ŠVICA 2025

Švicarska mesta zavihala rokave; ESC gostitelj bo znan avgusta

Mesta se lahko prijavijo do 30. junija

Takoj po odmevni evrovizijski zmagi Švice je delovna skupina pri televiziji SRG začela priprave na tekmovanje za pesem Evrovizije leta 2025, ki bo potekalo v Švici. Mesta, ki želijo gostiti ESC, so ta teden prejela podroben katalog zahtev.

Kot je že znano zmagovalna država leto dni po zmagi gosti ESC (Eurovision Song Contest) tekmovanje. Ker je časa malo je 12-članska delovna skupina SRG, ki je bila ustanovljena v pričakovanju pred ESC, že naslednji dan po Nemovi zmagi začela s pripravami. Organizacija največjega glasbenega tekmovanja na svetu v samo enem letu je velikanska naloga.

Švica 2024
Nemo, zmagovalec Pesmi Evrovizije 2024. Foto: Corinne Cumming / EBU

Izbor za pesem Evrovizije je veliko več kot le televizijska oddaja, saj gre za velik večdnevni dogodek.

Mesta pripravljajo ponudbe

In kaj je bila prva naloga? Najprej je bilo potrebno pripraviti obsežen EBU katalog zahtev (znan kot City Bid Book). Slednjega so prilagodili švicarskim razmeram za mesta, ki kandidirajo. Ta teden je bil City Bid Book poslan vsem mestom, ki se potegujejo za organizacijo ESC leta 2025. SRG ne razkriva, katera mesta so to, vendar lahko kandidati (mesta) prosto objavijo informacijo, da kandidirajo. Na drugi strani pa katalog zahtev, ki je bil poslan mestom, ni javno objavljen.

Mesta morajo sedaj do konca junija skupaj z upravljavci prizorišč pripraviti svoje ponudbe na podlagi kataloga ponudb mest. Zmagovalno mesto naj bi bilo objavljeno konec avgusta. ESC 2025 bo potekal sredi maja, vendar natančen datum še ni določen.

Neuradno se govori, da so Ženeva, Zürich, Basel in St. Gallen že izrazili željo za gostovanje Pesmi Evrovizije 2025. Kaj več bo znano v prihodnjih tednih …

Projekt ESC 2025 že v pripravi

Vzporedno s postopkom ocenjevanja mestnih ponudb delovna skupina trenutno pripravlja končno strukturo projekta ESC. Od splošne odgovornosti (izvršni producent) do vodje produkcije, producenta oddaj in producenta vsebin, vodje varnosti in direktorja marketinga … veliko je nalog in vlog, ki jih je treba zapolniti. Delovna skupina si lahko ob tem pomagama z izkušnjami in priporočili EBU na tem področju. Za projekt bodo izbrani zaposleni v SRG, sodelovali pa bodo tudi strokovnjaki EBU, v naslednjem koraku pa tudi zunanji sodelavci. Delovna skupina namenoma pospešuje tempo, tako da bo vse pravočasno urejeno in pripravljeno, saj bo mesec maj 2025 kar naenkrat tukaj.

EBU
Sedež zveze EBU v Ženevi. Foto: EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Televizija SRG SSR
Twitter
Back to top button