FESTIVALI

Darja Švajger, Katja Fašink & Rok Ferengja slavijo na popevki 2010

48. festival Slovenska popevka je potekal precej bolj gledljivo kot prejšnja leta, pa čeprav je vse skupaj potekalo v studiu 1 TV Slovenija. Greta Godnič je vsaj po mojem mnenju poskrbela za precej všečno scenografijo, prav tako je svoje režiserske sposobnosti znova dokazal Peter Juratovec.

Darja Švajger je prepričala strokovnjake.Foto: Alesh Maatko

Pohvala tudi za izbrano voditeljico Mišo Molk, ki je še vedno alfa in omega na voditeljskem in festivalskem parketu. Toliko o neglasbenem delu, ki dobi tokrat z moje strani zelo dobro oceno.

Kaj pa večne popevke? Ducat novih popevk bo težko pariralo obilju slovenskih popevk, ki so jih prepevali Jelka Cvetežar, Majda Sepe, Stane Mancini, Rafko Irgolič, Elda Viler, Irena Kohont, Alenka Pinterič, Oto Pestner in drugi. Zdi se, da novodobne popevke vendarle ne bodo postale zimzelene, morda dve ali največ tri. Žal je to žalostno dejstvo!

Ljudstvo sta tokrat najbolj prepričala Katja Fašink & Rok Ferengja s skladbo Nova pomlad, strokovni komisiji pa je bila najbolj všeč Darja Švajger s skladbo Otok ljubezni. Strokovna žirija je podelila še nagrado za najboljšega mladega avtorja, ki jo je osvojil Gaber Radojevič za skladbo Tisto, kar ostane, ki jo je zapel Slavko Ivančić. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Srečko Čož za skladbo Romantičen večer, ki jo zapela Kristina Oberžan. Nagrada za najboljšo izvedbo oziroma interpretacijo pa je šla v roke Darji Švajger.

Katja Fašink & Rok Ferengja pa sta prepričala ljudstvo.Foto: Alesh Maatko
Voditeljica Miša MolkFoto: Alesh Maatko

Vsak slovenski festival, kolikor jih pač je, je na glasbenem prizorišču več kot dobrodošel. Že zaradi tega, ker dobimo nekaj novih skladb, pa čeprav niso vse vsem všečne. Stroki je ponavadi všeč eno, ljudstvu pa nekaj drugega. In zaradi tega ni konca sveta. Morda bi bilo kdaj dobro, da bi se raznoliki okusi stroke in ljudstva združili oziroma poenotili. Ali pač ne? Kakor koli že, na popevki 2010, ki nam je ponudila nekaj dobrih skladb, a ne odličnih popevk, je bila znova v ospredju glasba, brez nepotrebnih besednih vložkov, ki smo jih bili navajeni iz preteklosti. Popevka je bila končno popevka! No, popevk je bilo malo manj, saj smo slišali bolj ali manj posrečene skladbe. Je bilo pa tudi tokrat precej bolj zanimivo tisto, kar je skrito očem. Čeprav je bila scenografija v studiu 2, kjer so nastopajoči čakali na svojih 5 minut, zelo turobna in nič kaj glamurozna, so za dobro voljo in nasmeh v očeh poskrbeli ravno nastopajoči, med katerimi tokrat ni manjkalo ljubosumja ali česar koli, kar smo že bili navajeni. Pri ženskah so predvsem prevladovale visoke petke, toda na srečo, za tem se niso skrivale nobene spletke, tako da je popevka minila v znamenju prijetnega druženja.

Patrik Greblo in Darja ŠvajgerFoto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button