MISIJA MALMÖ 2024

Slovenija gre na Evrovizijo

Podrobnosti bodo predstavili oktobra

Če le ne bo kakšnega večjega presenečenja, bomo prihodnje leto na Švedskem – 7. in 9. maja 2024, ko bosta na sporedu prvi in drugi predizbor – slišali novega predstavnika RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije 2024. Če bo imel naš novoizbrani glasbenik dobro pesem, ki bo prepričala evropsko občinstvo, pa ga bomo videli in slišali še v velikem finalu 11. maja 2024.

Odločitev je bila bolj kot ne predvidljiva, saj si je recimo vsaj minuto kateregakoli večera Pesmi Evrovizije 2023 ogledalo kar 895.300 različnih posameznikov, starejših od štirih let, kar pomeni, da je bil veliki finale ESC 2023 najbolje gledan v zadnjih sedmih letih. Takšne gledanosti pa si želi prav vsaka televizija, kajne?!

Eurovision Workshop

Sicer pa (neuradna, a zanesljiva) informacija o sodelovanju na Evroviziji ni naključna. V Berlinu je tik pred prvim rokom prijav potekala t. i. Evrovizijska delavnica (Eurovision Workshop). Televizijski producenti, vodje delegacij, direktorji televizij in drugi strokovnjaki, ki sodelujejo pri Pesmi Evrovizije, so delili svoje izkušnje in znanje o Evroviziji, ne nazadnje pa so spregovorili tudi o Pesmi Evrovizije 2024, kjer med drugim teče debata o tem, da bi se finale časovno znova približal trem uram, namesto dosedanjim štirim.

Prvi okviren rok prijav za ESC 2024 pri zvezi EBU je 15. september 2023. Bolj pomemben datum pa je 11. oktober 2023. Takrat bo znano uradno številko sodelujočih držav. Po tem datumu ima namreč vsaka odpoved od Evrovizije velike finančne posledice.

Joker Out
Fantje so v finalu zasedli 21. mesto. Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Kako je RTV izbrala za ESC 2023?

Ker bo evrovizijska edicija 2024 vsak hip tu si še enkrat poglejmo, kako je sploh prišlo do odločitve, da je RTV Slovenija izbrala ravno Joker Out? “Odločili smo se za preverjeno in uspešno obliko izbora nacionalnega predstavnika na Pesmi Evrovizije, interni izbor. Izbrali smo skupino Joker Out, ki so po Magnificu ter skupinah Siddharta in Big Foot Mama, ponovno združili Slovenijo na področju kakovostne popularne glasbe in to glasbo približali najširšemu občinstvu. Kakovost in priljubljenost je tisto kar smo iskali in našli. Skratka, odločili smo se, da za Pesem Evrovizije potegnemo Jokerja iz rokava,” je pred Misijo Liverpool (decembra 2022) povedal odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV Slovenija, Vanja Vardjan, ki je izjemno zadovoljen s tem, kar so na Evroviziji v Liverpoolu naredili in dosegli Joker Out.

Za ESC edicijo 2023 je recimo 12 držav svojega predstavnika izbralo interno, torej so ga določili. Preostale države (25), ki sodelujejo na Pesmi Evrovizije pa so svojega predstavnika izbrale preko nacionalnega izbora, kot je bila to v preteklosti naša Ema, ki je sicer na nacionalni televiziji izjemno priljubljena. Švedi so recimo, tako kot vsako leto, ponosno stavili na Melodifestival. Finska je Käärijä izbrala preko izbora UMK – Uuden Musiikin Kilpailu, pri Italiji ne moremo mimo Sanrema. Portugalska ima Festival da Canção, Španija po novem Benidorm Fest in še bi lahko naštevali. Vse te države bodo svojega predstavnika na podoben način izbrale tudi za Evrovizijo 2024.

Vanja Vardjan
Vanja Vardjan, odgovorni urednik razvedrilnega programa Foto: Alesh Maatko

Kaj pa pravi gledanost 2023?

Veliki finale Pesmi Evrovizije 2023, v katerem so nastopili tudi slovenski predstavniki Joker Out s pesmijo Carpe Diem, je bil najbolje gledan v zadnjih sedmih letih, hkrati pa je ta tudi najbolje gledana oddaja letošnjega leta na TV Slovenija 1. Veliki finale Pesmi Evrovizije 2023 si je v soboto, 13. maja 2023 v povprečju ogledalo 18,0 % ali 345.000 gledalcev, starih nad 4 leta, kar v povprečju predstavlja 55 % takratnih gledalcev televizije. Tudi v velikem finalu je najvišjo gledanost dosegel nastop slovenskih predstavnikov, skupine Joker Out ob 23.07, ko je TV SLO 1 v povprečju spremljalo 23,2 % oziroma 443.500 gledalcev. (Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta; gledanost znotraj istega dne)

Ema ali interni izbor 2024?

Glede na uspešno evrovizijsko leto se torej poraja le eno vprašanje, kako naprej?! Ali se bo na RTV Slovenija po uspešnem evrovizijskem letu 2023 leta 2024 zgodila Ema je prerano govoriti, saj med drugim še ni bil sprejet Programsko-poslovni načrt za 2024. Kljub temu smo prepričani, da si želi razvedrilni program ponoviti uspeh oziroma ga v finalu celo izboljšati. Za Emo bolj kot ne vemo, kako gre … pri internem izboru pa je – roko na srce – pomembno, da se izbrani glasbenik ali glasbenica predstavi z izjemno in hkrati kakovostno glasbeno zgodbo, ki bo nato prepričala na velikem evrovizijskem odru.

Glede na to, da so se razvedrilci spogledovali tudi s Popevko tedna na Valu 202, kjer so večkrat slavili Jokerji, ni dvakrat za reči – če seveda pride do novega internega izbora – da si bo razvedrilni program pogledal, kdo je tam največkrat zmagal v zadnjem obdobju … in nato izbral. Lahko pa, da imajo na Kolodvorski še kakšen skrit adut v rokavu. Kakor koli, pustimo se presenetiti … Le tako bo evrovizijska sezona 2024 še slajša.

ANKETA

Kako bi si želeli, da izberemo predstavnika za Pesem Evrovizije 2024?

Že oddanih glasov: 943

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
31
+1
5
+1
6
+1
10
+1
2
+1
2
+1
6
Twitter
Back to top button