LIVERPOOL 2023

URADNO! Velika Britanija bo gostila Pesem Evrovizije 2023

Točen datum ESC še ni znan

Odločitev je padla! Zveza EBU in britanska televizija BBC sta sporočili, da bo tekmovanje za Pesem Evrovizije leta 2023 gostilo Združeno kraljestvo, in sicer v imenu zmagovalcev Pesmi Evrovizije 2022 ter ukrajinske televizije UA:PBC.

Kot so sporočili v uradni objavi, bo britanska televizija BBC prevzela gostovanje Pesmi Evrovizije 2023, ki bo leta 2023 v Veliki Britaniji. Natečaj za gostiteljsko mesto Pesmi Evrovizije 2023 se bo pričel že ta teden, tako da se bodo lahko zainteresirana mesta v Veliki Britaniji prijavila za organizacijo glasbenega tekmovanja. V preteklosti je bila Pesem Evrovizije sicer štirikrat v Londonu, nazadnje (leta 1998) pa v Birminghamu. Kje bo Pesem Evrovizije leta 2023 bo predvidoma znano to jesen. Prednost pri izbiri evrovizijskega mesta bodo imela tista prizorišča, ki lahko sprejmejo vsaj 10.000 gledalcev v areni, prav tako pa mora biti mesto zlahka dosegljivo za vse mednarodne delegacije, ne nazadnje pa mora imeti mesto dovolj hotelskih nastanitev.

1960 London: Royal Festival Hall
1963 London: BBC Television Centre
1968 London: Royal Albert Hall
1972 Edinburgh: Usher Hall
1974 Brighton: Brighton Dome
1977 London: Wembley Conference Centre
1982 Harrogate: Harrogate International Centre
1998 Birmingham: National Indoor Arena
2023 ?

Ukrajina avtomatsko v finalu

Ukrajina, ki je slavila na Pesmi Evrovizije 2022, ima avtomatsko zagotovljeno mesto v velikem finalu 2023, vključno z državami iz družine velikih pet. Predstavniki ukrajinske televizije UA:PBC bodo pri organizaciji Pesmi Evrovizije 2023 sodelovali z BBC, in sicer tako pri vsebini, razvoju, implementaciji ukrajinskih elementov kot tudi pri promociji festivala – npr. z logotipom, ki bo odražal edinstvenost tekmovanja ter sodelovanje med državo gostiteljico in zmagovalci Evrovizije 2022.

Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania
Kalush Orchestra je slavila s pesmijo Stefania. Foto: EBU / Sarah Louise Bennett

“Izjemno smo hvaležni, da je BBC sprejel izvedbo tekmovanja za Pesem Evrovizije v Združenem kraljestvu leta 2023.” Martin Österdahl, izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije

BBC ima izkušnje

“Britanska televizija BBC je že štirikrat prevzela gostovanje oziroma organizacijo drugih zmagovalnih držav. Z nadaljevanjem te tradicije solidarnosti vemo, da bo tekmovanje prihodnje leto prikazalo ustvarjalnost in spretnosti ene najbolj izkušenih evropskih javnih radiotelevizijskih postaj, obenem pa zagotovilo, da bodo letošnji zmagovalci, Ukrajina, ustrezno slavili in se primerno zastopalo čez celotno glasbeno zgodbo,” je ob tem dejal Martin Österdahl, izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije.

Mykola Chernotytskyi, vodja upravnega odbora UA:PBC pa je ob tem še dodal: “Tekmovanje za Pesem Evrovizije 2023 ne bo v Ukrajini, ampak v podporo Ukrajini. Hvaležni smo našim partnerjem BBC-ja, ker so izkazali solidarnost z nami. Prepričan sem, da bomo lahko skupaj temu dogodku dodali ukrajinski duh in znova združili celotno Evropo okoli naših skupnih vrednot miru, podpore, slavljenja raznolikosti in talenta.”

Martin Österdahl
Evrovizijski nadzornik Martin Österdahl je sprejel odločitev. Foto: EBU / Manon Voland

BBC se bo zavzemal, da bo ta glasbeni dogodek prihodnje leto resničen odraz ukrajinske kulture, hkrati pa bo predstavljal raznolikost britanske glasbe in ustvarjalnosti.Tim Davie, generalni direktor BBC

Tveganje v Ukrajini preveliko

Spomnimo. Zveza EBU je sredi junija v posebnem sporočilu za javnost podrobneje obrazložila svojo odločitev, ki je bila zaradi trenutnih političnih razmer v Ukrajini po eni strani pričakovana. “Po zmagoslavju Ukrajine je EBU pregledal vse možnosti za gostovanje glasbenega tekmovanja prihodnje leto z ukrajinsko nacionalno radiotelevizijo UA:PBC, ki je že dvakrat gostila Evroviizijo, in sicer leta 2017 in 2005. Tradicija je namreč postala, da zmagovalec tekmovanja za Pesem Evrovizije gosti tekmovanje naslednje leto, pri čemer zagotavlja določena merila, od izvedljivosti dogodka do varnosti vseh sodelujočih. Glede na aktualno vojno, ki zaradi ruske invazije poteka v Ukrajini, si je EBU vzel čas za celovit pregled in študijo glede izvedljivosti Pesmi Evrovizije 2023, vključno z vprašanjem varnosti,” so med drugim zapisali v prvi javni obrazložitvi, kjer so še dodali, da je Pesem Evrovizije ena najkompleksnejših televizijskih produkcij na svetu, sam dogodek pa potrebuje večmesečne priprave.

Po podrobni analizi je Referenčna skupina, ki je upravni odbor Pesmi Evrovizije, z globokim obžalovanjem ugotovila, da glede na trenutne okoliščine ni mogoče zagotoviti varen potek tekmovanja v Ukrajini prihodnje leto, zato je dala priložnost drugouvrščeni Veliki Britanij, ki je sprejela odločitev, da gosti Pesem Evrovizije 2023.

RTV Slovenija uradno še ni potrdila sodelovanja na Pesmi Evrovizije 2023.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
Izvor
Suspilne Media
Twitter
Back to top button