EVROVIZIJA

V Ljubljano prihaja še en evrovizijec, Rambo Amadeus

Tribute samemu sebi

Ena glavnih lastnosti legendarnega Antonija Pušića – Ramba Amadeusa, ki je leta 2012 stal na evrovizijskem odru v Bakuju je, da označevanja sebe ne prepušča drugim, ampak ga izvaja najprej sam. Glasbenik, poet in medijski manipulator. Njegova jedko satirična besedila na teme, kot so biznis, politika, šport, kriminal … pa govorijo tudi o naravi navadnega človeka in nesmiselnosti lokalne politike. In seveda šale na svoj račun.

Rambo Amadeus bo skupaj z Organic Trio nastopil v Kinu Šiška, v četrtek, 5. oktobra 2023.

Mešanica glasbenih stilov v novejših delih vključuje tudi drum’n’bass, v prejšnjih pa elementi turbo folka, ki ga je sam ‘iznašel’. Zadnja leta je njegova glasba, ki jo nekateri primerjajo z Zappovo, drugi s Captainom Beefheartom, pa tudi kak Matterovec bi našel kaj zase … prepletena z elementi jazza. Pred kratkim pa je s flamenko kitaristom v tem slogu uglasbil narodno ‘Mujo kuje konja na mesecu’, rekoč: “Ni se treba čuditi podobnostim glasbe in običajev ljudi iz različnih podnebji. To je dokaz, da so vsi ljudje na tem svetu zelo podobni … da so vseskozi zgodovino premikali, migrirali, spoznavali, družili in ljubili ne glede na to, koliko so se oblastniki trudili, da jih skregajo.” 

Rambo Amadeus
Rambo Amadeus prihaja v Ljubljano. Foto: Promo foto

Interkacija z glasbeniki in publiko

Zadnjo besedo o sebi ima vselej Rambo Amadeus, tokrat dobesedno z nastopom in s programom, ki ga je poimenoval ‘Tribute samemu sebi’, s katerim se po več letih vrača v Kino Šiško. “Tribute samemu sebi je način, da se malo poigram s samim sabo in s svojim opusom, da poskušam vzpostaviti neko relaksirano distanco v odnosu do tega, kar sem delal doslej in odprem pot za novo, osvobojen težkega bremena ambicije … brez odvečnih pričakovanj in v upanju, da me bo manj skrbelo in se bom več zabaval v interakciji z glasbeniki in publiko,” je ob tej priložnosti dejal evrovizijski glasbenik.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button