ZANIMIVOSTI

Verka Serduchka, od evrovizijske predstavnice do vohunke

Verka Serduchka je bila tista dama, ki je Ukrajini leta 2007 v Helsinkih prinesla visoko drugo mesto. S svojo srebrno opravo, belimi nogavicami in veliko zvezdo na glavi je navdušila evropsko občinstvo, tudi Slovence, ki smo ji v finalu podelili štiri točke.

Nepričakovano drugo mesto

Verka je svojo evrovizijsko pesem Dancing Lasha Tumbai zapela kar v štirih jezikih – v angleščini, nemščini, ukrajinščini in ruščini.

Ta nadvse posrečen lik je upodobil danes 41-letni ukrajinski komedijant in pop pevec Andrij Mikhajlovič Danilko. Ta je diplomiral na cirkuški šoli in na kijevski državni univerzi za kulturo in umetnost. Andrij Danilko je zanikal, da je tudi v zasebnem življenju travestit, in
povedal, da to dolgo obdobje, v katerem se je preoblačil v ženski lik,
ni spremenilo njegovega načina življenja.

Med novinarsko konferenca je bilo z Verko prav zabavno.Foto: Alesh Maatko

Verka Serduchka je bila interno izbrana za predstavnico Ukrajine na Evrosongu 2007. Ena od ukrajinskih radijskih postaj je februarja istega leta organizirala protest, s čimer je želela izraziti neodobravanje nad potekom izbora ukrajinskega predstavnika. Njihovemu mnenju so se pridružili še nekateri Ukrajinci in celo nekateri člani ukrajinskega parlamenta, ki so ravno tako protestirali, da bo Verka zastopala Ukrajino, saj so jo videli kot precej grotesken in vulgaren lik.

Verka Serduchka Foto: Alesh Maatko

Verka je svojo pesem Dancing Lasha Tumbai zapela kar v štirih jezikih – v angleščini, nemščini, ukrajinščini in ruščini. Izmišljena besedna zveza lasha tumbai je po nastopu izzvala precej polemik, ker je za mnogo ljudi zvenela podobno kot »Na svidenje, Rusija« (Russia Goodbye). Verka je sicer v intervjujih razložila, da lasha tumbai izhaja iz mongolščine, kjer pomeni stepeno smetano. Njeno izjavo pa so zanikali številni Mongolci, ki so tik pred finalom Evrosonga na ruski televiziji Channel One Russia podali izjavo. Mongolska ambasada v Moskvi je dodala, da je besedna zveza lasha tumbai navadno žlobudranje in velika neumnost.

Na finalnem izboru (vanj je bila neposredno uvrščena, saj je Ukrajina leto poprej dosegla eno od mest v prvi deseterici) je Verka Serduchka nosila kričeča srebrna oblačila znamke Dolce & Gabanna. Pesem Dancing Lasha Tumbai je na dan finala zasedla šesto mesto na francoski in 28. mesto na britanski uradni glasbeni lestvici. To je bila prva ‘nebritanska’ pesem, ki sploh ni zmagala na Evrosongu, ki se je po letu 1974 zavihtela na britansko glasbeno lestvico.

Verka je na odru poskrbela za pravi šov.Foto: Alesh Maatko

Verka Serduchka je želela znova sodelovati na nacionalnem izboru za
evrovizijskega predstavnika leta 2011. Bila je že avtomatično uvrščena v
finale, a je oktobra leta 2010 prijavo umaknila. Andrij Danilko je bila
aktiven tudi v politiki. Leta 2007 je naznanil, da bo ustanovil novo
politično stranko Za nas! (For Ours!), ki bi kandidirala na ukrajinskih
parlamentarnih volitvah, a je kasneje idejo opustil. Letos je imela Verka Serduchka mini vlogo v ameriški akcijski komediji Spy (Vohun).

Kasneje se je Andrij Danilko kot Verka oglasil tudi v živo v znani britanski pogovorni oddaji The Graham Norton Show, v kateri je gostu, priznanemu skladatelju muzikalov, Andrewu Lloydu Webru, rekel, da je brezvezen. Kasneje se je zagovoril, da s tem ni mislil nanj, temveč na njegov muzikal Mačke (Cats), ki ga je gledal po televiziji. Dejal je, da se mora muzikale gledati v gledališču, ne pa prek TV-sprejemnikov.

Ukrajinska zvezdnica je v finalu prejela 235 točk (33 manj od zmagovalke Marije Šerifović). Zanjo so, razen Albanije, glasovale prav vse države finalistke, tj. kar 22 držav. Dvanajst točk so ji podelile Andora (ki tistega leta Španiji ni dodelila niti ene točke), Republika Češka, Latvija, Poljska in Portugalska.

Ukrajinska predstavnica je bila oblegana tudi leto dni kasneje v Beogradu.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button