EMA

Ali bo RTV SLO sodelovala na Pesmi Evrovizije 2023? To je vse kar vemo!

21 držav že potrdilo sodelovanje

Kaj kmalu po objavi naše zgodbe, da je 21 držav že potrdilo sodelovanje na Pesmi Evrovizije 2023, se je na družbenih omrežjih pojavilo kar nekaj vprašanj v zvezi s sodelovanjem RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije 2023, ki jo bo gostila Velika Britanija.

Prvi september

Čeprav se novo koledarsko evrovizijsko leto, ki se mimogrede prične 1. septembra, še ni začelo, je mnogo nacionalnih televizij že potrdilo sodelovanje na največjem glasbenem tekmovanju, ki bo predvidoma maja prihodnje leto v Veliki Britaniji. Katero mesto bo gostilo Pesem Evrovizije 2023 je zaenkrat še prerano govoriti. Stavnice so recimo naklonjene Glasgowu, oboževalcem pa je pri srcu Liverpool.

Se čaka na novega šefa razvedrila?

Premnogim gledalcem ter oboževalcem – tako domačim in tujim – bi bilo še kako pri srcu sodelovanje RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije 2023. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi se na naši nacionalni televiziji pogovarjali tako o Emi 2023 kot o udeležbi na Pesmi Evroviziji 2023. RTV Slovenija uradno svoje odločitve še ni sporočila. Razloga za to sta po našem mnenju vsaj dva, in sicer programski svet še ni sprejel Programsko-poslovnega načrt za leto 2023, prav tako pa razvedrilni program nima potrjenega novega odgovornega urednika. Kakopak pa ob vsem tem ne smemo pozabiti niti na finančno konstrukcijo projekta. In še kaj bi se našlo …

Evrovizija obletnice
Evrovizijske zgodbe navdušujejo že 66 let. Foto: Alesh Maatko

Ema in Pesem Evrovizija sta med najbolj gledanimi oddajami na TV Slovenija.

Razvedrilni program kot v. d. trenutno vodi Vanja Vardjan, ki je nedavno (po naših podatkih) ob predstavitvi funkcije prejel tudi največ (sicer neobvezujoče) podpore uredniško programske enote (UPE). Novega urednika razvedrila bi sicer moral – vsaj tako se je govorilo – že imenovati direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, vendar se to presenetljivo še ni zgodilo.

Tu so namreč še drugi kandidati, in sicer Igor Pirkovič (o katerem se prav tako veliko govori), Rok Smolej, Petar Radović in Jerca Legan Cvikl. Čeprav so omenjeni kandidati menda dobili precej manj podpore kot Vardjan, lahko enega izmed njih vseeno izbere in imenuje novopečeni direktor nacionalne televizije Urbanija, saj po statutu RTV Slovenija predlaga generalnemu direktorju imenovanje ali razrešitev odgovornih urednikov v skladu z zakonom. Generalni direktor pa nato za štiri leta imenuje odgovornega urednika.

To je torej vse kar vemo. Zaenkrat.

Vanja Vardjan
Bo Vanja Vardjan še naprej vodil razvedrilni program? Foto: Alesh Maatko

Med najbolj priljubljenimi Google iskanji v letu 2021 v Sloveniji je tudi Evrovizija, ki je pristala na tretjem mestu. Leta 2019 sta bila Ema in Pesem Evrovizije celo najbolj iskana dogodka v Sloveniji, odličen rezultat pa se beleži tudi za leto 2018. Podatki za 2022 bodo znani konec leta.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
Twitter
Back to top button