, na trgu Heldenplatz ali v Muzejski četrti, kjer bodo navijači spremljali prenos Eurosonga, bodo namenili še dodatnih 150.000 evrov. Odprtje tega velikega glasbenega dogodka bo 17. maja 2014 potekalo v dunajski Mestni hiši, udeležilo pa naj bi se ga tisoč gostov. Akreditiranim novinarjem in spremljevalcem bodo zagotovili še brezplačno vožnjo z javnimi prevoznimi sredstvi, za prevoz delegacij pa bodo na voljo avtobusi.

Evrosong 2015 bo potekal 19., 21. in 23. maja 2015 v dvorani Wiener Stadhalle.Foto: Schaub-Walzer / PID

Predizbora prihodnjega Eurosonga bosta potekala 19. in 21. maja, finale
pa 23. maja 2015.

Vstopnice za gledalce bodo v prodaji konec tega ali v
začetku prihodnjega leta.

Dunaj si od Eurosonga 2015 obeta večjo prepoznavnost po celem svetu in pozitivne učinke za mesto tudi na dolgi rok. “Poleg pozitivnih učinkov na dunajsko gospodarstvo med prenosom glasbenega tekmovanja – na devetih šovih pričakujemo do 40.000 gledalcev v živo – je posebej velikega pomena tudi promocija dogodka med prenosom v 40 državah s skupno 180 milijoni gledalcev,” je prepričan Oxonitsch.

Conchita Wurst na velikem evrovizijskem odru.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button