MMS

MMS 2021: Na veliko presenečenje na festivalu tudi Gal Gjurin

10. julija se bo v Portorožu odvil že 40. festival Melodije morja in sonca. Jubilejni festival bo tudi tokrat potekal v portoroškem Avditoriju, za številne nagrade pa se bo portegovalo ducat tekmovalcev. Vse izvajalce, tako kot vsako leto, tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Kot osma se bosta v duetu predstavila Gal Gjurin in Manca Fekonja.

Z Manco Fekonja ju veže že dolgoletno prijateljstvo, Manca pa je hkrati članica njegove stalne koncertne zasedbe. Pevka, inštrumentalistka, avtorica glasbe in besedil, pripravlja avtorsko gradivo za svoj letošnji glasbeni prvenec. Na radijskih valovih RTV Slovenija smo že lahko slišali njeno uspešnico V Italij”, z Galom pa je Manca prvič stala na odru že pri svojih 12-ih letih. Kmalu zatem ji je podaril eno svojih akustičnih kitar, ki jo še danes uporablja za skladanje v svojem domačem mini studiju. Pela je v številnih zborih, redno sodeluje s postonjskim kitaristom Vitalom Jurca, letos pa začenja tudi s študijem jazz petja. Tako kot Gal, je tudi ona zaljubljena v morje.

Gal Gjurin je slovensko kanadski pevec, multiinštrumentalist, skladatelj, producent in pesnik. V svoji 20-letni glasbeni karieri je izdal 17 avtorskih albumov, sodeloval je s številnimi slovenskimi glasbenimi in literarnimi imeni ter z imeni svetovne glasbene scene. Večinoma ustvarja v svojih matičnih studiih v Ljubljani in Torontu, hkrati pa je glavni urednik svojih dveh neodvisnih založb. Je avtor številnih radijskih uspešnic, simfonične in filmske glasbe ter glasbe za plesne in dramske predstave. Igra prek 50 inštrumentov. Redno sodeluje s kvalitetnimi mladimi ustvarjalci ter jih podpira skozi producentsko pomoč v studijih in na mednarodnih mentorskih delavnicah. Zadnjih petnajst let je tudi stalni producent in soavtor albumov Vlada Kreslina, hkrati je dobitnik nagrade za najboljši šanson 2005, avtor prvo nagrajene pesmi na festivalu otroških popevk Brinjevka, dobitnik nagrade za najboljšo glasbo v oglaševanju leta 2019 na SOFu itd. Znan je tudi po udejstvovanju na številnih humanitarnih dogodkih in koncertih, med drugim s svojo sestro , pevko Severo Gjurin, a katero sta lani objavila tudi humanitarni duetni album Srčno, v živo.

Med njegove večje koncertne dosežke spada tudi neprekinjena dvoletna koncertna turneja s simfoničnim orkestrom Cantabile. O njegovem koncertnem in studijskem delu pri nas ter v Kanadi in ZDA pričajo tudi dokumentarni filmi na RTV Slovenija. Gjurinov najnovejši angleški dvojni album C je sodeloval tudi v izboru za letošnjega kanadskega grammyja, hkrati pa je Gjurin na mednarodnem tekmovanju avtorjev v Nashvillu v ZDA dosegel naslov letošnjega polfinalista med 26.000 avtorji.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button