ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Devet let brez Tošeta Proeskega

To nedeljo mineva devet let od prometne nesreče, v kateri se je smrtno ponesrečil makedonski pevec Toše Proeski. Obletnico z različnimi dogodki obeležujejo v širši regiji, največ aktivnosti pa pripravljajo v glasbenikovi rodni Makedoniji.

5. oktobra 2007 je makedonski pevec Toše Proeski v Skopju pripravil še en svoj koncert. Dogodek, ki je veliko zanimanja sprva požel zaradi humanitarne narave (zbrana sredstva s koncerta so namenili obnovi šol v državi) in množice, ki se je zbrala na mestnem stadionu, je le 11 dni po tem dobil povsem drugačen pomen. S tragično nesrečo, ki se je 16. oktobra zgodila v okolici Nove Gradiške na Hrvaškem in je bila za 26-letnega pevca usodna, je namreč postalo jasno, da je bil to njegov zadnji koncert.

Makedonci so 5. oktobra tudi letos – že devetič zapovrstjo – v spomin na svojega rojaka pripravili prireditev Zvezdeno nebo, namenjeno druženju in skupnemu ogledu nekaterih koncertih utrinkov.  »To je že tradicija. Tudi tokrat smo se zbrali poslušalci iz različnih delov Makedonije in tudi drugih držav. Kljub nekoliko slabšim vremenskim razmeram je bilo vzdušje tudi letos odlično, verjetno je prišlo nekaj tisoč ljudi,« je povedala Suzana Stojkovska, ena od organizatork dogodka. Dodala je, da so zbrani poleg že znanih pesmi slišali tudi presenečenje. V sodelovanju s Fundacijo Toše Proeski so javnosti namreč prvič predstavili akustični verziji pevčevih uspešnic Volim osmijeh tvoj in Bože, brani je od zla, ki ju je Toše posnel v svojem domačem studiu.

Toše Proeski na evrovizijskem odru leta 2004 v Istanbulu. Foto: Evrovizija.com

Potovanje skozi pevčevo življenje

Tošeta se radi spominjajo tudi v njegovem rodnem Kruševu v osrednji Makedoniji. Od leta 2011 si lahko obiskovalci v tem gorskem mestecu, ki sicer velja za najvišje ležeče mesto na Balkanu in slovi po bogati zgodovini, ogledajo še pevčevo spominsko hišo. Razstava v veličastnem objektu v obliki križa ponuja potovanje skozi Tošetovo zasebno in glasbeno življenje. Obiskovalci si lahko ogledajo približno 350 razstavnih predmetov, ki so pripadali pokojnemu pevcu. Na enem mestu so tako zbrani Tošetovi osebni predmeti, oblačila, replika njegovega glasbenega studia in motor, pa tudi fotografije in glasbena priznanja. Elena Mircevska, direktorica spominske hiše, pripoveduje, da je celotna zgradba polna čustev in pozitivne energije ter miru, ki ju občutijo tudi obiskovalci. Ti večinoma prihajajo iz Makedonije, približno tretjina pa je tujcev. Med njimi so najgostejši gosti iz sosednjih držav, pa tudi Poljaki in Čehi.

Ponudbo spominske hiše so, skladno z njenim poslanstvom, v zadnjem času še obogatili. Lani so v sodelovanju z makedonskim Ministrstvom za kulturo in produkcijsko hišo Treto uvo pripravili prvo delavnico, na kateri so otroci pod mentorstvom Rada Šerbedžije razvijali svoj glasbeni talent in igrali Tošetove skladbe. »Odzivi na prvo delavnico so bili pozitivni, zato smo se odločili, da projekt letos ponovimo. Na delavnici smo pozornost namenili harmoniki, sodeloval pa je odličen harmonikar Goran Alački,« je razložila Mircevska ter dodala, da so učenci delavnice tudi tokrat zaključili z uspešnim koncertom v spominski hiši. Dogodka se je udeležila tudi pevka in nekdanja makedonska evrovizijska predstavnica Elena Risteska. Za drugo leto, ko bodo obeleževali desetletnico Tošetove smrti, po besedah naše sogovornice pripravljajo še dodatne aktivnosti.

Kip Tošeta Proeskega v Skopju. Foto: Mojca Šipek

Nove pesmi, muzikal in angleški album

Trenutno pripravljamo nov angleški album v studiu znanega glasbenega producenta Andyja Wrighta. Konkretneje, gre za pesmi, ki jih je Toše ustvarjal z Andyjem. Načrtujemo, da bomo ta album lahko predstavili leta 2017. V povezavi z desetletnico pripravljamo tudi velik projekt, ki bo združeval več glasbenih, kulturnih in športnih  dogodkov. Sem bi lahko uvrstili tudi promocijo angleškega albuma in poseben projekt, ki ga pripravljamo z Makedonsko opero in baletom, muzikal Tajno moja.

Andrej Nikolovski

O aktivnostih, ki so posvečene tragično preminulemu glasbeniku, smo se pogovarjali tudi z Andrejem Nikoloskim, izvršnim direktorjem Fundacije Toše Proeski. »Od januarja 2008, ko smo fundacijo ustanovili, smo izvedli več odmevnih projektov. Po tragični nesreči v Novi Gradiški smo predstavili tri nove albume, med njimi je tudi zgoščenka The Hardest Thing v angleškem jeziku. Ker je bil Toše veliki humanitarec, se prav tako ukvarjamo s projekti s tega področja. Izpostavil bi donacijo sodobnega ehokardiografskega aparata za zdravstveni dom v Kruševu, s čimer smo uporabnikom iz te regije prihranili vožnjo v večja mesta,« je povedal Nikoloski in spregovoril o načrtih za prihodnje leto. Poleg tradicionalnih dogodkov, kot sta prej omenjeno srečanje v Skopju in sprejem maratoncev, ki v Kruševo pritečejo iz Nove Gradiške, bo leto 2017 minilo v znamenju posebnih projektov.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button