LIVERPOOL 2023

Evrovizijo 2023 naj bi gostila Velika Britanija; omenja se Glasgow!

EBU: ESC 2023 ne more biti v Ukrajini

Dober mesec dni po Pesmi Evrovizije 2022, na kateri je s pesmijo Stefania slavila ukrajinska zasedba Kalush Orchestra, se je z uradnim obvestilom oglasila zveza EBU, ki je sporočila, če strnemo, da na vse pogovore, ki so jih imeli z ukrajinsko nacionalno televizijo, zaradi vojne Pesem Evrovizije 2023 ne more biti v Ukrajini.

Zveza EBU je posebnem sporočilu za javnost podrobneje obrazložila svojo odločitev, ki je bila zaradi trenutnih političnih razmer v Ukrajini po eni strani pričakovana. “Po zmagoslavju Ukrajine je EBU pregledal vse možnosti za gostovanje glasbenega tekmovanja prihodnje leto z ukrajinsko nacionalno radiotelevizijo UA:PBC, ki je že dvakrat gostila Evroviizijo, in sicer leta 2017 in 2005. Tradicija je namreč postala, da zmagovalec tekmovanja za Pesem Evrovizije gosti tekmovanje naslednje leto, pri čemer zagotavlja določena merila, od izvedljivosti dogodka do varnosti vseh sodelujočih. Glede na aktualno vojno, ki zaradi ruske invazije poteka v Ukrajini, si je EBU vzel čas za celovit pregled in študijo glede izvedljivosti Pesmi Evrovizije 2023, vključno z vprašanjem varnosti,” so zapisali v uvodu.

EBU izjava 2023
EBU je podal uradno izjavo glede Pesmi Evrovizije 2023. Foto: EBU

EBU se zahvaljuje ukrajinski televiziji

“Pesem Evrovizije je ena najkompleksnejših televizijskih produkcij na svetu, sam dogodek pa potrebuje večmesečne priprave.” Po podrobni analizi je Referenčna skupina, ki je upravni odbor Pesmi Evrovizije, z globokim obžalovanjem ugotovila, da glede na trenutne okoliščine ni mogoče zagotoviti varen potek tekmovanja v Ukrajini prihodnje leto.

Glasgow 2023?

EBU se je ob tem zahvalil ukrajinski televiziji za pomoč pri vseh scenarijih, hkrati pa je sporočil, da so se v skladu s pravili začeli pogovori z britansko televizijo BBC. Velika Britanija je bila namreč na Pesmi Evrovizije 2022 druga. V primeru, da bi Velika Britanija zavrnila gostovanje Evrovizije, bi EBU nadaljeval pogovore s Španijo, ki je prav tako že izrazila željo po gostovanju Evrovizije 2023. A kot pišejo britanski mediji naj bi se Pesem Evrovizije vendarle zgodila na Otoku. Kot najverjetnejše mesto za ESC 2023 navajajo Glasgow …

REZULTATI ANKETE

Kje menite, da bi morala potekati Evrovizija 2023?

  • V Srbiji (5. mesto). (69%, 157 glasov)
  • V Veliki Britaniji (2. mesto). (17%, 38 glasov)
  • Vseeno mi je, le da bo ESC. (5%, 11 glasov)
  • Prav bi bilo, da v Ukrajini. (4%, 9 glasov)
  • V Španiji (3. mesto). (4%, 8 glasov)
  • Na Švedskem (4. mesto). (2%, 4 glasov)

Skupno glasov: 227

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button